Luchtverversers

IK HEB LAST VAN ALLERGIEËN EN IK VRAAG ME AF OF IK BAAT KAN HEBBEN BIJ LUCHTVERVERSERS. ZE ZIJN NOGAL KOSTBAAR, EN DAAROM WIL IK EERST WETEN OF ER BEWIJZEN ZIJN DAT ZE WERKEN VOOR IK ER EEN KOOP.

 

Allerlei aandoeningen worden in verband gebracht met het feit dat we in huis chronisch blootgesteld worden aan toxinen. Denk aan astma, ontstekingen van de sinussen, hoofdpijn, slapeloosheid, angst, vermoeidheid, gewrichtspijnen en overgevoeligheid voor een scala van chemische verbindingen1.
De auteurs van het onderzoek waaruit dit blijkt, leggen de schuld bij ‘het explosieve gebruik in de afgelopen veertig jaar van chemicaliën in de bouw en in materialen voor meubilering en stoffering’.
Dr Geoffrey Llewellyn en zijn collega’s van het Building Research Establishment (BRE) vonden dat in een half stedelijke, half tot het platteland behorende regio (Avon) de lucht binnenshuis tien keer slechter was dan buitenshuis. Het team vond binnenshuis ongeveer tweehonderd chemische verbindingen, waarvan er tachtig als nadelig voor de gezondheid worden beschouwd2.
Een van de nadelige effecten is bekend onder de naam ‘serotonin irritation syndrome’, (SIS)3. De meest voorkomende oorzaak van SIS is slechte kwaliteit van de lucht4. SIS wordt opgewekt door uitzonderlijk hoge concentraties van positief geladen elektrische deeltjes in het milieu, op het werk en in slecht geventileerde ruimten van onze woningen5.
De BRE beveelt aan om de lucht in onze woningen iedere twee uur volledig te verversen. In de huizen van tegenwoordig, helemaal geïsoleerd om energie te besparen, komen we niet eens tot de helft van deze aanbeveling. Het is echter niet overtuigend aangetoond dat luchtverversers die schadelijke stoffen verwijderen, de symptomen van allergie doen afnemen.
In de VS onderzocht men in een dubbelblind onderzoek het PuriDyne Air Purification System om te zien of het aantal bacteriën en fungi door dit systeem afnam. De situatie bleek echter niet veranderd na gebruik van de luchtververser6.
Luchtverversers maken de lucht schoon door met een ventilator partikels uit de lucht te halen en die te filteren. Er bestaan diverse soorten filters die regelmatig moeten worden vernieuwd. De Angers Laboratoire d’Immuno-Allergologie raadt aan filters met HEPA (high-efficiency particulate air filtration) of met ULPA (ultra-low penetrating air) te gebruiken omdat die ‘mogelijk eraan bijdragen dat de allergische reacties die verband houden met schadelijke/milieuvervuilende stoffen, afnemen’7.
Als u inderdaad besluit een luchtververser te kopen, let er dan goed op of hij geschikt is voor de ruimte waarin hij moet functioneren. Er is verder vastgesteld dat stofzuigers efficiënter zijn dan luchtverversers, omdat ze meer lucht verplaatsen: het zijn ventilatoren met een hoog volume in eenvoudige filtersystemen. Ook bleek uit het onderzoek dat ioniseerders geen effect hadden, maar dat condensatie met stoom zeer efficiënt was om in de lucht verspreide partikels te verwijderen8.
Als u een luchtververser uitzoekt, vraag de verkoper dan hoeveel lucht hij per uur ververst in een kamer van een bepaalde afmeting. Wanneer dit op de doos staat vermeld, ga dan na of de hoeveelheid geldt voor de situatie met of zonder filter. Als het filter is geplaatst, wordt er namelijk minder lucht verplaatst.
Wilt u specifieke allergenen bestrijden, dan kunt u het best producten zoeken die daarvoor speciaal zijn ontworpen. Sommige allergenen worden namelijk alleen door de allerfijnste filters tegengehouden. Veel fabrikanten claimen dat hun luchtfilters voor 99,9 procent effectief zijn, maar vergeet niet dat zelfs het effectiefste filter alleen de lucht zuivert die erdoorheen gaat. Als de lucht niet voldoende circuleert, zal ze allergenen blijven bevatten.

1Public Health Rep, 1998; 113: 398-409
2BRE Report No 299, Construction Research Corporation Ltd, 1996
3J Clin Psychiatry, 1986; 47: 22-25
4Int J Biometeriol, 1966; 10: 17-28
5Proceedings of the 9th International Congress of Biometeriology, Osnabrück, Duitsland, september 1981
6Ann Allergy, 1991; 66: 263-266
7Allerg Immunol [Parijs], 2000; 32: 242-245
8Sabouraudia, 1985; 237-243
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Bewegen in en rondom het ‘systeem’

Ziekmakende onkruidverdelger

Een morele plicht – Mag ik nog ziek zijn?

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier