29-03-2022

Laatste woord: laten we ziek worden, laten we geld verdienen

Chronische ziekte is het eindpunt van een dieet bestaand uit de bewerkte troep van de levensmiddelenindustrie

Onlangs zagen we op de redactie een grappig plaatje dat ons aan het lachen maakte. Een dokter zegt tegen zijn patiënt: ‘Ik ben bang dat je deze chronische aandoening hebt ontwikkeld door een jarenlange slechte leefstijl.’
‘O jee’, antwoordt de patiënt, ‘moet ik mijn leefstijl veranderen?’

‘Ben je mal?’, antwoordt de dokter, ‘daar hebben we een pilletje voor.’

Dat is in het kort hoe de meesten van ons leven. De levensmiddelenindustrie ofwel ‘Big Food’ komt met bewerkte troep waardoor we ondervoed raken en uiteindelijk ziek worden, waarna de farmaceutische industrie, ‘Big Pharma’, zijn intrede doet en ons ziek houdt. En de gulheid van beide industrieën zorgt voor steun onder politici, die nauwelijks een vinger uitsteken om de burgerij te beschermen.

We hebben er een janboel van gemaakt en de opbrengst is beroerd. Een van onze grootste uitvindingen is geld, samen met het concept van schulden, zodat er dingen kunnen worden gebouwd, ook al is er geen geld om ervoor te betalen.

Met geld en schulden konden we uitvinden, ontwikkelen, bouwen en handelen. Het was de raketbrandstof die zorgde voor de lancering van de moderne beschaving, ten goede of ten kwade.

Maar onderweg zijn we iets vergeten. We vergaten dat geld en schulden onze bedenksels zijn, en omdat we dat vergaten, hebben we ze voorrang gegeven boven mens en milieu. Wij staan ver achter onze eigen uitvinding op de tweede plaats. Soms werden er mensen voor vermoord, of voor hun land en de hulpbronnen, die nog meer geld zouden opleveren. Onze leefomgeving hebben we ervoor verwoest.

Tegenwoordig is Big Food een van ‘s werelds grootste pleitbezorgers van de geld-vóór-mensen-benadering. Hun suikerrijke voedingsmiddelen en dranken zijn de belangrijkste oorzaak van de epidemie van chronische ziekten en hoe meer onderzoek we doen, hoe meer we ontdekken dat bijna alles uiteindelijk terug te voeren is op een slecht dieet.

De laatste toevoeging aan de lijst is de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers in Australië hebben ontdekt dat de – voor deze ziekte kenmerkende – bèta-amyloïde plaques die zich in de hersenen vormen een cruciale rol spelen in onze cognitieve achteruitgang. Jarenlang dachten wetenschappers dat de plaques slechts bijproducten waren van een dieperliggend proces, maar het lijkt erop dat zij toch de grootste boosdoeners zijn.1

De plaques bestaan ​​uit giftige eiwitten die zich een weg banen door de bloed-hersenbarrière, door gebruik te maken van vetmoleculen (lipoproteïnen). Dat is de eerste openbaring. Veel artsen zijn nog steeds van mening dat de barrière niet kan worden doorbroken, maar onderzoek uit de jaren tachtig door dr. Jeffrey Bland – een pionier op het gebied van functionele geneeskunde – wees al uit dat dit wel kan en ook vaak gebeurt.

‘Alternatieve’ artsen, die sindsdien ook zagen dat gifstoffen de hersenen binnendrongen, veronderstelden dat dit fenomeen mogelijk de oorzaak is van veel neurologische problemen, waaronder zelfs chronische vermoeidheid/ME (myalgische encefalomyelitis).

De ontdekking van de Australiërs is baanbrekend. Als we nu het ontstaan ​​en de ontwikkeling van alzheimer begrijpen, kunnen we er eindelijk iets aan doen.

De volgende stap is (natuurlijk) het maken van een pil die op de een of andere manier de ophoping van de gifstoffen stopt of de volgende fase van het proces blokkeert, zodra ze de hersenen binnenkomen.

Maar ze deden nog een ontdekking en die werd niet genoemd in de berichtgeving. De onderzoekers ontdekten dat het een opeenhoping van gifstoffen in de lever was – zoals het gevolg zou zijn van een voedingspatroon met veel suiker en bewerkt voedsel – die uiteindelijk leidde tot symptomen van dementie. Dit bevestigt de aanwijzingen uit een verzameling – veel minder vaak aangehaalde – onderzoeken dat een slecht voedingspatroon een belangrijke factor is in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.

Je zou misschien verwachten dat deze onthulling de onderzoekers ertoe zou aanzetten om mensen aan te sporen tot gezond eten en dat ze regeringen en gezondheidsinstanties zouden vragen om het van de daken te schreeuwen.

Maar nee, ze kondigden aan dat de volgende fase een farmaceutisch medicijn zal zijn.

Het is absurd. Als je diesel in een benzineauto pompt, vernietig je de motor – en dat is wat er met ons gebeurt. De overgrote meerderheid van de mensen in het Westen is ondervoed; met andere woorden, ze voeden hun lichaam niet met de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te functioneren. Is dat niet het geval, dan wordt het chronische ziekte genoemd.

Maar een pil is niet het antwoord, zelfs niet voor winst.

Bron
1 PLoS Biol, 2021; 19: e3001358

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...