Medicinale cannabis meer dan een medische kwestie

Wie het woord cannabis laat vallen in een willekeurig gezelschap, mag rekenen op controversiële reacties. Mensen lijken een ingebakken mening te hebben, variërend van uitermate negatief tot zeer positief. De inhoud van dit boek zal dan ook bij zowel voor- als tegenstanders een gevoelige snaar raken. Medicinale cannabis, meer dan een medische kwestie geeft een zeer brede kijk op het gebruik van cannabis en de historie daaromheen.

De schrijver start zijn zoektocht naar wetenschappelijke bewijzen van werkzaamheid in eerste instantie vanuit nieuwsgierigheid. Zijn hoofdvraag is: als cannabis werkelijk een medicijn is en wereldwijd miljoenen mensen baat hebben bij het gebruik ervan, waarom worden gebruikers en telers dan als criminelen behandeld? Dewals benadert het gebruik van medicinale cannabis vanuit medische, politieke, economische, filosofische, historische en antropologische invalshoek. Hoewel verschillende landen medicinale cannabis op een gereguleerde manier aanbieden, blijven tegelijkertijd artsen en politici in andere landen de medische eigenschappen van cannabis ontkennen. Er lijken twee waarheden naast elkaar te bestaan. Het boek laat zien dat de ene waarheid gebaseerd is op een decennia oude politieke leugen, die door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties wordt verspreid. Aan de andere waarheid ligt een strikt wetenschappelijk realiteit ten grondslag die zonder enige beïnvloeding de naakte feiten in kaart brengt.
Het gebruik van medicinale cannabis is al duizenden jaren oud, maar gek genoeg verdween het in de twintigste eeuw op een abrupte manier uit beeld bij de westerse geneeskunde. Dit boek laat zien hoe de maatschappelijke en politieke evolutie hun invloed hadden, en verklaart deze plotselinge stopzetting. Het boek is opgedeeld in vier overzichtelijke delen. In Deel I komt cannabis zelf uitgebreid aan bod: wat is cannabis en hoe gebruik je het. Hier ook een verwijzing naar de geschiedenis van deze plant en de criminalisering van recreatief cannabisgebruik. Deel II geeft aandacht aan de historie van negatieve connotaties bij cannabisgebruik, de hindernissen die overwonnen moeten worden bij de ontwikkeling van medicinale cannabis, en de politieke vertaling ervan in verschillende landen, waaronder Nederland. In Deel III komen de verschillende soorten en toepassingen van cannabis aan de orde, ondersteund door feiten over erkende therapeutische effecten. Veel aandacht wordt besteed aan succesvolle toepassing bij specifieke ziektebeelden. Dit deel sluit af met een verwijzing naar de toekomst van cannabis. De vraag is welke plaats medicinale cannabis in de volksgezondheid kan innemen. In deel IV komen cannabisgebruikers aan het woord van wie, nadat de reguliere geneeskunde tekortschoot, de gezondheidstoestand aanmerkelijk verbeterde. Hoofdstuktitels als ‘Waarom niet eerder’ en ‘De overheid verspreidt desinformatie’ spreken boekdelen.
Medicinale cannabis is een goed gedocumenteerd boek, dat uitgebreide informatie geeft. Alle mogelijke aspecten van cannabis komen aan bod: de plantkundige achtergrond en historische duiding, het gebruik, de juridische gevolgen van gebruik en – last but not least – de aangetoonde heilzame werking van deze bijzondere plant.
De auteur heeft zich grondig verdiept in de diverse aspecten en slaagt er dan ook in om vakkundig vanuit verschillende invalshoeken te schrijven over dit controversiële onderwerp. Medicinale cannabis, meer dan een medische kwestie is een waardevol naslagwerk dat mensen op een unieke manier informeert en ze het recht toekent om niet te hoeven lijden. Dit boek maakt een einde aan onwetendheid, veroorzaakt door bewust verspreide desinformatie.
Tineke Dekker

Medicinale cannabis
Meer dan een medische kwestie
Patrick Dewals
Uitgeverij Maklu
ISBN: 9789044136081
333 pagina’s
€ 38,95

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Tineke Dekker

Uitgelezen – Herboren worden

Uitgelezen – Alles over Borstkanker

Uitgelezen: Het geschenk

Uitgelezen: Ook leuke meisjes worden 50

Uitgelezen: Vaccins, auto-immuniteit & kinderziekten

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Tineke Dekker avatar

Over de auteur

Thuis in marketing en communicatie. Tekstschrijver, conceptmaker, storyteller en schrijfcoach. Creatieve denker & doener. 'Getting things done'.
Lees meer artikelen van Tineke Dekker