06-09-2015

Het zijn maar vitaminen

De scène zou niet misstaan in een misdaadserie. Speciale eenheden met camouflagepakken en nachtzichtbrillen vallen een huis binnen en arresteren de geschrokken eigenaar, gespeeld door Mel Gibson, die in zijn kamerjas in de keuken staat en een potje vasthoudt met daarin – zo lijkt het – illegale smokkelwaar.
‘Hé jongens’, zegt de bange man terwijl het arrestatieteam met een lamp in zijn gezicht schijnt. ‘Hé, het zijn maar vitaminen.’ De mannen zijn niet onder de indruk. De man probeert hen nog steeds te overtuigen als hij al in de boeien geslagen wordt: ‘Vitamine C, je weet wel, net als in sinaasappels?’

Het filmpje dateert uit 1992 en roept burgers op in actie te komen tegen de wetgeving in Amerika, waar de FDA – de Amerikaanse gezondheidsautoriteit – vitaminen en andere voedingssupplementen tot medicijn wilde bestempelen. Daardoor zouden ze op dezelfde manier getest en gereguleerd moeten worden als andere geneesmiddelen, en niet meer vrij verkrijgbaar zijn. De FDA, zo vertelt het filmpje, was al bij artsen en gezondheidswinkels binnengevallen. Zou het binnenvallen bij particulieren de volgende stap zijn?
De Amerikanen waren daar in elk geval bang voor en deze reclame zorgde, samen met andere goed georganiseerde publieke acties, voor brede steun voor een nieuwe wet in 1994 die de Amerikanen vrije toegang gaf tot voedingssupplementen en informatie over die producten.
Ondanks de steun voor die wet blijft de Amerikaanse overheid, net als de Europese Unie, haar best doen om vat te krijgen op de enorme markt aan natuurlijke medicijnen. Ook de farmaceutische industrie probeert via lobbyisten invloed uit te oefenen.
Zo ontdekte What Doctors Don’t Tell You, het Britse moederblad van Medisch Dossier, onlangs dat de kogelvrije vesten weer uit de kast werden gehaald toen onderzoekers van het MHRA, de Britse registratieautoriteit voor geneesmiddelen, onaangekondigd het nieuwe laboratorium van Immuno Biotech binnenvielen. Ze namen tienduizend flacons van het natuurlijke eiwit GcMAF in beslag en het laboratorium werd al gesloten voordat het ooit open was gegaan.
In de aprileditie van Medisch Dossier stond een artikel over GcMAF: het is een van de veelbelovende nieuwe behandelingen van kanker. Het onder valse voorwendselen sluiten van de fabriek waar deze ‘supermolecuul’ gemaakt wordt, terwijl er zo weinig andere werkzame behandelingen voor kanker bestaan, is niets anders dan een schending van mensenrechten.
In Groot-Brittannië woedt de discussie voort. Er werd een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moest maken om experimentele behandelingen van kanker uit te proberen zonder het risico te lopen op rechtsvervolging. Maar het voorstel werd weggestemd.
Desondanks blijven wij ons best doen om het gebruik van natuurlijke geneesmiddelen opnieuw op de politieke agenda te krijgen. En we blijven u uiteraard informeren over natuurlijke en nieuwe behandelingen, en over wat u zelf kunt doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen en bestrijden.
Zo vindt u in deze editie een artikel over het verband tussen reuma en darmbacteriën. Lees welke stappen u kunt zetten in de strijd tegen reuma. En in het vraag-en-antwoordartikel leest u welke voedingssupplementen en dieetaanpassingen kunnen helpen tegen staar.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Welmoeds wilde keuken

Dit boek is Welmoed Bezoens verzameling van alles wat het leven lekker maakt. Van simpele tot ingewikkelde recepten, van ontbijt tot interessante smaakversterkers en de leukste drankjes. Ze leert je tips, trucs en kooktechnieken die zij dagelijks gebruikt, om je wild...

Buikpijn

Er komen steeds meer mensen in mijn praktijk met vage buikpijn: krampende buikpijn, maagpijn, zuurbrand, opgeblazen buik, benauwd, diarree en obstipatie. Vooral vrouwen, maar ook mannen. Ze lopen vaak al lange tijd rond met hun klachten. Van de huisarts en specialist...

Breekbare botten: Kun je osteoporose tegengaan?

Ouder worden gaat bij veel mensen gepaard met een afnamevan de botgezondheid en het ontstaan van ‘broze botten’, ookwel osteoporose genoemd. Cindy de Waard bespreekt deinvloed van hormonen, darmflora, voeding en krachttrainingop het ontstaan van deze aandoening....

Borstweefselbehandelingen; zinvol voor iedereen

Een gezonde borst hoort geen pijn te doen. Toch hebben veel vrouwen last van gevoelige borsten, verhardingen of ontstekingen in het borstweefsel. Vervelende en pijnlijke klachten waar vaak niet veel aan te doen is. Of wel? Een borstweefselbehandeling kan zulke...

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind binnen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...