09-02-2016

Lichaam en geest

Als u de film Still Alice hebt gezien, bent u misschien naar huis gegaan met twee boodschappen. De eerste is dat Julianne Moore de Oscar die ze voor haar meesterlijke acteerwerk kreeg, heeft verdiend. Ze portretteerde een patiënt die langzaam aan de ziekte van Alzheimer bezweek. De tweede is dat alzheimer een ziekte is die helemaal door onze genen veroorzaakt wordt. En als je het eenmaal hebt, leg je er dan maar bij neer. Er is niets dat je kunt doen behalve wachten op het lange, vergeetachtige afscheid.

Hoewel de eerste boodschap misschien waar is, is de tweede dat zeker niet. Alzheimer heeft een genetische component en komt in bepaalde families vaker voor, maar er is overduidelijk bewijs voor het idee dat allerlei soorten cognitieve achteruitgang ook door een aantal omgevingsfactoren veroorzaakt kunnen worden. Onze manier van leven draagt in veel gevallen bij aan onze mentale aftakeling: te veel suikers en bewerkte voedingsmiddelen, te weinig vetten, te veel geneesmiddelen, te weinig beweging… En dat zijn oorzaken waaraan wat te doen is, waardoor u eventuele ‘seniorenmomenten’ kunt voorkomen.
Een van de grootste gevaren wordt gevormd door de belangrijkste categorieën geneesmiddelen, bijvoorbeeld medicijnen voor het hart, cholesterolverlagers, slaappillen, antidepressiva, kalmerende of juist stimulerende middelen, anticholinergica (tegen o.a. parkinson) en anti-epileptica.
Psycholoog Mike Dow schrijft in deze editie van Medisch Dossier over het tegengaan van ‘hersenmist’. Hij vertelt dat een op de tien volwassen Amerikanen een geneesmiddel tegen depressie slikt, en voor alle psychiatrische geneesmiddelen is dat zelfs een op de vijf.
Als u bedenkt dat de meeste mensen boven de 50 op zijn minst één medicijn slikken, en mensen boven de 60 een veelvoud aan medicijnen, is het niet zo verbazingwekkend dat dementie een van de snelst groeiende ziekten ter wereld is. Inmiddels wordt een derde van het totale Amerikaanse Medicare-budget aan de aandoening besteed. En de verwachting is dat tegen de tijd dat we 80 zijn, een op de vier van ons een bepaalde vorm van dementie heeft.
Dit gigantische probleem wordt voor een groot deel door de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie gecreëerd, en is eigenlijk een gevolg van het feit dat het medische establishment weigert lichaam en geest als een holistische eenheid te beschouwen. Wat we aan voedingsmiddelen en medicijnen binnenkrijgen, heeft direct effect op de gezondheid van het brein.
Zo weten we tegenwoordig dat onze hersenen vetten nodig hebben. Statines (cholesterolverlagers) en de hele promotie van ‘vetarm’ eten hebben daarom desastreuze gevolgen voor onze cognitieve vaardigheden. Vetten zijn van levensbelang voor het goed functioneren van ons brein.
Het goede nieuws is dat u, behalve het eten van (de juiste) vetten, nog meer kunt doen om uw hersenen fit te houden en scherp te blijven. Van gezond eten tot concentratiespelletjes, van leren tot bewegen. Al vanaf het moment dat u veertig bent, gaan uw hersenen, als u niet ingrijpt, achteruit. Dus kom meteen in actie en wacht niet tot u last krijgt van seniorenmomenten.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur