Hoofdpijn en oorsuizen

Dit is mijn eerste column in Medisch Dossier. Ik ga je voortaan elke editie meenemen naar mijn praktijk en vertellen hoe ik, als westers en Chinees opgeleid arts, patiënten behandel. Omdat ik veel mensen zie met hoofdpijn en oorsuizen, leek het me goed om met deze veelvoorkomende klacht te beginnen.

Toen ik me afvroeg welke patiënt interessant zou zijn om hier te laten zien, dacht ik meteen aan die ene man, die laatst voor een eerste consult kwam. Hij was rond de zestig, ogenschijnlijk gezond en fit. Maar ik zag tegelijk dat hij toch niet zo soepel bewoog en eigenlijk ook geen echt energieke indruk maakte.

Iedere arts observeert zijn patiënten natuurlijk maar ik zie dat we dit vanuit de chinese geneeskunde nog net iets meer doen. Bij iedere patiënt die binnenkomt, observeer ik zijn of haar houding en doe ik een diagnose van de tong en de pols. Deze zijn beide heel belangrijk. Bij de pols meet ik op verschillende plaatsen en dieptes de kwaliteit, de volheid of leegte, de spanning en de snelheid. Dat geeft me informatie over de hoeveelheid en kwaliteit van de energie in het gehele lichaam. Bijvoorbeeld de kleur, vorm, vochtigheid en aanslag van je tong laten me zien hoe het gaat met je algehele gezondheid. De informatie uit de op de Chinese geneeskunde gebaseerde diagnose, vormt samen met de informatie die ik vergaar uit de westerse diagnose, de basis van mijn behandeling.

Terug naar die man van rond de zestig, die last had van hoofdpijn en oorsuizen. En daar natuurlijk graag vanaf wilde. Vanuit mijn Chinese en westerse visie beginnen deze klachten met spierspanning in de nek. De gespannen spieren oefenen druk uit op de zenuwen en de bloedvaten. Door al deze spanning tezamen worden de wervels in hun beweging beperkt. En dat veroorzaakt weer klachten als hoofdpijn en oorsuizen. Een soort domino-effect dus. Het valt me in mijn praktijk op dat veel wat oudere mensen rondlopen met dergelijke klachten. En dat is onnodig. Mensen met dit soort klachten behandel ik met acupotomie. Dat is een behandeling die voortkomt uit de acupunctuur. Ongeveer vijftig jaar geleden is de ontwikkeling hiervan begonnen en daarom gewordt het ‘moderne’ acupunctuur genoemd.

De naalden hebben een minisnijvlak op de kop. Hiermee kunnen we verkleefd en verkrampt weefsel losmaken en de spanning in zacht weefsel neutraliseren. We gebruiken deze werkwijze vooral bij pijn en chronische aandoeningen. Toen ik deze man behandelde, begonnen zijn spieren en huid al te ontspannen. Daardoor kregen de aders en de zenuwen meer ruimte. De doorbloeding verbeterde en de zenuwen en zenuwknopen kwamen tot rust. Na een paar dagen had hij geen last meer van oorsuizen en ook zijn hoofdpijn was verdwenen.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Wendy Lin

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Hielpijn is wél behandelbaar:

Je knie heeft zorg nodig

Uitstralende lage Rugpijn

De prostaat heeft baat bij beweging

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Wendy Lin avatar

Over de auteur

Dokter Wendy Lin woont sinds 1990 in Nederland en heeft een praktijk in Den Haag. Zij is in China opgeleid tot arts-acupuncturist in zowel westerse geneeskunde als traditionele Chinese geneeskunde en rondde de studie geneeskunde nogmaals af in Nederland.
Lees meer artikelen van Wendy Lin