Laat de pret niet drukken door de feiten

Hoe farmaceutische bedrijven onderzoek vervalsen
Dat het venijn vaak in de staart zit, of in de kop, blijkt ook te kloppen voor medische publicaties. Dat venijn bevindt zich in de samenvatting van de conclusies aan het begin of het eind van het artikel. Dit is vaak het enige onderdeel dat door het gros van de drukbezette lezers wordt gelezen. Het is tevens de tekst waar de marketingmedewerkers hun informatie uit putten voor de advertenties die het voorschrijfgedrag van de artsen moeten beïnvloeden.
Bij een onderzoek naar de invloed van de farmaceutische bedrijven op wetenschappelijk onderzoek dat zij betalen, bleek dat de onderzoekers vaak worden aangespoord tot een ‘gunstige conclusie’ te komen, zelfs wanneer de resultaten en de kleine lettertjes dat niet rechtvaardigen. Interessant is dat de farmaceut zelden vraagt om aanpassing van het onderzoek zelf, iets dat de meer oplettende lezer wellicht verbaast.
Een ander probleem is het ‘ghosting’-fenomeen, waarbij een bekende professor zijn naam zet bij een onderzoek dat een onbekende wetenschapper heeft uitgevoerd. De bevindingen krijgen daardoor meer aanzien en geloofwaardigheid (vooral als ze gunstig zijn). Meestal heeft de professor het onderzoek niet eens gelezen.
Ook blijkt, en dat hebben we in Medisch Dossier al eerder gesignaleerd, dat publicaties vaak worden achtergehouden als de resultaten zo ongunstig zijn dat zelfs een zorgvuldig uitgedokterde (woordgrap niet met opzet) conclusie er geen positief verhaal van kan maken. Onderzoeken waaruit blijkt dat een middel de patiënten in feite ombrengt in plaats van geneest, worden vaak niet eens gepubliceerd.
Deze praktijken komen op zo’n grote schaal voor dat een groep van 470 redacteuren en uitgevers van wetenschappelijke en medische tijdschriften zich nu inzet voor verbetering van de validiteit van de ingezonden artikelen. Er is echter een groot probleem: de miljoenen dollars aan advertentiegelden van farmaceutische bedrijven die in hun tijdschriften adverteren…1.

 

1J Am Med Assoc, 2005; 294: 2287-2288

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

5 manieren om je huis veilig op te frissen

Bewegen in en rondom het ‘systeem’

Ziekmakende onkruidverdelger

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier