07-10-2010

Kerrie en koenjit voor je gezondheid

Een krachtig ingrediënt van kerrie en gele curry-gerechten kan helpen tegen kanker en (andere) inflammatoire aandoeningen.

De gemoederen raken flink verhit bij het spannende nieuws dat nieuwe studies aantonen dat curcumine – het gele pigment in geelwortel (ook wel kurkuma of koenjit) – in staat kan zijn om artritis en spijsverteringsproblemen te verzachten en zelfs kanker te genezen. Ondanks het feit dat het meeste onderzoek tot nu toe bestond uit reageerbuistesten of dierexperimenten, is er een groeiend aantal klinische onderzoeken met mensen die erop duiden dat curcumine een veilige en effectieve behandeling is voor een heel scala van chronische aandoeningen. 
Kanker
Onderzoekers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben aangetoond dat curcumine veelbelovend lijkt bij zowel het voorkomen als het behandelen van slokdarmkanker. Dit is een aandoening die steeds meer voorkomt en een slechte prognose heeft. In het laboratorium bleek curcumine binnen 24 uur slokdarmkankercellen te lijf te gaan1. Andere studies tonen aan dat curcumine ook werkt tegen andere soorten kankercellen, zoals van de borst, pancreas, maag en darm2,3.
Bij dieren heeft curcumine een impact op alle drie de stadia van kankerontwikkeling: eerste aanleg, ontwikkeling en voortgang4. Alhoewel deze resultaten mogelijk niet van toepassing zijn op mensen, zijn de voorlopige testen bij kankerpatiënten veelbelovend. In een proefonderzoek kregen 15 patiënten met vergevorderde darmkanker dagelijks een supplement van geelwortel (dat gelijkstond aan 36-180 mg curcumine) gedurende maximaal vier maanden. Vijf patiënten zagen een stabilisering van hun toestand, terwijl een zelfs tekenen van kankerregressie vertoonde5.
Spijsverteringsstoornissen
Curcumine kan helpen bij maagdarmklachten zoals maagzuurbranden, Helicobacter pylori infectie, maagzweer, prikkelbare-darmsyndroom, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa4. In een klinisch onderzoek werd aan 25 patiënten met een maagzweer dagelijks vijf keer 600 mg curcumine gegeven gedurende 12 weken. Bijna de helft van hen had na vier weken geen maagzweer meer, en tegen het einde van de studie was de maagzweer verdwenen bij 76%6.
In een gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek verging het patiënten met colitis ulcerosa die curcumine namen (1g tweemaal per dag) naast de conventionele farmacotherapie beter dan  degenen die een placebo namen naast de conventionele behandeling7.
Artritis
In een klinisch vooronderzoek bleek 1200 mg/dag curcumine effectief verbetering te geven van gezwollen gewrichten, ochtendstijfheid en de wandeltest bij patiënten met reumatoïde artritis. Deze bevindingen werden gestaafd door bewijs in het laboratorium en bij proefdieren4,8.
In een ander gerandomiseerd gecontroleerd klinisch onderzoek bleek geelwortelextract (50 mg/capsule) in combinatie met andere plantaardige middelen en zink werkzaam bij artrose door een significante vermindering van de pijn en andere lichamelijke beperkingen9. Omdat de behandeling bestond uit een combinatie van verschillende stoffen is het niet zeker welke rol curcumine speelde bij deze verbeteringen.
Ziekte van Alzheimer
Steeds meer onderzoeken geven aan dat curcumine zelfs patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Bij proefdierexperimenten waren zelfs lage doses in staat om amyloïde plaques in de hersenen – een kenmerk van deze ziekte – significant te doen afnemen en cognitieve tekorten zoals een aangetast geheugen te verbeteren10.
Deze resultaten zijn echter mogelijk niet van toepassing op mensen. Toch komt de ziekte van Alzheimer veel minder voor in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie van currygerechten, die curcumine bevatten. Belangrijk is dat onderzoekers een link hebben gevonden tussen het eten van kerrie en cognitieve functies. In een studie met meer dan 1000 oudere Aziaten scoorden zij die ‘af en toe’ en ‘vaak of erg vaak’ kerrie aten beter op cognitieve testen dan zij die deze specerij ‘zelden of nooit’ aten11.
Ontstekingsremmende werking
Curcumine kan ook werkzaam zijn tegen oedeem, alvleesklierontsteking, oogproblemen zoals uveïtis, en zelfs obesitas en diabetes type 24,12. Wat deze aandoeningen gemeen hebben is ontsteking – en curcumine is een krachtige ontstekingsremmer.
Zo is aangetoond dat curcumine even effectief is als de ontstekingsremmende medicijnen hydrocortison en fenylbutazon13,14. Het feit dat curcumine ook antioxidante en antimicrobiële eigenschappen heeft kan de veelbelovende effecten bij een breed scala van ziekten verklaren. Er zijn weliswaar meer onderzoeken bij mensen nodig maar toch heeft dit kruidige bestanddeel reeds bewezen een van de veiligste en sterkste ziektebestrijders te zijn die Moeder Natuur ons te bieden heeft.
Joanna Evans
Bronnen:
1:Br J Cancer, 2009; 101: 1585-1595
2:Int J Oncol, 2009; 35: 867-872
3:Anticancer Res, 2001; 21: 873-878
4:Altern Med Rev, 2009; 14: 141-153
5:Clin Cancer Res, 2001; 7: 1894-1900
6:Southeast Asian J Trop Med Public Health, 2001; 32: 208-215
7:Clin Gastroenterol Hepatol, 2006; 4: 1502-1506
8:Int J Mol Med, 2007; 20: 365-372
9:J Ethnopharmacol, 1991; 33: 91-95
10:Curr Alzheimer Res, 2005; 2: 131-136
11:Am J Epidemiol, 2006; 164: 898-906
12:Endocrinology, 2008; 149: 3549-3558
13:Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol, 1986; 24: 651-654
14:J Ethnopharmacol, 2007; 112: 292-299

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Joanna Evans

Alternatieven: Stress

Endometriose

Artritis genezen?

Puur en simpel

De kracht van de geest

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Joanna Evans avatar

Over de auteur

Joanna is al meer dan 20 jaar werkzaam als psychotherapeut voor volwassenen en kinderen, met een specifieke expertise in traumabehandeling. Haar werk is gepubliceerd door Parent Co. Joanna heeft altijd een liefde gehad voor schrijven, wat van jongs af aan al aanwezig was. In haar vrije tijd geniet ze ervan om samen met haar echtgenoot langs de zuidoostkust van de Verenigde Staten te reizen, in elk seizoen, zelfs tijdens de hete en vochtige zomer.
Lees meer artikelen van Joanna Evans