30-07-2008

Laat de pret niet drukken door de feiten

Hoe farmaceutische bedrijven onderzoek vervalsen
Dat het venijn vaak in de staart zit, of in de kop, blijkt ook te kloppen voor medische publicaties. Dat venijn bevindt zich in de samenvatting van de conclusies aan het begin of het eind van het artikel. Dit is vaak het enige onderdeel dat door het gros van de drukbezette lezers wordt gelezen. Het is tevens de tekst waar de marketingmedewerkers hun informatie uit putten voor de advertenties die het voorschrijfgedrag van de artsen moeten beïnvloeden.
Bij een onderzoek naar de invloed van de farmaceutische bedrijven op wetenschappelijk onderzoek dat zij betalen, bleek dat de onderzoekers vaak worden aangespoord tot een ‘gunstige conclusie’ te komen, zelfs wanneer de resultaten en de kleine lettertjes dat niet rechtvaardigen. Interessant is dat de farmaceut zelden vraagt om aanpassing van het onderzoek zelf, iets dat de meer oplettende lezer wellicht verbaast.
Een ander probleem is het ‘ghosting’-fenomeen, waarbij een bekende professor zijn naam zet bij een onderzoek dat een onbekende wetenschapper heeft uitgevoerd. De bevindingen krijgen daardoor meer aanzien en geloofwaardigheid (vooral als ze gunstig zijn). Meestal heeft de professor het onderzoek niet eens gelezen.
Ook blijkt, en dat hebben we in Medisch Dossier al eerder gesignaleerd, dat publicaties vaak worden achtergehouden als de resultaten zo ongunstig zijn dat zelfs een zorgvuldig uitgedokterde (woordgrap niet met opzet) conclusie er geen positief verhaal van kan maken. Onderzoeken waaruit blijkt dat een middel de patiënten in feite ombrengt in plaats van geneest, worden vaak niet eens gepubliceerd.
Deze praktijken komen op zo’n grote schaal voor dat een groep van 470 redacteuren en uitgevers van wetenschappelijke en medische tijdschriften zich nu inzet voor verbetering van de validiteit van de ingezonden artikelen. Er is echter een groot probleem: de miljoenen dollars aan advertentiegelden van farmaceutische bedrijven die in hun tijdschriften adverteren…1.

 

1J Am Med Assoc, 2005; 294: 2287-2288

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...