Sommige veelkomende kwalen bij mannen kunnen ook zonder medicijnen worden behandeld. De redactie van Medisch Dossier zet er een aantal voor u op een rijtje
Gynaecomastie ofwel borstvorming bij mannen komt in de puberteit en de ouderdom dikwijls voor. Oestrogeenresten van bestrijdingsmiddelen, schimmel- en onkruidverdelgers, die bij het verbouwen van tarwe, groente en fruit worden gebruikt, zouden een oorzaak kunnen zijn. Gynaecomastie komt ook voor bij aandoeningen als levercirrose, stoornissen in de functie van bepaalde hormonen, overmatige productie van schildklierhormoon (thyreotoxicose) en soms bij tumoren. Ook sommige farmaceutische middelen kunnen dit als permanente bijwerking hebben, bijvoorbeeld spironolacton (een kaliumsparend diureticum).
De Franse methode van isopathische vochtafdrijving (‘organische reiniging’) met gebruik van 7CH Spironolacton is curatief, zelfs als cirrose de onderliggende oorzaak is.
Klinefelter syndroom – onvoldoende werking van de geslachtsklieren – leidt tot verlies van seksueel verlangen en de afwezigheid van levende zaadcellen in het ejaculaat (de zaadvloeistof). De teelballen zijn hierbij klein en hard door fibrose.
De bekendste variant hiervan hangt samen met een extra X-chromosoom, terwijl niet-genetische vormen bij gezonde patiënten zijn gezien in homeopathische metingen van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH)1.
Ik heb slechts gedeeltelijk, maar wel langdurig succes geboekt met Corticotropine 4CH bij de behandeling van niet-genetische Klinefelter.
Impotentie. Ongeveer 85 procent van de erectiestoornissen heeft een lichamelijke oorzaak of is een gevolg van medicijnen. De meest genoemde psychologische oorzaak is faalangst, maar dit is hoogstwaarschijnlijk een gevolg – en geen oorzaak – van erectiele dysfunctie.
Antihistaminica, antidepressiva, bètablokkers, kalmerende middelen, ‘partydrugs’, alcohol en roken hebben allemaal een negatief effect op de seksuele prestaties. Vertraagde schildklier (hypothyreoïdie), gevorderde diabetes, chronisch nierfalen en multiple sclerose zijn ook uitlokkende factoren. Een oorzaak waar niet snel aan wordt gedacht, is infectie – zoals een langdurig abces aan een tand of kies – waardoor pus in de bloedbaan aanwezig blijft en niet wordt afgevoerd2. Atherosclerose van de penisader is echter inmiddels bekend als hoofdoorzaak van impotentie bij bijna de helft van de mannen ouder dan vijftig3. Vetafzetting die de bloedtoevoer belemmert, kan – in ernstige gevallen – leiden tot beroerte, hartaanval, renale hypertensie (wanneer de nieren minder goed functioneren), claudicatio intermittens (‘etalagebenen’) en embolieën. Om dichtslibben van de aderen te verbeteren zijn ingrijpende veranderingen nodig in eet- en drinkpatroon en een radicaal stoppen met bepaalde leefstijlgewoonten. Vermijd alle gebakken en gefrituurde voedingsmiddelen, suiker, vlees, dierlijke vetten en eiwitten, geharde plantaardige olie (zoals margarine), koffie, tabak, partydrugs en alcohol. Eet meer koudwaterzeevis (haring, makreel, zalm, sardines), voedingsvezels als zemelen, linzen en havervlokken, verder bonen, wortels, knoflook, uien, sjalotten en bieslook. Gebruik in ruime mate gember als drank en als smaakmaker. Zorg voor een normaal gewicht en sport regelmatig totdat u zweet (ten minste vier maal per week veertig minuten).
De toename van zuivelconsumptie sinds de jaren vijftig gaat bij mannen gelijk op met een afname van het aantal levende cellen in sperma, verminderde vruchtbaarheid en afnemende potentie. Het verdient dus aanbeveling om geen dierlijke en zuivelproducten van met hormonen opgefokte dieren te gebruiken; neem in plaats daarvan geiten- of schapenmelk.
Bij aderverkalking leidt de geleidelijke bloedstroomafname in de loop van jaren tot afbraak van de zeer goed doorbloede oorlel – waardoor er een schuine plooi te zien is. Sinds 1973 zijn er zo’n 35 onderzoeken gepubliceerd4 waaruit blijkt dat de oorlelplooi in 80 procent van de gevallen aderverkalking voorspelde en een betere voorspeller was dan factoren als te hoog cholesterol, roken, leeftijd of inactieve leefstijl. Als dus een oorlelplooi zichtbaar wordt, is een lichamelijk onderzoek naar (een begin van) aderverkalking een goed idee.
Homeopathische middelen voor erectiestoornissen zijn onder andere Agave tequilana, Mandragora officinarum, Onosmodium, Sabal serrulata, Selenium (Delphinium), Staphysagria en Titanium.
Goedaardige prostaatvergroting is iets dat de helft van de mannen tussen de 40 en 59 jaar treft en op de leeftijd van 70 is dat zelfs 85 procent. Dit leidt tot afname of vertraging van de urinestroom, wat vaak gepaard gaat met pijn en ongemak. De blaas kan bovendien niet volledig worden geleegd, wat leidt tot veelvuldige aandrang, ook ’s nachts. Sommigen krijgen een acute urineretentie (onvermogen tot urineren), soms uitgelokt door het gebruik van plaspillen.
Al meer dan een eeuw hebben homeopaten met succes Sabal serrulata in lage potenties of als moedertinctuur gebruikt en daarmee aanzienlijke symptoomverbetering bereikt5. Andere dubbelblinde onderzoeken hebben soortgelijke resultaten laten zien6.
Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com)
1Br Homoeop J, 1956; XLV: 89-97
2Int J Androl, 1993; 16: 1-13
3JAMA, 1993; 270: 83-90
4Am J Med. 1983; 75: 1024-1032
5Rozhl Chir, 1993; 72: 75-59
6Br J Clin Pharmacol, 1984; 18: 461-462