07-10-2010

Kerrie en koenjit: kuur?

 Moeten we gezien het veelbelovende onderzoek naar curcumine allemaal meer kurkuma en curry’s gaan eten? Niet noodzakelijkerwijs. Op basis van wat tot nu toe bekend is zou je er waarschijnlijk verschrikkelijk veel van moeten eten om de vruchten ervan te plukken. In de artritis studie (zie de betreffende paragraaf in de hoofdtekst) bijvoorbeeld, zou je om aan 1200 mg/dag te komen minstens zeven currymaaltijden moeten verorberen.

Hoe zit het dan met supplementen? Curcumine wordt niet gemakkelijk geabsorbeerd, al blijkt de opname te verbeteren in combinatie met bepaalde stoffen, zoals piperine uit zwarte peper. In een test met20 mg piperine in combinatie met 2 g curcumine was de absorptie van curcumine 20-maal hoger1.

Bron:
1:Planta Med, 1998; 64: 353-356

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur