Medicinale kruiden tegen migraine
U hoeft de pijn van migraine niet voor lief te nemen, zegt natuurgeneeskundige Harald Gaier. Probeer deze nuttige kruiden; ze kennen een lange gebruiksgeschiedenis.
Vraag: Ik ben 53 en lijdt al sinds mijn 14e aan regelmatig terugkerende, slopende migraineaanvallen. Ze veroorzaken een hevige, bonzende pijn. Ik heb een hele reeks behandelingen geprobeerd, waaronder pijnstillers, supplementen, Botoxinjecties, biofeedback, acupunctuur, osteopathie, lichaamsbeweging en eliminatiediëten, maar niets heeft echt geholpen. Ik moet me elke keer in een pikdonkere, stille kamer terugtrekken, want ik kan geen enkel geluid, geen licht en zelfs geen geur verdragen.
Vaak gaat de migraine vergezeld van overgeven en wordt de pijn erger door lichamelijke activiteit. Het hele ‘migrainepakket’ duurt ongeveer 36 uur. Het begint met een migraine-aura en gaat verder gepaard met stemmingswisselingen, oogpijn, een vieze smaak in mijn mond, wazig zien en pijn in mijn nek. Heeft u ideeën van wat zou kunnen helpen?
– L.M. via e-mail
Antwoord: De Wereldgezondheidsorganisatie noemt migraine een van de meest invaliderende chronische gezondheidsproblemen die mensen kunnen hebben. U hebt blijkbaar al heel veel conventionele en alternatieve behandelingen geprobeerd, en zonder succes, maar geef de hoop niet op. Traditionele kruidengeneesmiddelen worden al heel lang gebruikt voor zowel de preventie als de behandeling van migraine, en vormen mogelijk een oplossing voor uw symptomen. Hieronder volgt een aantal kruiden die ik u aanraad te proberen.
Moederkruid
Deze plant (Tanacetum parthenium) maakt al deel uit van de traditionele westerse geneeskunde sinds de Griekse arts Pedanius Dioscorides (40-90 A.D.) er in zijn encyclopedie van de kruidengeneeskunde aandacht aan besteedde. Dat boek werd bijna 2000 jaar geleden geschreven. Moederkruid is nog steeds een van de populairste kruiden voor de behandeling van migraine, en daar is ook goed wetenschappelijk bewijs voor.
In een studie, uitgevoerd door het Universiteitsziekenhuis van Nottingham, kregen 72 migrainepatiënten willekeurig ofwel vier maanden lang dagelijks een capsule gedroogde moederkruidblaadjes of een placebo die er identiek uitzag. Daarna werd er gewisseld: de placebogroep kreeg vier maanden lang het moederkruid en vice versa.
Hoewel moederkruid geen effect had op de duur van de migraineaanvallen, ondervonden degenen die het kruid kregen wel beduidend minder vaak, en minder ernstige aanvallen. Ook hadden ze minder last van braken. Bovendien hadden ze vrijwel geen bijwerkingen.1
In een andere, Duitse studie werd de preventieve toepassing van moederkruid onderzocht bij een groep van 170 migrainepatiënten. Moederkruid verminderde het gemiddelde aantal aanvallen per maand significant beter dan een placebo. De groep die moederkruid kreeg, had gemiddeld bijna twee aanvallen minder per maand. Bij de placebogroep was dit slechts één aanval minder.2
Hoewel andere studies verschillende uitkomsten laten zien, lijkt moederkruid in het algemeen een veilig middel met slechts milde en voorbijgaande bijwerkingen, vooral maagdarmklachten en mondaften (zweertjes).3
Goudzegel
De wortels van dit kruid – een plant met wortelstokken (Hydrastis canadensis) – kunnen ook helpen tegen migraine. De plant heeft kalmerende eigenschappen, is een antioxidant en werkt ontstekingsremmend: het vermindert de ontsteking van de slijmvliezen in het hoofd en de keel.4
Een van de belangrijkste actieve ingrediënten van goudzegel, berberine, bleek na onderzoek de ontsteking van de bloedvaten ook te verminderen, zelfs bij patiënten met hart- en vaatziekte.5
Paardenbloem
De wortel van de paardenbloem (Taraxacum officinale) staat bekend om zijn diuretische (urineafdrijvende), mild laxerende en ontgiftende eigenschappen: allemaal nuttig voor het verlichten van migraine. Het is bovendien een goede bron van kalium, en migraine en een kaliumtekort worden vaak met elkaar in verband gebracht. De theorie daarachter is dat een hogere kaliumspiegel in het bloed ervoor zorgt dat de bloedvaten zich samentrekken. Dat kan helpen tegen migraine, aangezien die vaak door uitgezette en ontstoken vaten veroorzaakt wordt.
Daarnaast is ontdekt dat bij mensen met een bepaalde familiaire variant van migraine met aura, het TRESK-gen minder actief is.6 Omdat TRESK te maken heeft met de kaliumkanalen, waardoor kalium-ionen de zenuwcellen verlaten, zou paardenbloem een eventueel tekort kunnen aanvullen.
[streamers:]
Moederkruid is nog steeds een van de populairste kruiden voor de behandeling van migraine, en daar is ook goed wetenschappelijk bewijs voor.
Degenen die moederkruid kregen, hadden beduidend minder vaak en minder ernstige aanvallen
[kader:] MigraSpray
MigraSpray is een natuurgeneesmiddel dat zowel moederkruid en goudzegel als paardenbloem bevat, en daarnaast ook nog Polyporus officinalis, de larikszwam. Dat is een zwam die op Russische lariksen wordt aangetroffen en vroeger tegen ernstige depressie en stemmingsstoornissen werd gebruikt. MigraSpray is online te koop op buitenlandse sites.
Het Onafhankelijk Medisch Onderzoekscentrum in Bangor in de VS heeft een gerandomiseerd, dubbelblind onderzoek (dat als de gouden standaard wordt beschouwd om na te gaan of een behandeling werkt of niet), uitgevoerd naar MigraSpray. De onderzoekers deelden 41 migrainelijders in twee groepen om de werking van het kruidenmiddel te vergelijken met dat van een placebo.
Van de mensen die MigraSpray kregen, had 66 procent binnen een paar minuten volledige verlichting van zijn klachten, en in totaal had 88 procent op zijn minst enige mate van verlichting. Ter vergelijking: in de placebogroep was er niemand die helemaal geen last meer had, en 30 procent met enige verlichting. De gemiddelde tijd tussen het gebruik van de spray en de werking ervan bedroeg slechts 6,5 minuut.7
Hoewel MigraSpray over het algemeen veilig is, is het niet raadzaam om te gebruiken vlak voor een chirurgische ingreep, en ook niet tijdens de zwangerschap of borstvoeding. En omdat moederkruid invloed heeft op de stollingstijd, moet u MigraSpray niet gebruiken als u bloedverdunners of ascal (aspirine) gebruikt. Dan kan het alleen nadat uw stollingstijd is onderzocht en u toestemming hebt van uw behandelend arts. Het kan zijn dat de dosering van uw bloedverdunners verlaagd moet worden of dat er contra-indicaties zijn voor het gebruik van moederkruid. Verder kan het gebruik van NSAID’s (niet-steroïdale ontstekingsremmers) zoals ibuprofen het nut van moederkruid bij de behandeling van migraine tenietdoen.8
Voorgestelde dosering: het etiket van MigraSpray adviseert om bij de eerste tekenen van een opkomende migraine- of hoofdpijnaanval tien keer onder uw tong te sprayen.
Na toediening wacht u minstens 30 seconden met doorslikken, zodat de spray via het slijmvlies onder uw tong in uw bloed kan worden opgenomen. Als u na 5 minuten nog geen verbetering voelt, kunt u dit proces herhalen (maximaal één keer).
Harald Gaier is een vooraanstaand deskundige op het gebied van de alternatieve geneeskunde in het Verenigd Koninkrijk. Hij is geregistreerd natuurgeneeskundige, osteopaat, acupuncturist, homeopaat en kruidentherapeut. Hij werkt in de Allergy and Nutrition Clinic in Londen.
Literatuur:
1 Lancet, 1988; 2: 189-92
2 Cephalalgia, 2005; 25: 1031-41
3 Cochrane Database Syst Rev, 2015; 4: CD002286
4 www.herbwisdom.com/herb-goldenseal.html
5 Adv Exp Med Biol, 2016; 928: 27-45
6 Nat Rev Neurol, 2010; 6: 643
7 www.healthyshopping.com/migraspray/executivesummary.asp
8 Arch Intern Med, 1998; 158: 2200-11