Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen – en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens.

Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector toen haar interesse voor een andere vorm van communicatie steeds groter werd: de communicatie van het lichaam. Daarom begon ze in 2014 aan een opleiding aan Holos Academie. In eerste instantie aan de eenjarige beroepsopleiding tot holistisch masseur, direct daarna aan de vierjarige opleiding tot massagetherapeut.

Ondertussen probeerde zij zwanger te worden. Dat ging niet zoals gehoopt: er volgden vier miskramen en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In haar zoektocht naar hoe zij zichzelf daarbij kon ondersteunen, vond ze een massagetherapeut in Haarlem die fertiliteitsmassages geeft.

Fertiliteitsmassage

‘Dat was voor mij wel next level’, vertelt Schoonveld. ‘Tijdens massages wordt je buik meestal niet aangeraakt. Bij een fertiliteitsmassage ligt de focus juist op dat gebied. Weggestopte gevoelens van boosheid, verdriet en angst kregen allemaal de ruimte. Er kwam zo veel emotie los, dat mijn hele lijf begon te trillen. En er waren veel tranen. Het was zo’n bijzondere en waardevolle ervaring.

Ik vond dat ik het mezelf wel mocht gunnen om op die manier met kinderwens en moederschap bezig te zijn, en ben zelf ook de opleiding Womb & Fertility Massage gaan doen. Fertiliteitsmassage is een speciale massagetechniek waarbij de onderrug en buik worden gemasseerd zodat de doorbloeding daar verbetert. Ook littekenweefsel – bijvoorbeeld van operaties – en verklevingen in je buik kunnen zo goed worden behandeld.’

Vruchtbaarheidsprogramma

Schoonvelds eerste proefcliënt had direct een heftig verhaal. Toch raakte zij na een aantal fertiliteitsmassages zwanger. ‘In eerste instantie waren fertiliteitsmassages onderdeel van het aanbod in mijn praktijk voor massagetherapie. Maar omdat hier zoveel bij komt kijken, besloot ik me hier volledig op te richten en heb ik Wensmama opgericht. Mijn cliënten vroegen me vaak wat ze nog meer konden doen. En ik merkte dat veel vrouwen behoefte hadden aan verzachting en aan in contact komen met hun lijf.

Een medisch fertiliteitstraject met veel ziekenhuisbezoeken is namelijk heel intens. Daarom heb ik een onlineprogramma ontwikkeld met allerlei modules en masterclasses over ademwerk, hormoonproof eten en zelfmassage van de buik. Dat programma volg je vier maanden. Daarbij krijg je van mij fertiliteitsmassages en coaching. Ik heb inmiddels meer dan 200 vrouwen begeleid en ik weet dat de combinatie van voelen, aandacht voor de preconceptiefase en het kiezen voor een supportsysteem ervoor kan zorgen dat je sneller zwanger wordt. Dan duurt zo’n IVF-traject niet onnodig lang. Dat scheelt niet alleen veel geld maar ook veel ellende.’

In het ziekenhuis was weinig aandacht voor het emotionele proces

Landen in je lijf

Begin 2023 klopte Roelien aan bij de praktijk. ‘Mijn man en ik weten al tien jaar dat natuurlijk zwanger worden er vanwege onder meer PCOS niet in zit’, aldus Roelien. ‘In 2022 ondergingen we drie IVF-ICSI stimulaties, die leidden niet tot puncties en dus ook niet tot een zwangerschap. Na een half jaar waren we geradbraakt. Ik voelde me alleen en in het ziekenhuis was weinig aandacht voor het emotionele proces. Het is daar allemaal heel klinisch en afstandelijk, ondanks dat ze je echt proberen te helpen.

Door alle onderzoeken voelde mijn lijf niet meer als een plezierige plek; als van mijzelf. Zo’n traject legt ook druk op de relatie met je partner. Dus voordat we dat in 2023 weer zouden oppakken, ben ik gaan zoeken naar wat mij kon ondersteunen. Ik had vooral behoefte aan weer landen in mijn lijf, want ik zat enorm in mijn hoofd. En ik wilde aandacht geven aan de trauma’s in mijn lichaam.’

‘Voor mijn eerste massage in februari moest ik wel even een drempel over. Maar toen dat eenmaal lukte, kwam er veel emotie los. Ik was teleurgesteld, verdrietig en schaamde me voor mijn lijf dat door de hormonen compleet was veranderd. Er kwam ook veel spanning vrij. De massages waren intens en ook fijn. Ze gaven mij het gevoel dat ik een frisse start kon maken ter voorbereiding op een nieuwe ronde IVF.

Tijdens het traject leerde ik dat mijn baarmoeder een fijne plek is voor het kindje dat gaat komen. Ik kreeg weer vertrouwen in mijn lijf en zo kreeg ik een liefdevolle relatie met mijn baarmoeder. Dat klinkt misschien raar, maar het is echt zo. En met resultaat, want in maart begon ik weer met de hormoonspuiten, in april had ik mijn punctie en eind april bleek ik zwanger. In de eerste ronde.’

‘Ook nu ik zwanger ben ga ik nog naar Ingrid, het is fijn dat zij er niet alleen in de preconceptiefase is, maar ook nu. Ik ben heel open over ons traject en ik hoop dat dit uit de taboesfeer komt, want het is voor steeds meer stellen een groot ding waar niet genoeg aandacht voor is. Ik heb geluk dat ik extra hulp kon inschakelen en denk dat veel vrouwen met een kinderwens hier behoefte aan hebben. Als je kiest voor een supportsysteem ga je de wedstrijd toch anders in.’

 

Meer informatie: wensmama.nl

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Marije Remmelink

Rauwe Melk, goed voor elk?

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Marije Remmelink avatar

Over de auteur

Marije Remmelink begon als marketeer en is nu schrijver, psychosociaal therapeut en orthomoleculair therapeut in opleiding. Ze zet zich in voor een groene en gezonde wereld waarin mensen verbonden zijn met zichzelf, anderen en de Aarde.
Lees meer artikelen van Marije Remmelink