Hoe ik kanker versloeg

Toen Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij in plaats daarvan zijn dieet op te schonen.

Op 26-jarige leeftijd zag de toekomst van Chris Wark er somber uit. Hij had net een operatie ondergaan waarbij een ​​kankergezwel ter grootte van een golfbal uit zijn dikke darm was verwijderd, maar toen ontdekten zijn artsen dat de kanker was uitgezaaid naar de omliggende lymfeklieren. De prognose was niet goed. Zijn beste optie was 12 maanden chemotherapie, zo kreeg hij te horen, maar zelfs dan zou zijn kans om na vijf jaar nog te leven slechts 60 procent zijn. Chris besloot niet te beginnen met de chemo, maar koos in plaats daarvan voor een holistische benadering met een radicale verandering van dieet. Dit is zijn verhaal en zijn dieetplan tegen kanker.

Ook al was de kans op langdurige overleving maar heel klein, toch vierde ik in 2018 mijn 15-jarige ‘kankerverjaardag’. Ik wil er heel duidelijk over zijn dat ik geen geluk heb gehad of speciaal ben. Ik ben gewoon een man die zijn intuïtie volgde en drastische actie ondernam om zijn lichaam te helpen genezen.

Ik verwijderde alles uit mijn leven dat zou kunnen bijdragen aan mijn ziekte en zorgde ervoor dat mijn lichaam van binnen zodanig veranderde dat kanker er niet kon gedijen. Ik wil iedereen inspireren met mijn ervaring en laten zien dat je veel zelf kunt doen, voor mij was dat voeding.

Een kernonderdeel van mijn Drastische Actieplan voor genezing van kanker was het verwijderen van alle bewerkte voedingsmiddelen en dierlijke producten, ten gunste van een biologisch, volledig plantaardig voedingspatroon. Mijn strategie tegen kanker was om mezelf ‘overvloedig te voeden’. Ik wilde mijn lichaam verzadigen met de essentiële voedingsstoffen uit fruit en groenten om het alle brandstof en kracht te geven die het nodig had om te herstellen, regenereren en ontgiften, waarbij ik veel meer nam dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Ik stapte over van een typisch Ameri-kaans dieet, met op een goede dag hoogstens een tot twee porties groenten en fruit, naar een voedingspatroon met tussen de 15 en 20 dagelijkse porties. In het eerste boek dat ik las over het genezen van kanker met voeding, werd aanbevolen om een ​​stap verder te gaan met het plantaardige dieet en te eten zoals Adam en Eva in het Paradijs, alles rauw en biologisch. Ik had nog nooit van het rawfood-dieet gehoord, maar het leek me wel te kloppen.

Mijn antikankerdieet had twee belangrijke doelen. Ten eerste het verwijderen van alle voedingsmiddelen die mijn lichaam konden belasten en kanker kunnen bevorderen, zoals bewerkte voedingsmiddelen en dierlijk voedsel. Ten tweede, een ‘overdosis’ voedsel uit de volle grond eten. Ik wilde mijn lichaam verzadigen met vitamines, mineralen, enzymen, antioxidanten en de duizenden fytonutriënten en antikankerverbindingen die in plantaardig voedsel worden gevonden. Je kunt dit niet bereiken door een handvol supplementen te slikken.

Deze aanpak bestond uit drie hoofdelementen:
1. Juicen (groente- en fruitsappen maken)
2. De Gigantische Antikankersalade
3. De Antikanker Fruitsmoothie

1. Juicen (sappen maken)

Om het drinken van sappen te begrijpen, moet je snappen wat er gebeurt als je eet. Voedsel kauwen komt eigenlijk neer op sap maken in je mond; je maakt het vloeibaar en splijt de celwanden open.
Je speeksel bevat enzymen die het spijsverteringsproces op gang brengen en ervoor zorgen dat je lichaam voedingsstoffen kan opnemen. De voedseldeeltjes die je spijsverteringsstelsel niet kan afbreken, zoals vezels, gaan verder en verdwijnen via de achterdeur.

Kauwen scheidt de voedingsstoffen uit fruit en groenten van de onoplosbare vezels. Hoe beter je kauwt voordat je doorslikt, hoe meer voedingsstoffen je uit je maaltijd opneemt.
Juicen is een geweldige manier om enorme hoeveelheden voedingsstoffen uit fruit en groenten te halen zonder je bezig te hoeven houden met het kauwen van 20 kilo groenten per dag. Bij het juicen komt ongeveer 90 procent van de voedingsstoffen uit het voedsel vrij, wat ongeveer drie keer beter is dan je met je tanden kunt bereiken.

Een andere belangrijke factor is de opname. Als je spijsverteringskanaal ontstoken is en wordt overspoeld met slechte bacteriën, neem je mogelijk maar een kleine hoeveelheid van de voedingsstoffen op uit het voedsel dat je eet. Vers sap leeft, het is voedzaam en gemakkelijk door je lichaam op te nemen en te gebruiken.

Het afbreken en verteren van hele voedingsmiddelen kost veel energie, en zieke mensen hebben meestal een energieprobleem. Ze hebben voedingsstoffen en energie nodig uit voedsel, maar voor de vertering van dat voedsel is energie nodig, waardoor minder energie overblijft voor de genezingsprocessen in het lichaam.

Als gevolg hiervan hebben veel kankerpatiënten in een laat stadium moeite met de opname van voedingsstoffen uit voedsel. Maar als je vers geperst sap drinkt, worden de vitamines, mineralen, enzymen en fytonutriënten snel opgenomen in je bloedbaan, van waaruit ze naar alle cellen in je lichaam worden vervoerd zonder dat er spijsverteringsenergie nodig is.

In het begin dronk ik twee liter puur wortelsap per dag, verdeeld in ongeveer acht porties van 250 ml gedurende de dag. Na wat onderzoek te hebben gedaan, begon ik er meer ingrediënten aan toe
te voegen.

Enkele van de belangrijkste ingre-diënten om erin op te nemen staan hieronder, met de reden waarom. Zie het kader aan de rechterkant voor mijn basis- en geavanceerde saprecepten.

Wortelen. Wortelsap bevat meer natuurlijk voorkomende vitamine A, alfacaroteen en bètacaroteen dan al het andere ter wereld. Een glas rauw wortelsap van 250 ml bevat meer dan 45.000 IE vitamine A, wat de leverontgifting bevordert en gezond is, in tegenstelling tot de geïsoleerde, synthetische vitamine A die in de meeste supplementen zit.
Wortelen zijn rijk aan vitamine B6 en bevatten ook vitamine E en K; mineralen waaronder natrium, kalium, calcium, magnesium en ijzer; flavonoïden en carotenoïden zoals lycopeen en luteïne.
Al deze voedingsstoffen werken samen om je cellen te voeden en ze helpen je lichaam om de groei van veel verschillende soorten kanker te remmen en stimuleren de activiteit van je immuunsysteem.
Carotenoïden en vitamine A blijken een sterk remmend effect te hebben op tumorvorming veroorzaakt door virussen, maar ook door chemicaliën en straling. Ten minste een deel van dit effect komt van deze voedingsstoffen die rechtstreeks op je genen inwerken.1

Een andere krachtige kankerrem-mende stof in wortelen is falcarinol, een vetalcohol waarvan in laboratorium-studies is aangetoond dat het anti-bacteriële, schimmeldodende, ontstekingsremmende, immuun-versterkende en kankerbestrijdende eigenschappen heeft, met name tegen leukemie en darmkanker.2

Bieten. Bieten, die horen tot de meest antioxidantrijke groenten, zijn net als wortelen rijk aan carotenoïden, lycopeen en vitamine A, met een sterke antikanker- en anti-mutagene werking. Bieten bevatten een krachtige kankerwerende fytonutriënt, proantho-cyanidine genaamd, die ze hun kleur geeft. Ze bevatten de natuurlijke ontstekingsremmer betaïne, vitamine C, foliumzuur, mangaan en kalium. Zorg ervoor dat je zowel de rode biet als het bladgroen uitperst.

Selderij. Net als wortelen bevat selderij de kankerbestrijdende stof falcarinol, samen met vitamine A, C en K; mineralen zoals kalium, calcium en magnesium; en vele andere fytonutriënten, waaronder polysachariden, antioxidanten, fenol-zuren en flavonoïden.

Twee opmerkelijke kankerwerende flavonoïden in selderij zijn apigenine en luteoline. Apigenine blokkeert aromatase, een enzym in het lichaam dat de aanmaak van het kankerbevorderende hormoon oestrogeen stimuleert, en het remt borst- en prostaatkankercellen.3 Apigenine blijkt zelfs het tumorsuppressorgen (een gen dat tumorvorming verhindert) p53 te activeren, waardoor kankercellen gevoeliger worden voor chemotherapie.4

Luteoline draagt bij aan de bescherming van cellen tegen DNA-schade en zowel apigenine als luteoline zijn bewezen anti-angiogeen (ze blokkeren de vorming van bloedvaten die de tumor voeden).5

Gember. Gember is een krachtige wortel waarin antioxidatieve, ontstekings-remmende en kankerbestrijdende verbindingen voorkomen.6 Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat gember de groei van tumorcellen kan remmen, uitzaaiingen kan vertragen, kankerceldood kan veroorzaken, gezonde cellen kan beschermen tegen schade door radiotherapie en de effectiviteit van chemotherapie kan verbeteren.7 Verse gemberwortel is pittig en een klein plakje of stukje kan al veel doen.

Tips voor juicen

Allereerst is het van belang om biologische producten te kopen voor je sap. De meeste commerciële niet-biologische producten bevatten sporen van giftige bestrijdings-middelen. Maar laat je niet ontmoedigen als je geen biologische producten kunt krijgen of betalen. De voordelen wegen nog steeds op tegen de risico’s; gebruik gewoon wat je kunt krijgen.

Staar je niet te blind op het saprecept of de verhoudingen. Het type sapcentrifuge dat je gebruikt, bepaalt hoeveel producten je nodig hebt; daar kom je al snel achter. Er zijn duizend mogelijke sapcombinaties, dus veel plezier met experimenteren.

Ik maakte geen sap van groene bladgroenten, omdat die niet zoveel sap produceerden als fruit en wortelgroenten; ik had altijd het gevoel dat ik ze verspilde. Bovendien bevatten sommige bladgroenten zoals spinazie en boerenkool veel oxaalzuur, wat voor sommige mensen problematisch kan zijn. Ik eet bladgroenten het liefst heel in een salade of gemengd door een smoothie.

Ik maak mijn sap vaak extra krachtig met biologische groene poeders, ofwel ‘supergreens’. Er zijn tegenwoordig veel merken op de markt met meestal een verscheidenheid aan ingrediënten, zoals gerstegras, tarwegras, chlorella en spirulina, samen met veel spruiten en groenten.

Supergreens zijn rijk aan chlorofyl, sporenelementen, antioxidanten en enzymen. Sommige merken verkopen ze ook verpakt in individuele porties, die handig zijn voor op reis en voor onderweg. Als je grote hoeveelheden perst, kan je het sap het best in de koelkast bewaren in luchtdichte glazen potten of gerecyclede glazen flessen. Vul de flessen helemaal tot aan de rand en laat zo min mogelijk lucht achter. Dit vertraagt ​​de oxidatie, waardoor je sap de hele dag vers en krachtig blijft. Ik raad je aan om vroeg in de ochtend, halverwege de ochtend, bij de lunch, in de middag en bij het avondeten sap te drinken en op te maken wat er nog over is voordat je naar bed gaat.

Als je echt sap wilt maken, heb je een goede sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Ik kocht in 2004 een Champion Juicer van $ 300 en die heeft me meer dan tien jaar goed gediend, voordat onderdelen moesten worden vervangen. [Dit merk is in Nederland lastig te verkrijgen. Andere kwaliteitsmerken zijn onder meer Omega, Wartmann of Montana.]

Hoe zit het met suiker?

Ik word vaak benaderd door mensen die bang zijn dat wortel- of bietensap te veel suiker bevat en dat ‘suiker kanker voedt’. Hoewel het klopt dat kankercellen zich voornamelijk voeden met glucse, geldt dat ook voor elke andere cel in je lichaam. Alle soorten fruit, groenten, granen en dierlijke eiwitten worden omgezet in glucose om je cellen te voeden. Wortelen en bieten bevatten voedingsstoffen tegen kanker die kankergenen kunnen uitschakelen, de reproductie van kankercellen kunnen verstoren, uitzaaiingen kunnen blokkeren en kankercellen kunnen aanzetten tot ‘zelfmoord’.

Naar mijn mening wegen de positieve voordelen van de fytonutriënten en kankerbestrijdende stoffen in wortelen, bieten en fruit ruimschoots op tegen de mogelijke negatieve effecten van hun suikergehalte. We krijgen geen kanker van het eten van te veel fruit, wortelen of bieten. Wortelsap en bietensap zijn hoofdbestanddelen in de legendarische voedingsprotocollen tegen kanker van dr. Max Gerson en dr. Rudolph Breuss, en ik ben veel overlevenden van kanker tegengekomen die een genezingsprotocol volgden met veel wortel- en bietensap.

Hoe zit het met vruchtensap? In sommige literatuur die ik las werd beweerd dat zelfs vers geperst vruchtensap te veel geconcentreerde suiker bevatte voor kankerpatiënten, dus ik vermeed vruchtensap aanvankelijk en at alleen hele vruchten of ik mengde ze door smoothies. Sindsdien is mijn houding ten opzichte van vers fruitsap veranderd. Er zitten enkele krachtige antikankerverbindingen in vruchtensappen, vooral in groene-appel- en citroensap.

De Gerson antikankertherapie omvat elke ochtend een portie vers sinaasappelsap en verschillende 50/50 groene-appel- en wortelsappen gedurende de dag. Als je je zorgen maakt over de suiker in vruchtensap, kun je in plaats daarvan hele appels en sinaasappels eten, maar sla het citroensap zeker niet over.

Mijn dagelijkse saproutine

Fruit- en groentesappen uit de winkel worden niet aanbevolen, omdat deze niet vers zijn maar bewerkt, gepasteuriseerd en geconserveerd. Vers, biologisch sap is het best. Sommige gezondheidsdeskundigen raden aan om vers sap direct op te drinken vanwege het behoud van de meeste voedingswaarde, maar gebleken is dat vers sap zijn enzym- en voedingswaarde meerdere dagen behoudt.

Ik had niet de luxe om acht keer per dag een vers glas sap te maken, dus moest ik een systeem bedenken dat eenvoudig en duurzaam was. Mijn eerste prioriteit was om elke dag grote hoeveelheden sap binnen te krijgen, dus maakte ik ’s ochtends als eerste een grote hoeveelheid sap voor de hele dag.

Ik begon met 2,3 kilo biologische wortelen, wat ongeveer 1,2 liter sap oplevert, en daaraan voegde ik gember-wortel, rode biet, selderij en andere ingrediënten toe tot ik 2 liter had. Hier-van dronk ik de hele dag door.
Het is het best om de 2 liter sap verdeeld over acht porties van 250 ml op te drinken, ongeveer om het uur een glas. Veel holistische kankerklinieken laten hun patiënten één tot drie liter sap per dag drinken. Bij de Gerson-therapie drinken kankerpatiënten 13 sappen per dag, een glas per uur.

Zie sap als geneeskrachtig voedsel. Een dosis per uur is de beste manier om de hele dag door een hoog gehalte aan voedingsstoffen in je bloed te behouden.

 

2.De gigantische antikankersalade

Het tweede onderdeel van mijn antikankerdieet was het eten van de grootste, heftigste salade ter wereld, als lunch en diner. Ik wilde elke dag zoveel mogelijk kankerbestrijdende groenten binnenkrijgen.
Er is echt geen geheime formule, maar ik volgde wel enkele richtlijnen: geen vlees, kaas of dressings uit de winkel en, indien mogelijk, biologische producten gebruiken.

Zie p50 en p51 voor mijn kanker-bestrijdende recepten voor salade en dressing. Probeer de edelgist (ofwel voedingsgist), noten en zaden niet over te slaan (tenzij je allergisch bent natuurlijk). Edelgist bevat een soort vezel genaamd bètaglucaan, een verbinding die je immuunsysteem stimuleert en daarmee de afweer van je lichaam tegen infecties en kanker verbetert.8

In Japan zijn er meer dan 20 onder-zoeken gedaan waaruit blijkt dat bètaglucanen in staat zijn de effecten van chemo- en radiotherapiebehandelingen te versterken en de overleving en kwaliteit van leven te verbeteren.9
Noten zijn ook krachtige kanker-bestrijders. Een zeven jaar durende studie wees uit dat overlevenden van stadium III darmkanker die minstens 57 gram noten per week aten – ongeveer 48 amandelen of walnoten (dus ongeveer 7 per dag) – 42 procent minder kans hadden op terugkeer van de kanker en 57 procent minder kans om eraan te overlijden, dan degenen die geen noten aten.10

 

 

3.De antikankersmoothie

Een andere manier om de ingrediënten van de gigantische antikankersalade binnen te krijgen, is door al de ingrediënten (of de meeste), samen met een tot twee kopjes water, in de blender vloeibaar te maken en het op te drinken.

Dit is vooral goed als je geen vast voedsel kunt eten, het onderweg wilt consumeren of je kaken wat rust wilt gunnen van al het kauwen. Vloeibaar maken in een blender verhoogt ook de hoeveelheid opneembare voedingsstoffen en een vloeibaar gemaakte salade zal hooguit een beetje ongewoon smaken.

Een andere optie bij deze gemengde salade is om hem op te warmen op het fornuis. Als je het rauw wilt houden, warm het dan gewoon op tot ongeveer 38°C, kruid het naar smaak en eet het als soep. Als de vertering van rauw voedsel je problemen geeft (zoals pijnlijke krampen of een opgeblazen gevoel), kan je het ook volledig koken en warm of gekoeld opeten.

Noot van de redactie: Jezelf in je ziekte verdiepen en eigen onderzoek bevelen wij van harte aan om tot doordachte keuzes te komen voor je gezondheid, maar bij veel vormen van kanker is geen behandeling simpelweg geen optie. Overleg daarom altijd met een specialist of je behandelend arts, wanneer je een verandering van je leefstijl of voedingspatroon overweegt.

 

Mijn dagelijkse antikanker-routine

Dit is hoe een typische dag er voor mij uitzag toen ik bezig was te genezen van kanker – en nu nog steeds. Een van mijn bedoelingen was om zo dicht mogelijk bij de natuur te leven, in totale duisternis te slapen en me op natuurlijke wijze door de zon te laten wekken in plaats van wakker te worden geschud door een wekker.

Als ik eenmaal wakker ben, is vocht aanvullen het eerste wat ik elke ochtend doe. Ik drink 600 ml gefilterd water en/of thee die ’s nachts koud heeft staan trekken en slik supplementen die ’s ochtends als eerste moeten worden ingenomen. Een bijkomend voordeel van meerdere glazen water drinken in de ochtend is dat het je darmen in beweging brengt.

Daarna volgt 10 tot 20 minuten duurtraining zoals joggen, fietsen of springen op een mini-trampoline om wakker te worden, mijn hart te laten pompen, mijn bloed te laten circuleren en me te laten zweten. Duurtraining is niet alleen goed tegen kanker in je lichaam, maar het geeft je ook een goed gevoel en het zweten bevordert de ontgifting.

Daarna neem ik een snelle douche en ga een paar minuten zitten om mijn gedachten op het goede spoor te krijgen voor de dag, door een stukje spirituele tekst te lezen, te bidden en/of te mediteren, een dagboek bij te houden en mijn takenlijst te maken of te herzien.

Vervolgens maak ik al mijn sap voor de dag, ongeveer 2 liter. Dit duurt bijna een uur. Ik raad aan om het leuk te maken. Luister naar muziek waarvan je houdt of naar een podcast, terwijl je hiermee bezig bent.
In de eerste 90 dagen van mijn reis naar genezing sloeg ik het ontbijt over en dronk ik de hele ochtend tot aan de lunch sap; op sommige dagen at ik halverwege de ochtend fruit zoals een grapefruit of een groene appel. Als je wilt aankomen of op gewicht wilt blijven, is havermout of een fruitsmoothie een prima ontbijt.

Als lunch en diner at ik elke dag de gigantische kankerbestrijdende salade. Op sommige dagen at ik halverwege de middag noten of fruit. Voor wat meer beweging gedurende de dag en om mijn lymfestelsel in beweging te krijgen, sprong ik voor de lunch en het avondeten meestal nog 10 minuten op de trampoline.

Bij mooi weer gingen we na het eten vaak met de hond wandelen. Na het eten en voor het slapengaan dronk ik het overgebleven sap op en soms nog kruidenthee, en ik probeerde binnen een paar uur na zonsondergang naar bed te gaan.

 

 

Bronnen
1 Mutagenesis, 1999; 14(2): 153–72
2 Recent Pat Food Nutr Agric, 2011; 3(1): 64–77
3 Biochem Biophys Res Commun, 1998; 248(3): 935–9
4 Proc Natl Acad Sci U S A, 2008; 105(44): 16958–63
5 Am J Clin Nutr, 1998; 67(6): 1210–8; Cancer Res, 1997; 57(14): 2916–21
6 J Food Sci, 1993; 58(6): 1407–10; Ai Zheng, 2003; 22(9): 959–63
7 Crit Rev Food Sci Nutr, 2011; 51(6): 499–523; Postepy Hig Med Dosw (Online), 2016; 70(0): 722–34; Nutrients, 2016; 8(3): 156
8 Mol Nutr Food Res, 2014; 58(1): 183–93
9 J Korean Med Sci, 2006; 21(5): 781–9
10 J Clin Oncol, 2018; 36(11): 1112–20

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Mijn kind heeft eczeem wat nu?

De hart-hoofd connectie

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier