25-10-2022

In Beeld: Instant hartproblemen

De invloed van koffie op je cholesterolniveau hangt af van de manier waarop je koffie is gezet. En dit is verschillend voor vrouwen en mannen.

Koffie heeft wellicht een paar gunstige effecten op de gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld om diabetes te voorkomen en verbetert het geheugen. Maar het is niet zo goed voor ons hart- en vaatstelsel. Het bevat stoffen die onze cholesterolniveaus verhogen en hoe meer je drinkt, hoe hoger je cholesterolwaarden worden.

Maar welke koffie is het minst schadelijk voor het hart? Geen koffie drinken is natuurlijk de beste keuze, maar voor degenen die verslaafd zijn aan koffie is het interessant om te weten of espresso beter is dan instant- , ofwel oploskoffie? Om daarachter te komen, rekruteerden onderzoekers van de UIT Arctic Universiteit in Noorwegen meer dan 21.000 Noren om te zien hoe hun manier van koffie zetten het cholesterolgehalte beïnvloedde. Noren zijn de op één na grootste koffiedrinkers ter wereld; Finland staat op nummer 1, Nederland op nummer 5.1 Gemiddeld dronken vrouwen bijna vier kopjes koffie per dag en mannen ongeveer vijf kopjes. Niet alleen de hoeveelheid is van belang. De manier van koffie zetten, heeft juist de grootste invloed op het cholesterolgehalte. Bovendien waren de resultaten verschillend voor mannen en vrouwen.

Espresso verhoogde het cholesterolgehalte bij mannen meer dan bij vrouwen: de cholesterolwaarde van mannen die tussen de drie en vijf kopjes per dag dronken, was gemiddeld 0,16 mmol/l hoger dan die van niet-drinkers, terwijl het niveau bij vrouwen die vergelijkbare hoeveelheden dronken, toenam met 0,09 mmol/l. Koffie die is gezet in een cafetière, met gekookt water, was de slechtste optie voor beide geslachten. Het drinken van zes of meer kopjes per dag leidde, vergeleken met niet-drinkers, tot een gemiddelde verhoging van het cholesterolgehalte van 0,30 mmol/L bij vrouwen en 0,23 mmol/L bij mannen. Het zijn allemaal maar kleine verschillen, maar volgens de onderzoekers telt het in de loop der jaren op. Waar echter geen rekening mee is gehouden, is dat drinkers van filterkoffie – beschouwd als de veiligste optie – misschien ook sporten of gezonder eten.

In de studie werden de moeilijkheden van het isoleren van één leefstijlfactor al onderstreept, doordat bleek dat de grootste koffiedrinkers, die zeven of meer kopjes per dag dronken, ook vaker rokers waren. Toch geeft het (vloei)stof tot nadenken.

Bron: BMJ Open Heart, 2022; 9: e001946

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...