Koortslip

Elke zomer vlamt mijn koortslip weer op. Zonnebrandcrèmes helpen wel eens maar meestal komt het erop neer dat ik zware middelen zoals Zovirax moet gebruiken, omdat de pijn ondraaglijk wordt. BESTAAT ER EEN MEER NATUURLIJKE BEHANDELMETHODE?

Koortsblaasjes zijn met vloeistof gevulde blaartjes in de mondhoeken. Ze worden veroorzaakt door het herpes-simplex-virus-1. De blaartjes zijn besmettelijk; in ongeveer twee weken tijd barsten ze open en scheiden vocht af, waarna korstvorming en genezing optreedt. Vaak komen koortsblaasjes terug; ze worden opgeroepen door stress, blootstelling aan zonlicht, door ziekte en door menstruatie. Vaak worden plaatselijke zalven zoals Blistex en Campho-Phenique aanbevolen om de pijn te verlichten en de duur van de uitbraak te verkorten. Ook worden wel antivirale middelen zoals aciclovir (Zovirax) of penciclovir (Vectavir) voorgeschreven. Andere, minder drastische maatregelen kunnen echter net zo effectief zijn.

Voeding en supplementen

Om te gedijen heeft het herpes-simplex-virus het aminozuur arginine nodig, terwijl het aminozuur lysine de groei tegengaat. Daarom kunt u het best voedsel met veel arginine in verhouding tot lysine, zoals noten en chocolade, vermijden. Lysinesupplementen kunnen nieuwe uitbraken doen afnemen. Probeer zelf uit welke dosering voor u goed werkt. Gemiddeld genomen is een dosis van 1-3 gram per dag voldoende, maar soms is een zeer lage dosis van zo’n 312 mg per dag ook genoeg1, 2. Magere yoghurt en andere magere zuivelproducten zouden ook een goede methode zijn meer lysine binnen te krijgen. Bij laboratoriumonderzoek bleek vitamine C het herpesvirus inactief te maken; bij 57 procent van de mensen blijkt een inname van 200 mg drie tot vijf keer per dag de duur van de symptomen te bekorten3.

Lokale middelen

• Zinkpreparaten zijn in de laboratoriumsituatie in staat gebleken de vermenigvuldiging van virussen te stoppen4. Wanneer u de blaartjes dagelijks dept met een zinksulfaatoplossing en ook af en toe tussen uitbraken door, kunt u ervoor zorgen dat de blaasjes minder vaak terugkomen5.
• Door pas uitgebroken blaasjes enkele keer per dag met vitamine-E-olie te deppen kunt u de pijn snel verminderen en de genezing bevorderen6, 7.
• Propolis-zalf vier keer per dag kan helpen; het is tot nu toe echter alleen toegepast bij genitale herpes, waarbij het effectiever bleek dan lokaal aciclovir8.
• Citroenmelisse is antiviraal en kan de genezing van koortsblaasjes bevorderen9. Een crème met 1% van een 70:1 extract van citroenmelisseblad vier keer daags gedurende vijf dagen kan het aantal blaasjes en de intensiteit van de symptomen doen afnemen10.
• Toverhazelaar (hamamelis) bevat antivirale pro-anthocyanidines11. Een crème met een extract van 2% toverhazelaarbast zes keer daags gedurende drie tot acht dagen kan de grootte van de blaasjes en hun verspreiding doen afnemen12.

In de traditionele kruidengeneeskunde is reeds lang bekend dat zalfjes en tincturen van kruiden zoals zoethout, sint-janskruid, goudzegel (Hydrastis canadensis extract, reeds gebruikt door de indianen), mirre en Echinacea, lokaal toegepast, de genezing van koortsblaasjes bevorderen.

BRONNEN:

1Dermatologica, 1987; 175: 183-90
2Acta Derm Venereol, 1980; 60: 85-7
3Oral Surg, 1978; 45: 56-62
4Med Hypoth, 1985; 17: 157-65
5Br J Dermatol, 1981; 104: 191-4
6Dent Surv, 1976; 52: 50-1
7Br Dent J, 1980; 148: 246
8Phytomedicine, 2000; 7: 1-6
9Phytomedicine, 1994; 1: 25-31
10Phytomedicine, 1999; 6: 225-30
11Planta Med, 1996; 62: 241-5
12Z Aller Med, 1998; 74: 158-61

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...