25-10-2022

In Beeld: Instant hartproblemen

De invloed van koffie op je cholesterolniveau hangt af van de manier waarop je koffie is gezet. En dit is verschillend voor vrouwen en mannen.

Koffie heeft wellicht een paar gunstige effecten op de gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld om diabetes te voorkomen en verbetert het geheugen. Maar het is niet zo goed voor ons hart- en vaatstelsel. Het bevat stoffen die onze cholesterolniveaus verhogen en hoe meer je drinkt, hoe hoger je cholesterolwaarden worden.

Maar welke koffie is het minst schadelijk voor het hart? Geen koffie drinken is natuurlijk de beste keuze, maar voor degenen die verslaafd zijn aan koffie is het interessant om te weten of espresso beter is dan instant- , ofwel oploskoffie? Om daarachter te komen, rekruteerden onderzoekers van de UIT Arctic Universiteit in Noorwegen meer dan 21.000 Noren om te zien hoe hun manier van koffie zetten het cholesterolgehalte beïnvloedde. Noren zijn de op één na grootste koffiedrinkers ter wereld; Finland staat op nummer 1, Nederland op nummer 5.1 Gemiddeld dronken vrouwen bijna vier kopjes koffie per dag en mannen ongeveer vijf kopjes. Niet alleen de hoeveelheid is van belang. De manier van koffie zetten, heeft juist de grootste invloed op het cholesterolgehalte. Bovendien waren de resultaten verschillend voor mannen en vrouwen.

Espresso verhoogde het cholesterolgehalte bij mannen meer dan bij vrouwen: de cholesterolwaarde van mannen die tussen de drie en vijf kopjes per dag dronken, was gemiddeld 0,16 mmol/l hoger dan die van niet-drinkers, terwijl het niveau bij vrouwen die vergelijkbare hoeveelheden dronken, toenam met 0,09 mmol/l. Koffie die is gezet in een cafetière, met gekookt water, was de slechtste optie voor beide geslachten. Het drinken van zes of meer kopjes per dag leidde, vergeleken met niet-drinkers, tot een gemiddelde verhoging van het cholesterolgehalte van 0,30 mmol/L bij vrouwen en 0,23 mmol/L bij mannen. Het zijn allemaal maar kleine verschillen, maar volgens de onderzoekers telt het in de loop der jaren op. Waar echter geen rekening mee is gehouden, is dat drinkers van filterkoffie – beschouwd als de veiligste optie – misschien ook sporten of gezonder eten.

In de studie werden de moeilijkheden van het isoleren van één leefstijlfactor al onderstreept, doordat bleek dat de grootste koffiedrinkers, die zeven of meer kopjes per dag dronken, ook vaker rokers waren. Toch geeft het (vloei)stof tot nadenken.

Bron: BMJ Open Heart, 2022; 9: e001946

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...