07-05-2018

Jij bent de placebo

Maak je gedachten tot realiteit

Het verhaal in dit boek van Joe Dispenza – een gevierd chiropractor en onderzoeker – begint als hij op 23-jarige leeftijd wordt aangereden op zijn racefiets en daarbij zes ruggenwervels breekt. Een groot deel van de verbrijzelde fragmenten zijn in het ruggenmerg geperst. Een zware operatie met het vooruitzicht op de káns om ooit weer te gaan lopen wordt geadviseerd, waarbij Dispenza rekening moet houden met mogelijk blijvende pijn en een gehandicapt bestaan. Niet opereren betekent blijvende verlamming.

Dispenza besluit om zijn eigen weg te gaan en wordt daarmee de eerste persoon die een dergelijke operatie onder deze omstandigheden weigert. Dit is de start van een autobiografisch verslag van een moedige man die kiest voor zelfgenezing door de kracht van het denken. Het boek leest als een wetenschappelijke thriller. Het geeft de lezer veel waardevolle achtergrondinformatie en inzicht in de kracht van de geest en de fysiologische veranderingen die daarmee gepaard gaan. Dispenza gaat zich heel bewust richten op wat hij wél wil en niet op wat hij niet wil. Concentratie, focus en een ijzeren discipline leveren hem volledige genezing op. Een wonder, vindt de buitenwereld. Maar nee, zegt Dispenza, dit is haalbaar voor iedereen.

Het verhaal stopt dan ook niet bij de genezing van de schrijver. Het boek neemt de lezer verder mee op reis in de wondere wereld van het placebo-effect in lichaam en geest. Veel aangehaalde praktijkvoorbeelden zijn even indrukwekkend als hoopgevend. Eén daarvan onderstreept de kracht van het placebo-effect op een wel heel wrange wijze: de man die sterft aan de diagnose kanker, terwijl hij dat achteraf niet blijkt te hebben. Hier het bewijs dat artsen met hun woorden kunnen genezen of doden en dat het lichaam ervaart wat de geest gelooft. Interessante aanvulling in dit boek is het wetenschappelijk bewijsmateriaal dat wordt geleverd bij de bijzondere genezingen tijdens Joe’s workshops waarin de deelnemers zijn model van transformatie zelf leren toe te passen.

Het boek Jij bent de placebo gaat in op de krachtige principes van de kwantumfysica. In de wereld van het kwantum heeft de subjectieve gedachte effect op de objectieve realiteit. De mens is in staat een nieuwe werkelijkheid voor zichzelf te creëren door de kracht van gedachten, emoties en intenties. Joe laat zien dat we allemaal de actieve rol van bestuurder van het voertuig – ons lichaam – kunnen innemen, in plaats van de passieve rol van passagier. Daar zijn wel totale overgave en het loslaten van oude patronen voor nodig. Daarin wordt de lezer niet alleen gelaten, want in het laatste deel van het boek wijst Joe de weg naar transformatie via geleide meditatie. Zo worden belemmerende overtuigingen, ingesleten gewoonten en innerlijke onrust geëlimineerd op weg naar de creatie van een nieuw leven: een ‘nieuw lichaam’.

Een fantastisch interessant en hoopgevend boek voor wie wil veranderen, genezen en de richting van z’n leven zelf wil bepalen. Niet altijd even gemakkelijke kost, maar wel toegankelijk geschreven. Een must read voor iedereen die op zoek is naar transformatie in de breedste zin. Jij bent de placebo is een degelijk onderbouwde pageturner, gebaseerd op de nieuwste inzichten op het gebied van neurowetenschap, biologie, psychologie, hypnose en kwantumfysica. Dispenza heeft op een unieke manier wetenschappelijk onderzoek vertaald naar een revolutionaire aanpak om via de geest ons lichaam te genezen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...