30-10-2018

Het ‘wij willen een baby’-dieet

Paren die een gezin willen stichten kunnen hun kans op een zwangerschap vergroten door hun voeding te veranderen, en nu is er wetenschappelijk bewijs dat laat zien hoe.

Ongeveer 1 op de 10 jonge stellen kunnen geen kinderen krijgen, en er zijn tal van adviezen om hen te helpen, gaande van folklore tot bakerpraatjes. Maar recent kregen wetenschappers belangstelling voor het verband tussen vruchtbaarheid en voeding. Zo ontdekten zij dat sommige voedingsmiddelen en -supplementen de kans op een zwangerschap vergroten, terwijl andere (waarvan aanstaande ouders lang te horen hebben gekregen dat ze die beter kunnen vermijden) misschien toch niet zo slecht zijn.

Twee onderzoekers, Audrey Gaskins en Jorge Chavarro van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, namen de invloed van voeding op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen onder de loep, en zij stellen dat er al een aantal ‘duidelijke patronen’ opduiken.1

Folaat

Folaat wordt vaak in verband gebracht met het voorkómen van neurale buisdefecten (een ontwikkelingsstoornis van de hersenen of het ruggenmerg van pasgeborenen), maar hogere doseringen kunnen vrouwen helpen om vruchtbaarder te worden en minder kans te hebben op een miskraam. Neem een supplement van 400 mcg per dag.

Antioxidanten

Mannen zouden wel vitamine A, C en E moeten slikken, maar ze dragen niet bij aan de vruchtbaarheid van vrouwen, zo ontdekten de onderzoekers. Er is echter niet genoeg bewijs om uitspraken te doen over de dosering of over welke antioxidanten het beste zijn.

Omega-3 vetzuren

Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren de vruchtbaarheid van een vrouw doen toenemen. Het is waarschijnlijk het beste om deze in supplementen van betrouwbare bronnen te nemen. Het eten van vette vis uit vervuild water kan alle voordelen tenietdoen of u zelfs minder vruchtbaar maken, waarschuwen de onderzoekers.

Vitamine D

Veel hoop was gevestigd op de ‘zonvitamine’, maar Gaskins en Chavarro vonden er geen bewijs voor. Als u geen vitamine D-tekort heeft – hoewel de kans groot is dat u dat wel heeft als u op het noordelijk halfrond woont – stellen ze dat het de vruchtbaarheid niet doet toenemen.

Vis en zeevruchten

Vette vis, zoals zalm of tonijn, is rijk aan omega-3 vetzuren waarvan is aangetoond dat ze de vruchtbaarheid doen toenemen. Maar wees voorzichtig: eet alleen vis uit niet-vervuilde wateren. En de mythe omtrent oesters klopt: ze zitten boordevol zink, en dat is goed voor zowel mannen als vrouwen.

Volle granen

Volle granen, zoals volkorenrijst, havermout en gerst, zijn rijk aan vitamine B, met inbegrip van folaat (B9) en B12, en een tekort daaraan werd in een aantal studies in verband gebracht met de vruchtbaarheid.

Groenten

De B-vitaminen lijken een sleutelrol te spelen, en de groenten die er veel van bevatten zijn broccoli, spruitjes, spinazie en asperges. Waarschijnlijk is spinazie de belangrijkste bron, vanwege een heel hoog gehalte aan folaat.

Soja

Vrouwen die zwanger willen worden kregen te horen dat ze soja en sojasupplementen moesten vermijden. Maar de onderzoekers vonden geen bewijs om dit advies te ondersteunen. Als het al iets doet, lijkt soja juist te helpen.

Zuivel

Van zuivelproducten wordt ook verondersteld dat u ze beter van het menu kunt schrappen als u zwanger wil worden, maar Gaskins en Chavarro vonden geen enkel bewijs voor een schadelijk effect.

Alcohol

Vrouwen worden gewaarschuwd om geen alcohol te drinken, en dat is waarschijnlijk wel een goed advies bij overmatig drankgebruik, maar matig drinken vermindert de kans om zwanger te worden niet.

Cafeïne

Van koffie en thee wordt beweerd dat het dranken zijn die u beter vermijdt, maar de onderzoekers vonden niet veel bewijs dat u ervan moet weerhouden om ze te drinken als u zwanger wilt worden. In hun bewoordingen is het bewijs nu ‘minder solide dan het vroeger was’.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Voeding en supplementen: Kinderen

Kinderen kunnen lastige en kieskeurige eters zijn. Voor ouders kan dit vragen oproepen. Krijgt mijn kind bin-nen wat hij of zij nodig heeft? En moet ik voor bepaalde voedingsstoffen een supplement geven? We bespreken wat kinderen per dag nodig hebben, en welke...

Blije huisdieren; Blije pootjes

De voetzooltjes van de tweejarige Labrador reu Goofy zijn erg droog en gebarsten. ’s Nachts likt hij ze onophoudelijk en verwijdert zo alle lotions en zalfjes die op zijn pootjes worden aangebracht. Hij lijkt er zelfs af en toe kreupel door te lopen. Dr. Sathish...

Het Laatste woord ;De illusie van de goochelaar

De ‘relatieve risicoverhouding’: zij stimuleert de verkoop van nieuwe medicijnen - waar een groot deel van de winst van Big Pharma wordt gemaakt - en geeft de massame-dia hun content. Zij laat het lijken alsof we allemaal heel erg bezig zijn met briljant zijn en het...

Uitgelezen: Menokilo’s

De boodschap die Leen Steyaert in dit boek aan vrouwen in de overgang wil geven, is dat je het streven naar je ideale gewicht moet loslaten. Zij leert je dat het belangrijker is om fit en gezond te zijn, dan het hebben van een paar kilo’s meer. In het eerste deel van...

Medicatie is vaak geen genezing

In 2020 kwam het boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde? van huisarts Lieneke van de Griendt uit. Een moedige daad: als huisarts collega’s uitnodigen te reflecteren op de uitoefening van hun vak, en nog een stap verder: ze aan te moedigen zichzelf af te vragen:...