02-03-2023

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijs

In een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde dieren kennen geen placebo-effect. Daarom gingen we met Selina Pince van der Aa in gesprek over lasertherapie voor mens en dier.

Achtergrond

Ooit volgde Selina Pince van der Aa een opleiding om te kunnen werken met mensen met een beperking en met paarden. Die studie bleek haar toch net te psychologisch van aard, waarna zij een overstap naar paraveterinair dierenartsassistente maakte. In haar streven naar meer kennis voltooide zij vervolgens een opleiding humane fysiotherapie en aansluitend een opleiding dierfysiotherapie.

Hierna combineerde ze een tijdlang het werken met mensen en dieren in haar eigen praktijk. Langzaamaan kreeg ze echter weerstand tegen het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapeuten (KNGF) en de verzekeraars. Daarom besloot zij alleen veterinair door te gaan.

Honden met wonden

Pince van der Aa werkt nu ruim vijf jaar met lasertherapie op dieren. Ze behandelde aanvankelijk vooral honden met wonden, omdat voor de ondersteuning van laser bij wondgenezing veel bewijs is. Inmiddels zet ze de therapie ook in bij onder meer peesletsel, na operaties, botbreuken en ook bij meer chronische aandoeningen zoals elleboogdysplasie en artrose. Lasertherapie vermindert zwelling, pijn en ontstekingen.

Ieniemienie werveltjes

Begin dit jaar heeft Pince van der Aa een kerkuil behandeld die wordt opgevangen bij Vogelklas Karel Schot in Rotterdam. Dat vond ze wel spannend. Ze had niet eerder een kerkuil in handen gehad en wilde de vogel nietoverprikkelen. Daarom concentreerde zij het onderzoek alleen op de nek. Van een aantal wervels was de mobiliteit minder en er was sprake van wat zwelling, vocht en irritatie in het weefsel. Ze startte de behandeling met fysiotherapie: ‘Bij zo’n kerkuil is alles ieniemienie. Daarom heb ik heel voorzichtig gekeken wat er gebeurde als ik een werveltje probeerde te mobiliseren.’

 

Om zo min mogelijk met handen aan de vogel te komen én omdat uit onderzoek bleek dat roofvogels heel goed reageren op massage in combinatie met laser, heeft zij vervolgens gekozen voor de laser.2 ‘Laser is een weinig intensieve behandelvorm, kortdurend en pijnvrij en het versnelt het herstelproces.’

Ook bij breuken

Vanwege haar ervaringen met dieren was Pince van der Aa teleurgesteld over het artikel in NRC. Bij dieren kan nou eenmaal geen sprake zijn van een placebo-effect. Dat neemt niet weg dat zijzelf aanvankelijk ook sceptisch was, omdat een fysiotherapeut nu eenmaal graag het behandeleffect meetbaar wil hebben door zien en voelen.

Maar de positieve resultaten in de dierenartsenpraktijk liegen er niet om. Eentje is toeval, maar als nagenoeg alle dieren positief op een laserbehandeling reageren, kan dat geen toeval meer zijn. In de dierenartsenpraktijk zijn foto’s gemaakt van botbreuken die niet herstelden. De behandelopties waren: nog langer immobiliseren of laser. Uit de foto’s bleek vervolgens dat breuken met laserbehandeling veel beter herstelden.

Verkleefde pezen

De eerste oefentrajecten zijn voorzichtig opgestart. Zo behandelde Pince van der Aa onlangs een vrouw met verklevingen in de pezen van haar handen. Zij verwachtte niet veel resultaat, maar deze vrouw laat nu niets meer uit haar handen vallen. Natuurlijk slaagt een behandeling niet altijd, alhoewel dit haar maar één keer is gebeurd bij een patiënt met doorligwonden. Dit proces was te vergevorderd en een operatie was onvermijdelijk. Wel is Pince van der Aa nu aan het kijken of lasertherapie eerder in het proces iets kan betekenen.

Peesruptuur

Een andere patiënt was Pince van der Aa’s eigen partner. Hij moest dit jaar tweemaal herstellen van een achillespeesruptuur. Zo’n letsel herstelt moeizaam en dat is voor een hardloper erg vervelend. Tot hun beider verbazing gaf de laser direct pijnverlichting en een verbeterde mobiliteit. Het littekenweefsel verbeterde zienderogen.

Voor mens en dier

Door deze ervaring besloot haar partner te investeren in haar wens om een eigen praktijk te starten. Pince van der Aa wil nu laser- en revalidatietherapie voor mensen en voor paarden, haar oorspronkelijke droom, toegankelijker maken. Ze heeft zich begin januari opnieuw in het Handelsregister ingeschreven als humaan behandelaar. Particulieren kunnen zonder verwijzing bij haar terecht, want zij wil nog altijd niet in de strakke dwangbuis van zorgverzekeraars werken. Zij blijft in de toekomst ook werken met huisdieren. En bij de Vogelklas in Rotterdam staan nu zwanen met een gebogen hals klaar om geholpen te worden.

En de kerkuil?

Het gaat veel beter met de kerkuil. Inmiddels is hij in aanvulling op de fysio- en lasertherapie ook met acupunctuur behandeld. Hij kan zijn kopje weer volledig draaien, zoals een uil betaamt. En hij vliegt ook weer.

Bronnen

1. www.nrc.nl/nieuws/2023/01/17/lasertherapievoor- longcovidpatienten-wondermiddel-ofweggegooid- geld-a4154490

2. J Avian Med Surg. 2015 Mar;29(1):30-9

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Els Kwaks avatar

Over de auteur

Drs. Els kwaks is opgeleid als kunsthistoricus, maar nu vooral actief als taaltrainer en tekstschrijver. Zij schrijft voor Medisch Dossier graag over mensen en hun drijfveren. Ook is zij dol op vogels, een liefde die zij helemaal kwijt kan in het Rotterdamse opvangcentrum voor wilde vogels, Vogelklas Karel Schot.