Kerrie en koenjit: kuur?

 Moeten we gezien het veelbelovende onderzoek naar curcumine allemaal meer kurkuma en curry’s gaan eten? Niet noodzakelijkerwijs. Op basis van wat tot nu toe bekend is zou je er waarschijnlijk verschrikkelijk veel van moeten eten om de vruchten ervan te plukken. In de artritis studie (zie de betreffende paragraaf in de hoofdtekst) bijvoorbeeld, zou je om aan 1200 mg/dag te komen minstens zeven currymaaltijden moeten verorberen.

Hoe zit het dan met supplementen? Curcumine wordt niet gemakkelijk geabsorbeerd, al blijkt de opname te verbeteren in combinatie met bepaalde stoffen, zoals piperine uit zwarte peper. In een test met20 mg piperine in combinatie met 2 g curcumine was de absorptie van curcumine 20-maal hoger1.

Bron:
1:Planta Med, 1998; 64: 353-356

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier