Het zijn maar vitaminen

De scène zou niet misstaan in een misdaadserie. Speciale eenheden met camouflagepakken en nachtzichtbrillen vallen een huis binnen en arresteren de geschrokken eigenaar, gespeeld door Mel Gibson, die in zijn kamerjas in de keuken staat en een potje vasthoudt met daarin – zo lijkt het – illegale smokkelwaar.
‘Hé jongens’, zegt de bange man terwijl het arrestatieteam met een lamp in zijn gezicht schijnt. ‘Hé, het zijn maar vitaminen.’ De mannen zijn niet onder de indruk. De man probeert hen nog steeds te overtuigen als hij al in de boeien geslagen wordt: ‘Vitamine C, je weet wel, net als in sinaasappels?’

Het filmpje dateert uit 1992 en roept burgers op in actie te komen tegen de wetgeving in Amerika, waar de FDA – de Amerikaanse gezondheidsautoriteit – vitaminen en andere voedingssupplementen tot medicijn wilde bestempelen. Daardoor zouden ze op dezelfde manier getest en gereguleerd moeten worden als andere geneesmiddelen, en niet meer vrij verkrijgbaar zijn. De FDA, zo vertelt het filmpje, was al bij artsen en gezondheidswinkels binnengevallen. Zou het binnenvallen bij particulieren de volgende stap zijn?
De Amerikanen waren daar in elk geval bang voor en deze reclame zorgde, samen met andere goed georganiseerde publieke acties, voor brede steun voor een nieuwe wet in 1994 die de Amerikanen vrije toegang gaf tot voedingssupplementen en informatie over die producten.
Ondanks de steun voor die wet blijft de Amerikaanse overheid, net als de Europese Unie, haar best doen om vat te krijgen op de enorme markt aan natuurlijke medicijnen. Ook de farmaceutische industrie probeert via lobbyisten invloed uit te oefenen.
Zo ontdekte What Doctors Don’t Tell You, het Britse moederblad van Medisch Dossier, onlangs dat de kogelvrije vesten weer uit de kast werden gehaald toen onderzoekers van het MHRA, de Britse registratieautoriteit voor geneesmiddelen, onaangekondigd het nieuwe laboratorium van Immuno Biotech binnenvielen. Ze namen tienduizend flacons van het natuurlijke eiwit GcMAF in beslag en het laboratorium werd al gesloten voordat het ooit open was gegaan.
In de aprileditie van Medisch Dossier stond een artikel over GcMAF: het is een van de veelbelovende nieuwe behandelingen van kanker. Het onder valse voorwendselen sluiten van de fabriek waar deze ‘supermolecuul’ gemaakt wordt, terwijl er zo weinig andere werkzame behandelingen voor kanker bestaan, is niets anders dan een schending van mensenrechten.
In Groot-Brittannië woedt de discussie voort. Er werd een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moest maken om experimentele behandelingen van kanker uit te proberen zonder het risico te lopen op rechtsvervolging. Maar het voorstel werd weggestemd.
Desondanks blijven wij ons best doen om het gebruik van natuurlijke geneesmiddelen opnieuw op de politieke agenda te krijgen. En we blijven u uiteraard informeren over natuurlijke en nieuwe behandelingen, en over wat u zelf kunt doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen en bestrijden.
Zo vindt u in deze editie een artikel over het verband tussen reuma en darmbacteriën. Lees welke stappen u kunt zetten in de strijd tegen reuma. En in het vraag-en-antwoordartikel leest u welke voedingssupplementen en dieetaanpassingen kunnen helpen tegen staar.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart