28-07-2008

In plaats van vaccinaties

Een van de belangrijkste beslissingen die u als ouder moet nemen is of u uw kind wilt laten inenten. Meestal zal uw arts zeggen dat er geen alternatief voor vaccinatie bestaat, maar er zijn verschillende andere manieren om de immuniteit te vergroten of zelfs ziekten te behandelen waarvoor kinderen worden ingeënt. Hierna vindt u enkele suggesties. Voor meer informatie en tips over vaccinaties kunt u ook de website van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken bezoeken: www.nvkp.nl.

 

Voor ziektepreventie:
• Borstvoeding is de beste preventie die u uw kind kunt bieden. Geef minstens een jaar borstvoeding, zo mogelijk langer. Borstvoeding kan helpen om infecties en complicaties bij kinderziekten te voorkomen.
• Geef uw kind goed eten. Verse biologische natuurvoeding is essentieel om een gezond immuunsysteem op te bouwen. Vermijd behandelde voedingswaren zoals witte bloem, maar ook kleurstoffen en andere toevoegingen.
• Een nosode is het homeopathische equivalent van een vaccin (zie Werkboek klassieke homeopathie op http://home.wanadoo.nl/pietguijt/). Nosoden zijn bedoeld om tegen de meeste kinderziekten te beschermen; ze werden vroeger al gebruikt voordat vaccinatie op brede schaal werd ingevoerd. In een grootschalig onderzoek werden meer dan 18.000 kinderen allemaal met succes beschermd tegen hersenvliesontsteking zonder één enkel neveneffect1.
• Supplementen kunnen helpen. Zorg ervoor dat de dagelijkse voeding van kinderen rijk is aan selenium, zink, vitamine C, vitamine E en kalium en geef uw kind daarnaast alleen hoogwaardige supplementen van vitaminen en mineralen.
• Lichaamsbeweging. Regelmatige lichamelijke inspanning en frisse lucht kunnen ertoe bijdragen dat de immuunfunctie sterker en uw kind gezonder wordt.

Geef uw kind bij kinderziekten:
• Vitamine A tijdens de acute fase van de infectie. Door kinderen die mazelen hebben vitamine A te geven kan de kans op complicaties of op overlijden worden verminderd2. Is goed voor elke overdraagbare aandoening. Dosering: 1-3 jaar: 2000-4000 IE; 4-5 jaar: 2500-5000 IE; 5-12 jaar: 5000-10.000 IE; 13-17 jaar: 15.000-30.000 IE. Geef hoge doses slechts voor korte tijd en bij voorkeur onder medisch toezicht.
• Vitamine C. Tijdens infectieziekten daalt het gehalte aan vitamine C in bloed en urine3. In hoge doses (1 g per uur in poedervorm bij schoolgaande kinderen; 1-2 g geïnjecteerd in geval van complicaties) kan het bij een groot scala aan kinderziekten de duur van de infectie drastisch bekorten4. Geef baby’s en zeer jonge kinderen aanmerkelijk lagere doses. Rozenbottelthee is ook een sterke bron van vitamine C. Meng deze met een klein beetje ahornsiroop.
• Echinacea stimuleert het immuunsysteem doordat het de witte bloedlichaampjes beter in staat stelt binnendringende organismen uit te schakelen5. Dosering: 0-8 maanden: 2 ml/dag; tot 3 jaar: 5 ml/dag; ouder dan 3 jaar: 5 ml tweemaal daags.
• Thuja kan, samen met andere middelen zoals Echinacea, het immuunsysteem bij muizen versterken6. Hoewel dit misschien niet voor de mens geldt, zijn er anekdotische aanwijzingen dat het helpt bij koorts en prikkelbaarheid. Dosering: 3 keer daags 3 druppels voor alle leeftijden.

Andere mogelijkheden:
• Pau d’arco, van de Zuid-Amerikaanse Lapacho of Pau d’arco boom, heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen, draagt bij aan versterking van de immuunfunctie en kan als theeaftreksel in combinatie met kamille- of vruchtenthee worden ingenomen door jonge kinderen7.
• Knoflook, een natuurlijk antibioticum dat zowel antivirale eigenschappen heeft als tegen schimmels werkt, helpt bij de opbouw van het immuunsysteem8.
• Geelwortel, een natuurlijk antibioticum, verzacht ontstoken of geïnfecteerd slijmvlies. Dosering: 0-8 maanden: 2 ml/dag; tot 3 jaar: 5 ml/dag; boven 3 jaar: 5 ml tweemaal daags.
• Homeopathie. Er zijn homeopathische preparaten voor alle belangrijke kinderziekten. Volgens homeopaten kan Belladonna, wanneer dat wordt toegediend aan een kind met een hersenvliesontsteking onderweg naar het ziekenhuis, al het ergste van de infectie weghalen voordat het kind bij het ziekenhuis aankomt. Raadpleeg echter een deskundige homeopaat gedurende de hele ziekte.
• Andere kruiden voor de ziekte in kwestie. Probeer een aftreksel van muur, tijm, zonnedauw en klein hoefblad voor kinkhoest. Driemaal daags een kopje.
• Lees The Vaccination Bible van Lynn McTaggart.

1 FX Eizayaga, Treatis on Homeopathic Medicine. Buenos Aires: Ediciones Marcel, 1991
2 Cochrane database Syst Rev, 19 oktober 2005; CD001479
3 Przegl Epidemiol, 1965; 19: 175-176
4 South Med Surg, 1949; 111: 209-214
5 Phytohter Res, 2005; 19: 689-694
6 Arzneimittelforschung, 2004; 54: 114-118
7 Sidahora, 1995; winter, 40-41
8 J Nutr, 2001; 131: 955S-962S
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...