18-08-2008

Lariam

In de winter zetten vele mensen koers naar een verre tropische vakantiebestemming. Daarom heeft de Food and Drug Administration, het Amerikaanse regulerende orgaan voor medicijnen, een speciale waarschuwing doen uitgaan tegen het antimalariamiddel Lariam.Pas voor de achttiende keer in zijn 75-jarig bestaan instrueert de FDA huisartsen hun patiënten persoonlijk te waarschuwen voordat zij een recept voor dit medicijn uitschrijven.

Dit doet de FDA alleen bij medicijnen die ‘een ernstige en aanzienlijke reden tot ongerustheid vormen in het kader van de openbare gezondheid’.

De actie volgt op de tragische gebeurtenissen in 2002 op de Amerikaanse militaire basis Fort Bragg. Drie soldaten van die basis brachten na terugkeer uit Afghanistan thuis hun vrouwen om. Alle drie pleegden ze daarna zelfmoord en alle drie hadden ze Lariam genomen.

Amerikaanse artsen zullen alle Lariam-gebruikers een voorlichtingsfolder geven waarin het medicijn in verband wordt gebracht met ‘ernstige negatieve psychiatrische verschijnselen’ die ‘ook na stopzetting van het gebruik kunnen aanhouden’.

Het enige nieuwe aan dit verhaal is de verlate deelname van de FDA aan het debat. In mei 2002 trof Roche, de fabrikant van Lariam, een schikking in het proces dat was aangespannen door een vrouw uit Ohio, die stelde dat haar echtgenoot zelfmoord had gepleegd nadat hij het middel had geslikt.

Honderden, zo niet duizenden soldaten klaagden over hallucinaties, waanideeën en gedachten aan zelfmoord nadat ze het medicijn hadden genomen. Roche heeft deze negatieve verschijnselen opgenomen in de bijsluiter.

Vervolgens vertelde een woordvoerder van Roche aan het Amerikaanse persbureau United Press International (UPI) dat ‘Lariam niet in verband wordt gebracht met gewelddadig, crimineel gedrag’. Kennelijk beschouwt Roche de moord op echtgenoten niet als crimineel of gewelddadig.

Voor wie zich voor het morele dilemma gesteld vindt of hij liever zijn vrouw vermoordt (op niet-criminele wijze) dan een dodelijke ziekte oploopt, biedt the Lancet gelukkig nog een publicatie van een onderzoek waaruit blijkt dat noten en rijst het aminozuur arginine bevatten, een natuurlijk middel tegen malaria1.

BRON:
1Lancet, 2003; 361: 676-8

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Systeemdenken in de geneeskunde

Een chronische aandoening kun je vaak beter oplossen als je naar de film van het leven kijkt, in plaats van naar een foto van het huidige moment. Dan wordt duidelijk welke factoren een rol speelden in het ontstaan van het ziektebeeld. En ook hoe genezing kan worden...

Leververvetting: Een stille epidemie

Zonder het te weten heeft een vijfde van de Nederlanders te maken met een leveraandoening. Door een voeding rijk aan slechte suikers en vetten slaat de lever op hol en produceert hij grote hoeveelheden vet. Dit vet wordt opgeslagen in de lever waardoor deze vervet en...

Geld staat bovenaan, gezondheid onderaan

De industriële lobby verandert de berichtgeving over de volksgezondheid Dat je tegenwoordig niemand meer kunt vertrouwen, is voor scherpzinnige lezers van Medisch Dossier allang duidelijk. We moeten de adviezen die we krijgen van onze gezondheidsautoriteiten met veel...

Nieuws van Juglen: Acrylamide. Liever niet!

De Europese voedselwaakhond SAFE heeft recent ontdekt dat de hoeveelheid acrylamide in sommige voedingsmiddelen vier tot vijf keer hoger is dan wettelijk toegestaan. Op hun website, www.foodnavigator.com, staat hierover een uitgebreid artikel. Niet alleen in voeding...

Psychedelica als medicijn van de toekomst

Psychedelica worden steeds vaker gebruikt als medicijn. De laatste jaren is er een toename van ceremonies met zogenoemde plantmedicijnen als truffels en ayahuasca. Waar staat de wetenschap en wat kunnen bepaalde middelen doen? Medisch Dossier stelt een aantal vragen...