Het ‘wij willen een baby’-dieet

Paren die een gezin willen stichten kunnen hun kans op een zwangerschap vergroten door hun voeding te veranderen, en nu is er wetenschappelijk bewijs dat laat zien hoe.

Ongeveer 1 op de 10 jonge stellen kunnen geen kinderen krijgen, en er zijn tal van adviezen om hen te helpen, gaande van folklore tot bakerpraatjes. Maar recent kregen wetenschappers belangstelling voor het verband tussen vruchtbaarheid en voeding. Zo ontdekten zij dat sommige voedingsmiddelen en -supplementen de kans op een zwangerschap vergroten, terwijl andere (waarvan aanstaande ouders lang te horen hebben gekregen dat ze die beter kunnen vermijden) misschien toch niet zo slecht zijn.

Twee onderzoekers, Audrey Gaskins en Jorge Chavarro van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, namen de invloed van voeding op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen onder de loep, en zij stellen dat er al een aantal ‘duidelijke patronen’ opduiken.1

Folaat

Folaat wordt vaak in verband gebracht met het voorkómen van neurale buisdefecten (een ontwikkelingsstoornis van de hersenen of het ruggenmerg van pasgeborenen), maar hogere doseringen kunnen vrouwen helpen om vruchtbaarder te worden en minder kans te hebben op een miskraam. Neem een supplement van 400 mcg per dag.

Antioxidanten

Mannen zouden wel vitamine A, C en E moeten slikken, maar ze dragen niet bij aan de vruchtbaarheid van vrouwen, zo ontdekten de onderzoekers. Er is echter niet genoeg bewijs om uitspraken te doen over de dosering of over welke antioxidanten het beste zijn.

Omega-3 vetzuren

Er zijn aanwijzingen dat omega-3 vetzuren de vruchtbaarheid van een vrouw doen toenemen. Het is waarschijnlijk het beste om deze in supplementen van betrouwbare bronnen te nemen. Het eten van vette vis uit vervuild water kan alle voordelen tenietdoen of u zelfs minder vruchtbaar maken, waarschuwen de onderzoekers.

Vitamine D

Veel hoop was gevestigd op de ‘zonvitamine’, maar Gaskins en Chavarro vonden er geen bewijs voor. Als u geen vitamine D-tekort heeft – hoewel de kans groot is dat u dat wel heeft als u op het noordelijk halfrond woont – stellen ze dat het de vruchtbaarheid niet doet toenemen.

Vis en zeevruchten

Vette vis, zoals zalm of tonijn, is rijk aan omega-3 vetzuren waarvan is aangetoond dat ze de vruchtbaarheid doen toenemen. Maar wees voorzichtig: eet alleen vis uit niet-vervuilde wateren. En de mythe omtrent oesters klopt: ze zitten boordevol zink, en dat is goed voor zowel mannen als vrouwen.

Volle granen

Volle granen, zoals volkorenrijst, havermout en gerst, zijn rijk aan vitamine B, met inbegrip van folaat (B9) en B12, en een tekort daaraan werd in een aantal studies in verband gebracht met de vruchtbaarheid.

Groenten

De B-vitaminen lijken een sleutelrol te spelen, en de groenten die er veel van bevatten zijn broccoli, spruitjes, spinazie en asperges. Waarschijnlijk is spinazie de belangrijkste bron, vanwege een heel hoog gehalte aan folaat.

Soja

Vrouwen die zwanger willen worden kregen te horen dat ze soja en sojasupplementen moesten vermijden. Maar de onderzoekers vonden geen bewijs om dit advies te ondersteunen. Als het al iets doet, lijkt soja juist te helpen.

Zuivel

Van zuivelproducten wordt ook verondersteld dat u ze beter van het menu kunt schrappen als u zwanger wil worden, maar Gaskins en Chavarro vonden geen enkel bewijs voor een schadelijk effect.

Alcohol

Vrouwen worden gewaarschuwd om geen alcohol te drinken, en dat is waarschijnlijk wel een goed advies bij overmatig drankgebruik, maar matig drinken vermindert de kans om zwanger te worden niet.

Cafeïne

Van koffie en thee wordt beweerd dat het dranken zijn die u beter vermijdt, maar de onderzoekers vonden niet veel bewijs dat u ervan moet weerhouden om ze te drinken als u zwanger wilt worden. In hun bewoordingen is het bewijs nu ‘minder solide dan het vroeger was’.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Spoorelementen; belangrijk in kleine hoeveelheden

Recepten voor een gezond hart

Welmoeds wilde keuken

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier