Het laatste woord-Oeganda onderwijst ‘kritisch denken’

In Oeganda is met alle goede bedoelingen een initiatief gestart om mensen voor te lichten, zodat ze beter doordachte keuzen kunnen maken voor hun gezondheid.1 Of is het juist niet de bedoeling om mensen te informeren?

Stel je voor, ik ben dokter in Oeganda. Dat is misschien het laatste wat je begrijpt de komende minuten, maar ik ga toch verder. Als ‘arts’ heb ik de zware en eerlijk gezegd nutteloze wettelijke plicht om ‘geïnformeerde toestemming’ (informed consent) van je te krijgen. Dat betekent dat een arts alle behandelopties, zowel standaard- als alternatieve behandelingen, met je moet doornemen, plus de voor- en nadelen ervan en de kans op slagen. Daarna beslis je welke behandeling je wilt. Alsof je dat zou kunnen!

Gelukkig doen we dit allemaal niet. In plaats daarvan gooien we, vijf minuten voordat we met de behandeling beginnen die naar mijn mening het best voor je is, een document van 48 bladzijden bij je op schoot, waaronder jij je handtekening zet op pagina 45 (de laatste drie pagina’s zijn de kleine lettertjes over je mogelijke dood, ik ben niet verantwoordelijk. Daarop hoef je alleen je paraaf te zetten).

Het is allemaal voor je bestwil, echt waar. Geneeskunde is erg ingewikkeld en moeilijk te begrijpen voor een gemiddeld brein en de meeste mensen hebben onvoldoende kritisch onderscheidingsvermogen om medische literatuur te lezen en begrijpen. Wist je bijvoorbeeld dat er mensen zijn die echt denken dat vaccins gevaarlijk zijn, of dat kruidengeneeskunde veilig is omdat kruiden ‘natuurlijk’ zouden zijn?

Het is bijna niet voor te stellen dat die mensen bestaan, maar toch is het zo. Zij krijgen die informatie van vrienden, van sociale media en zogenaamde gezondheidswebsites in plaats van door met mij te praten. Misschien ben je zelf wel zo iemand (kom in dat geval alsjeblieft niet naar mijn praktijk). Kies je er dus voor die onzin te geloven, waarom zou ik dan mijn tijd verdoen met een hele uitleg, ook al doe ik het langzaam, aangezien je toch geen kritisch vermogen hebt? Onderzoek wijst uit dat mensen die slechte keuzen maken waarschijnlijk overlijden. Sommige van mijn collega-artsen zeggen dat dit gewoon de functie is van natuurlijke selectie en het ‘recht van de sterkste’, waarbij de domste mensen doodgaan. Dat is denk ik een grapje, maar ik lach niet.

Ik zie je liever niet ten prooi vallen aan natuurlijke selectie, ik wil je helpen, net als mijn vrienden van Informed Health Choices in Oeganda. Zij hebben een aantal podcasts samengesteld, elk daarvan over een andere behandeling. Ik weet het, ik begin al in jargon te vervallen: ‘behandeling’ is een term die artsen gebruiken, het betekent elke handeling die bedoeld is om je gezondheid te verbeteren of behouden. Zie je, dat was toch niet zo moeilijk?

De taal in de podcasts is eenvoudig gehouden, zodat je niet steeds struikelt over ingewikkelde termen zoals ‘behandeling’. Niets is erger dan een woord tegenkomen dat je niet begrijpt, zodat je de podcast moet onderbreken om een woordenboek te zoeken. Nu denk je vast: Die slimme dokters, altijd maar termen gebruiken die wij ongeschoolde mensen niet begrijpen. Kunnen ze niks aan doen; ze zijn gewoon slim en ze gebruiken waarschijnlijk de hele dag woorden als ‘behandeling’. Sorry, ik beken! Het projectteam heeft de podcasts getest op een groep ouders in Oeganda en die vinden het geweldig. Zij zeggen dat ze beginnen te snappen wat voor behandelingen mensen kunnen krijgen (oeps, weer dat woord!) en dat ze zelfs genoeg zelfvertrouwen hebben om een aantal simpele vragen te stellen, niet aan de dokters – die worden natuurlijk niet lastiggevallen met hun vragen – maar aan gezondheidswerkers.

Nadat de proefpersonen hadden geluisterd naar een heleboel podcasts werden ze blootgesteld aan ‘nepnieuws’-uitzendingen, waarin dingen werden gezegd als ‘vaccins werken niet altijd’, waarna ze de verhalen resoluut van de hand wezen, alsof zij zichzelf hadden ingeënt met een waarheidsserum.  Zij waren immuun.

Na te hebben geluisterd, zeiden de deelnemers te weten wat wel en niet waar was. Eerlijk gezegd waren velen van hen niet best opgeleid en we wisten niet precies hoeveel ze konden onthouden, maar sommigen deden duidelijk erg hun best en beluisterden elke podcast wel drie keer per dag. Een paar negatievelingen (ja, daarvan waren er ook een paar) vonden het vreemd dat de podcasts niet ingingen op de manier waarop we met specifieke ziekten omgaan en ook niet op de vraag of ook maar iets van wat we doen echt werkt – dat is tenslotte waar geneeskunde echt om draait – maar dan zouden we ons op het glibberige pad van geïnformeerde toestemming begeven.

In plaats van mensen te hersenspoelen met eenzijdige argumenten, hebben we… Ach, teken nou maar op pagina 45 van de informed consent, en paragrafeer de rest.

BRON:
1 BMJ Open, 2019; 9: e031510

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard