Hulp tegen pancreatitis

Bij mij werd pancreatitis gediagnosticeerd. Het is buitengewoon pijnlijk en ik begrijp dat het tot andere problemen kan leiden, waaronder pancreaskanker. VOOR IK MIJN TOEVLUCHT ZOEK BIJ DE CONVENTIONELE GENEESKUNDE, WIL IK GRAAG ALLE NATUURLIJKE, EFFECTIEVE REMEDIES TEGEN DEZE AANDOENING OVERWEGEN. KUNT U ME DAARBIJ HELPEN?
– RW, via e-mail

 

Pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier (het pancreas), de klier die insuline, glucagon en enzymen voor de spijsvertering afgeeft. De aandoening kent twee vormen. De acute vorm wordt veroorzaakt door galstenen, alcoholmisbruik, maagdarmbeschadigingen en andere aandoeningen.

De chronische vorm is een langzaam proces dat optreedt door excessieve alcoholconsumptie, waardoor de alvleesklier geleidelijk te gronde gaat. Zoals u gemerkt zult hebben, gaat pancreatitis gepaard met hevige maagpijn die ook naar de rug kan uitstralen, koorts, verminderde eetlust, misselijkheid en braken. Ook geelzucht kan optreden.

Medische behandeling

De conventionele behandeling bestaat onder andere uit gebruik van pancreasenzymen bij de maaltijd. Als de aandoening al ver is voortgeschreden, kan de arts ook aanbevelen het dieet intraveneus aan te vullen met vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K). Een vetarm dieet (waarbij niet meer dan 30 tot 40 procent van de calorieën uit vetten afkomstig is) wordt vaak aanbevolen om de sterk ruikende ontlasting (steatorroe) te voorkomen die vaak met een aandoening van de alvleesklier gepaard gaat1,2.

Een vooronderzoek bij patiënten met chronische pancreatitis wees uit dat bij een vezelrijk dieet de hoeveelheid vet in de ontlasting gering, maar significant steeeg3. De patiënten klaagden allen over verhoogde flatulentie door dit dieet, maar hun stoelgangfrequentie nam niet toe.

Placebogecontroleerde onderzoeken bij patiënten met steeds terugkerende pancreatitis zonder galstenen suggereren dat deze patiënten een tekort aan diverse antioxidanten hebben. Daarom is er enig succes geboekt met een combinatiebehandeling onder de naam Bio-Antox, waarbij sporen seleen (75 microgram) zijn gecombineerd met het aminozuur methionine (400 milligram) en de antioxidanten bètacaroteen (3 milligram), vitamine C (150 milligram) en vitamine E (47 milligram).

Volgens de regionale geneesmiddeleninformatiedienst van St Mary’s Hospital in Manchester verhoogt dit preparaat de afweer van het lichaam tegen pro-oxidanten.

Oorzaken

Uit een klein aantal meldingen valt op te maken dat voedselallergieën in sommige gevallen acute pancreatitis kunnen veroorzaken. Het betrof allergieën tegen rundvlees, melk, aardappels, eieren, vis en kiwi’s4,5,6. Er is tot nu toe geen onderzoek gedaan naar de rol van voedselallergieën bij de andere vormen van pancreasstoornissen.

Aangezien alcohol een bekende oorzaak is van pancreatitis wordt meestal volledige onthouding van alcohol aanbevolen7. Een onderzoek wees uit dat onthouding van alcohol op de lange termijn gunstig uitwerkt op de symptomen van chronische pancreatitis8.

Ook het roken van sigaretten vermindert de uitscheidingsactiviteit van de alvleesklier9 en verhoogt het risico op pancreatitis en pancreaskanker10,11, weer een goede reden voor rokers om te stoppen.

Probiotica

Men raakt er steeds meer van overtuigd dat de meeste vormen van de ziekte in de darm ontstaan. Doordat de normale darmflora verstoord is, kunnen bacteriën en virussen zich in de darm nestelen, wat eveneens een rol kan spelen bij het ontstaan van pancreatitis.

Supplementatie met probiotica kan mogelijk de ernstige complicaties voorkomen die met acute pancreatitis gepaard gaan. De term ‘probiotica’ betekent letterlijk ‘voor het leven’ en heeft betrekking op organismen zoals de ‘goede’ darmbacteriën die normaal gesproken in de darmflora van een gezond persoon aanwezig zijn en aan de gezondheid van het maagdarmstelsel bijdragen.

Het zijn zijn bloemachtige planten die in het spijsverteringskanaal groeien. Inmiddels is het woord ‘probiotica’ een verzamelnaam geworden voor alle gezonde micro-organismen die in yoghurt, zure room, kaas en melk met acidofilus voorkomen.

In een onderzoek kregen 45 mensen met acute pancreatitis minstens een week lang twee keer per dag een dieet met een miljard Lactobacillus plantarum 299 – levend of door verhitting gedood – plus havervezels om de groei en functie van de bacteriën te bevorderen.

In vergelijking met de placebogroep (die de door verhitting gedode bacteriën kreeg) was bij de patiënten die de levende lactobacillen gebruikten, het aantal alvleesklierinfecties die een operatie nodig maakten, 85 procent lager. Bovendien was het gemiddelde verblijf in het ziekenhuis van die groep 36 procent korter dan in de placebogroep.

De gebruikelijke soorten probiotica zijn Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium, die beide vaak worden aangetroffen in yoghurt en in gefermenteerde melkdrankjes. Maar de auteurs wijzen erop dat verschillende probiotica ook verschillende effecten hebben, dus stammen als L. acidophilus hoeven niet per se dezelfde gunstige effecten te hebben als L. plantarum 299.

Ook hebben probiotica voeding nodig om hun werk goed te doen – in dit geval de havervezels12.

Dieet

Om uw bloedsuikergehalte op peil te houden en uw pancreas te ondersteunen is het wellicht zinvol om samen met een voedingsdeskundige een zorgvuldig uitgekiend dieet op te stellen, eventueel met de nadruk op insulinecontrole.

De alternatieve geneeskunde en de vele afgeleiden daarvan beweren geschikte behandelingen te hebben, maar bedenkt u zich wel dat pancreatitis niet bepaald een aandoening is om zelf aan te sleutelen. Een onorthodoxe behandeling dient onder strikte begeleiding van een ervaren arts plaats te vinden.

Het is een optie om bijvoorbeeld korte tijd te vasten, waarbij u zich volledig onthoudt van vast en vloeibaar voedsel, en daarna een dieet te volgen als dat van diabetici. Vermijd geraffineerde suiker, cafeïne en alcohol geheel; u doet er goed aan frequent kleine maaltijden te gebruiken met meervoudige koolhydraten, groente en kleine hoeveelheden fruit. Sporten is eveneens belangrijk omdat dit kan helpen het bloedsuikergehalte te stabiliseren.

Een ontgiftingskuur zou kunnen helpen, mits uw aandoening niet chronisch is, en ook een waterstofperoxidetherapie kan gunstig werken.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Eet als de oermens; Recept voor een lang leven

Voeding als medicijn

In Beeld: Instant hartproblemen

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier