Hypothyroïde

Hebt u het gauw koud en voelt u zich depressief en lusteloos? Hebt u ook last van hoofdpijn, misschien ook menstruatieproblemen en terugkerende infecties? Dan zou het kunnen zijn dat uw schildklier niet goed functioneert of te weinig doet. De symptomen van dit ziektebeeld, dat bekend staat als hypothyroïdie, kunnen variëren tussen licht (niet te ontdekken met een gewone bloedproef), matig (ziekte van Ilashimoto) en ernstig of levensbedreigend (myxoedeem). Tot 4 procent van de volwassen bevolking lijdt aan een matig tot ernstig tekort in de productie van schildklierhormoon.

Oorzaken van een onvoldoende werkende schildklier
• Tekort aan jodium. In het verleden was dit de meest voorkomende oorzaak van hypothyroïdie, omdat de schildklier jodium nodig heeft om uit het aminozuur tyrosine schildklierhormonen te vormen. Tegenwoordig is dit vrij zeldzaam omdat er nu jodium in tafelzout zit. Toch kan deze aandoening nog steeds veroorzaakt worden door overmatig gebruik van voedsel dat de aanmaak van jodium blokkeert, zoals rapen, kool, mosterd, cassavewortel, sojabonen, pinda’s, pijnboompitten en gierst. Door de voeding te koken wordt dit blokkeringsmechanisme meestal uitgeschakeld.
• Geneesmiddelen, waaronder lithium, dopamine, steroïden, sommige hoestdrankjes, sulfonamiden en zelfs röntgenologische contrastvloeistoffen kunnen het functioneren van de schildklier aantasten.
• Een enorme dosis vitamine C of glutathion kan het functioneren van de schildklier veranderen.
• Langdurig gebruik van medicinale kruiden zoals stierkelp (Nereocystis luetkeana), blaaswier (Fucus vesiculosus), wolfspoot (Lycopus virginicus), dulse (Rhodymenia palmetto) en vingerwier (Laminaria digitata) kan leiden tot een gebrekkige schildklierfunctie door een teveel aan jodium.
• Multivitaminepreparaten die meer dan 100 mg (0,1 g) jodium per capsule/tablet bevatten zullen uiteindelijk hetzelfde effect hebben1.
• IJzersupplementen kunnen symptomen van hypothyroïdie veroorzaken omdat ijzer zich aan thyroxine bindt en dat onoplosbaar maakt2. En als u denkt dat u van ijzer meer energie krijgt (waaraan u bij hypothyroïdie een tekort hebt), dan hebt u het mis.

Een goede test

De beste manier om na te gaan of uw schildklier voldoende functioneert is misschien wel de natuurgeneeskundige methode waarbij de basale lichaamstemperatuur wordt gemeten. Plaats meteen na het ontwaken gedurende tien minuten een thermometer in uw oksel. De normale waarde ligt waarschijnlijk tussen 36,6 en 36,8oC. Alles wat daaronder zit, zou kunnen wijzen op een te weinig actieve schildklier, alles daarboven op een te actieve schildklier. Vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kunnen het best meten op de tweede of derde dag van de menstruatiecyclus. Dan is de meting het nauwkeurigst. Vergeet niet dat de basale lichaamstemperatuur vlak voor en na de ovulatie licht oploopt en daalt.
Een van de beste diagnostische instrumenten, zowel voor een vroege diagnose als voor controle tijdens behandeling, is infraroodfotografie of thermografie, waarbij de temperatuur wordt gemeten met infraroodstraling. Omdat de schildklier net onder de huid ligt, aan één kant van de keel, kunnen we die met thermografie gemakkelijk zichtbaar maken.

Voedingsgeneeskunde

• Aanvulling met zink en vitamine A en F, die samenwerken om de schildklierhormonen aan te maken. Een tekort van een van deze voedingsstoffen zal ertoe leiden dat er minder actieve hormonen geproduceerd worden. Zinktekort komt veel voor bij ouderen, net als hypothyroïdie. Door het dieet met zink aan te vullen wordt de schildklierfunctie bij hypothyroïdiepatiënten met een zinktekort weer normaal3. Riboflavine, niacine en pyridoxine (resp. vitamine B2, B3 en B6) en vitamine C zijn eveneens noodzakelijk voor de hormoonsynthese, terwijl koper, selenium en zink nodig zijn voor de enzymomzetting van schildklierhormoon T4 in hormoon T34.
• Eet niet te veel zemelen of bioflavonoïden, die beide de circulerende schildklierhormonen verlagen5.
• Essentiële vetzuren zijn nodig om de schildkliercellen soepel te laten functioneren, terwijl het aminozuur tyrosine (200 mg/dag) van vitaal belang is om schildklierhormonen aan te maken. Het wordt met succes toegepast bij de behandeling van bepaalde gevallen van hypothyroïdie6.

Alternatieve geneeskunde

• De homeopathische remedie Iodum (lage concentratie) is succesvol gebleken bij inname tweemaal daags. In een onderzoek nam de hoeveelheid circulerende T3- en T4-hormonen toe met respectievelijk 20 en 5 procent bij degenen die deze remedie kregen7.
• Traditionele Chinese geneeskrachtige kruiden zijn ook effectief gebleken. In één studie werden 32 patiënten met hypothyroïdie een jaar lang behandeld met het Chinese kruidenpreparaat Shen Lu en vergeleken met 34 gezonde controlepersonen. Na de kruidenbehandeling name de symptomen van de patiënten aanmerkelijk af, waarbij de waarden voor T3 en T4 bijna verdubbelden8.
• Of probeer Thyrejuve, een combinatiepreparaat van brandnetel, Damiana, Siberische ginseng, peterselie, Iers mos, mistletoe en kelp, dat wordt geproduceerd en op de markt gebracht door Nutriscene UK Ltd (in Nederland alleen via internet vanuit Engeland verkrijgbaar).Hoewel er geen gecontroleerd klinisch onderzoek naar dit preparaat is gedaan, heb ik gemerkt dat het een effectief middel is tegen een tekort aan T3.

BRONNEN:

1 Nutr Health Rev, 1996; 75: 4
2 Ann Intern Med, 1992; 117: 1010-1013
3 Alt Ther Health Med, 1997; 3: 78-81
4 Clin Sci, 1995; 89: 637-642; Bio Trace Elem Res, 1992; 33: 155-156
5 J Clin Endocr Metab, 1996; 80: 857-859
6 Alt Ther Health Med, 1997; 3: 78-81
7 Br Hom J, 1988; 77: 152-160
8 Chung Kuo Chung His I Chieh Ho Tsa Chih, 1993; 13: 202-204

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Voeding als medicijn

Systeemdenken in de geneeskunde

Mediteren tegen dementie

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier