Het ‘wij willen een baby’-dieet

Paren die een gezin willen stichten kunnen hun kans op een zwangerschap vergroten door hun voeding te veranderen, en nu is er wetenschappelijk bewijs dat laat zien hoe.

Ongeveer 1 op de 10 jonge stellen kunnen geen kinderen krijgen, en er zijn tal van adviezen om hen te helpen, gaande van folklore tot bakerpraatjes. Maar recent kregen wetenschappers belangstelling voor het verband tussen vruchtbaarheid en voeding. Zo ontdekten zij dat sommige voedingsmiddelen en -supplementen de kans op een zwangerschap vergroten, terwijl andere (waarvan aanstaande ouders lang te horen hebben gekregen dat ze die beter kunnen vermijden) misschien toch niet zo slecht zijn.

Twee onderzoekers, Audrey Gaskins en Jorge Chavarro van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, namen de invloed van voeding op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen onder de loep, en zij stellen dat er al een aantal ‘duidelijke patronen’ opduiken.1

Folaat

Folaat wordt vaak in verband gebracht met het voorkómen van neurale buisdefecten (een ontwikkelingsstoornis van de hersenen of het ruggenmerg van pasgeborenen), maar hogere doseringen kunnen vrouwen helpen om vruchtbaarder te worden en minder kans te hebben op een miskraam. Neem een supplement van 400 mcg per dag.

Antioxidanten

Mannen zouden wel vitamine A, C en E moeten slikken, maar ze dragen niet bij aan de vruchtbaarheid van vrouwen, zo ontdekten de onderzoekers. Er is echter niet genoeg bewijs om uitspraken te doen over de dosering of over welke antioxidanten het beste zijn.

Omega-3 vetzuren

Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren de vruchtbaarheid van een vrouw doen toenemen. Het is waarschijnlijk het beste om deze in supplementen van betrouwbare bronnen te nemen. Het eten van vette vis uit vervuild water kan alle voordelen tenietdoen of u zelfs minder vruchtbaar maken, waarschuwen de onderzoekers.

Vitamine D

Veel hoop was gevestigd op de ‘zonvitamine’, maar Gaskins en Chavarro vonden er geen bewijs voor. Als u geen vitamine D-tekort heeft – hoewel de kans groot is dat u dat wel heeft als u op het noordelijk halfrond woont – stellen ze dat het de vruchtbaarheid niet doet toenemen.

Vis en zeevruchten

Vette vis, zoals zalm of tonijn, is rijk aan omega-3 vetzuren waarvan is aangetoond dat ze de vruchtbaarheid doen toenemen. Maar wees voorzichtig: eet alleen vis uit niet-vervuilde wateren. En de mythe omtrent oesters klopt: ze zitten boordevol zink, en dat is goed voor zowel mannen als vrouwen.

Volle granen

Volle granen, zoals volkorenrijst, havermout en gerst, zijn rijk aan vitamine B, met inbegrip van folaat (B9) en B12, en een tekort daaraan werd in een aantal studies in verband gebracht met de vruchtbaarheid.

Groenten

De B-vitaminen lijken een sleutelrol te spelen, en de groenten die er veel van bevatten zijn broccoli, spruitjes, spinazie en asperges. Waarschijnlijk is spinazie de belangrijkste bron, vanwege een heel hoog gehalte aan folaat.

Soja

Vrouwen die zwanger willen worden kregen te horen dat ze soja en sojasupplementen moesten vermijden. Maar de onderzoekers vonden geen bewijs om dit advies te ondersteunen. Als het al iets doet, lijkt soja juist te helpen.

Zuivel

Van zuivelproducten wordt ook verondersteld dat u ze beter van het menu kunt schrappen als u zwanger wil worden, maar Gaskins en Chavarro vonden geen enkel bewijs voor een schadelijk effect.

Alcohol

Vrouwen worden gewaarschuwd om geen alcohol te drinken, en dat is waarschijnlijk wel een goed advies bij overmatig drankgebruik, maar matig drinken vermindert de kans om zwanger te worden niet.

Cafeïne

Van koffie en thee wordt beweerd dat het dranken zijn die u beter vermijdt, maar de onderzoekers vonden niet veel bewijs dat u ervan moet weerhouden om ze te drinken als u zwanger wilt worden. In hun bewoordingen is het bewijs nu ‘minder solide dan het vroeger was’.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Je brein aan de pil

Van de recentste publicaties tot aan tijdloze klassiekers. Boeken zijn een waardevolle bron van inspiratie bij het maken van gezondheidskeuzen. Dit keer geven we aandacht aan Je brein aan de pil van Sarah Hill, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale...

Spierherstel

Voedingstabel eiwitten en calorieën In het artikel Spierherstel: het héle bewegen telt uit Medisch Dossier editie 2604 staat een verwijzing naar een overzichtelijke tabel over eiwitten en calorieën. Dit is die tabel. Dit overzicht geeft een indicatie van de...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier