In Beeld: Tijd om naar buiten te gaan

Hoeveel tijd moeten we in onze parken doorbrengen voor ons geestelijke en fysieke welzijn? Volgens een nieuwe studie, is dit slechts 17 minuten per dag.

Ga naar buiten de frisse lucht in! We weten allemaal dat buiten zijn goed is, zowel geestelijk als fysiek. Studies illustreren deze gedachte met voorbeelden van hartproblemen, obesitas, diabetes en psychiatrische aandoeningen, die veel minder voorkomen onder mensen die in een groene omgeving leven.  Maar hoe lang moet je in een park, bos of ander groen gebied zijn om van deze voordelen te kunnen genieten? Wetenschappers van het European Centre for Environment and Human Health onderzochten bijna 20.000 mensen om de mate van gezondheid en geestelijk welbevinden én de tijd die zij buiten verbleven, te meten.1


Zij ontdekten dat je verrassend weinig tijd in de natuur hoeft te zijn om toch een goede gezondheid te hebben of positieve gevoelens te ervaren, maar er is een duidelijk kantelpunt. Dat punt begint bij 120 minuten per week. Dus iets meer dan 17 minuten per dag. Van degenen die tussen 120 en 179 minuten per week in een groene omgeving doorbrachten, was 59 procent eerder genegen om een goede gezondheid te rapporteren en 23 procent een hoger welbevinden dan degenen die niet of nauwelijks in het groen verbleven.

Het meest positieve effect lag rond de 300 minuten per week; dat is ongeveer 43 minuten per dag. Meer tijd dan die 300 minuten genereerde geen toegevoegde waarde meer voor de gezondheid.

 

Hoewel de deelnemers die de hoogste scores voor hun fysieke en geestelijke welzijn rapporteerden, ook ten minste 120 minuten per week in de natuur doorbrachten, constateerden de onderzoekers dat hier sprake is van een correlatie en niet van oorzaak en gevolg. Anders gezegd, ze kunnen niet zeggen dat de tijd die deze deelnemers verbleven in de natuur tot gevolg had dat zij in de beste gezondheid verkeerden; het kan zijn dat mensen die een hele goede gezondheid hebben, het fijn vinden om naar buiten te gaan of ze doen wat meer aan lichaamsbeweging in het park.
Hoe je hier ook naar kijkt, de boodschap is duidelijk: ga meer naar buiten en doe dit ten minste 120 minuten per week.

BRON:
1 Sci Rep, 2019; 9: 7730

Neem de tijd: 120 minuten is het minimum voor je gezondheid
De silhouetten – de kleuren verwijzen naar het aantal minuten dat de deelnemers zeiden afgelopen week buiten te zijn geweest – laten zien welk deel van de groep verklaarde in goede of slechte gezondheid te zijn en of deze deelnemers hun welbevinden laag of hoog noemden (subjectieve gevoelens van voldoening). Vergeleken met degenen die helemaal niet naar buiten gingen, meldden de deelnemers die ten minste 120 minuten buiten doorbrachten, significant vaker een goede gezondheid en welzijn. Dit verschil nam toe tot ongeveer 300 minuten en daarna werd de curve platter.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Yoga voor lymfoedeem

De juiste voeding ondersteunt je lichaamswijsheid

Goed bij prostaatklachten

Een pil voor de geest

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier