Het laatste woord: Je meent het niet!

Het is alweer een tijdje geleden dat we iets hebben gehoord van het Departement voor Zonneklare Zaken, waar ze onderzoek verzamelen met conclusies die zo vanzelfsprekend waar zijn dat er überhaupt geen onderzoek naar gedaan had hoeven worden.

Het departement heeft in de loop der jaren zijn gouden momenten gehad – zo was een opvallend voorbeeld het onderzoeksverslag dat ontdekte dat de eerste bus altijd meer forenzen vervoert dan de bussen die er een paar minuten achteraan komen.

Maar de stilte betekent niet dat het niet druk is geweest. Verre van. De primaire functie van de academicus is om onderzoeken gepubliceerd te krijgen. En hoe meer hoe beter, of liever, hoe groter de promotie en het prestige. Onderzoek is natuurlijk niet goedkoop, maar wat maakt dat uit als het ten behoeve is van de mensheid?

Dus laten we, dat in gedachten houdend, de koe bij de hoorns vatten en de archiefkasten van het departement induiken.

Er is een epidemie van diabetes type 2 gaande die voornamelijk het gevolg is van een voedingspatroon van bewerkte voedingsmiddelen vol met verslavende fructoseglucosestroop. Dus de onthulling dat diabetici die minder bewerkt voedsel eten misschien langer leven zal dan ook wel afkomstig zijn van de bovenste plank van zonneklare zaken.

De onderzoekers zien bewerkte voeding echter pas als de boosdoener als je het ‘s avonds eet. Iemand die ‘s ochtends aardappelen eet en ’s avonds ‘minder’ bewerkt vlees, is bijna een toonbeeld van gezondheid in vergelijking met de proleet die’ s avonds een hoop bewerkt vlees eet. ‘Degenen die ‘s avonds veel bewerkt vlees aten, hadden meer kans om te overlijden aan hartaandoeningen’, voegden onderzoekers van de Medische Universiteit in Harbin, China behulpzaam toe.1

Opmerkelijk genoeg lijkt het niet bij de onderzoekers op te komen dat het eten van welke hoeveelheid bewerkt voedsel op welk moment van de dag of nacht dan ook, eigenlijk is als schieten in eigen doel als je al diabetes hebt.

Om over te gaan naar een ander juweeltje van het departement: we zijn het er allemaal over eens dat slaap behoorlijk belangrijk is. Maar om ook maar enige kans te maken op een goede nachtrust moet je wel een speciale procedure volgen. Daar schiet een onderzoeksteam van de Feinberg School of Medicine van de Northwestern Universiteit te hulp, om je door de noodzakelijke procedures te leiden. Ik zou het als ik jou was maar allemaal opschrijven.2

Oké, dit is wat je moet doen als je goed wilt slapen: als je de slaapkamer binnenkomt, sluit je de jaloezieën, trek je de gordijnen dicht en doe je alle lichten uit. Het is het beste om het in die volgorde te doen; doe je eerst de lichten uit dan weet je maar nooit waar je terechtkomt.

Het hoofd slaapgeneeskunde van de universiteit (dat is echt haar titel), dr. Phyllis Zee, legt uit: ‘Het is belangrijk dat mensen de blootstelling aan licht tijdens de slaap vermijden of minimaliseren.’
En dan nu over tot de laatste openbaring. Maar eerst nog dit: het is een algemene waarheid dat de meesten van ons zich ontzettend bewust zijn van ons eigen uiterlijk en van elk mogelijk smetje – meestal meer dan anderen, die waarschijnlijk die onvolkomenheid niet eens opmerken. Het is een probleem dat erger wordt met de leeftijd (maar dan achterstevoren): tieners en jongeren zijn zich hevig van zichzelf bewust, vooral meisjes die zijn opgegroeid in het Instagram-tijdperk.

Iedereen weet dit, en ‘iedereen’ krijgt nu bijval van een onderzoeksteam van de Universiteit van Pennsylvania. Na uitvoerig onderzoek hebben ze ontdekt dat mensen zich meer bewust zijn van hun chirurgische littekens dan artsen en ‘onafhankelijke waarnemers’.3 (Bestaan er nu onafhankelijke waarnemers voor littekenweefsel?)

De onderzoekers, die 81 patiënten ondervroegen nadat ze geopereerd waren aan huidkanker in het gezicht, ontdekten dat de patiënten zich veel meer bewust waren van het littekenweefsel dan ieder ander, zelfs de onafhankelijke waarnemers. Dit is de naakte waarheid volgens de onderzoekers: ‘We moeten direct zijn tegen onze patiënten en tegen ze zeggen dat ze zelf het meest kritisch zullen zijn over hun uiterlijk’, legt Joseph Sobanko, een van de onderzoekers, uit.

Dus dan weet je dat nu – of nou ja, eigenlijk wist je het altijd al.

 

Bronnen
1 J Clin Endocrinol Metab, 2022: dgac069
2 Proc Natl Acad Sci USA, 2022; 119(12): e2113290119
3 Dermatol Surg . 2022 Feb 11. doi: 10.1097/DSS.0000000000003405

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Bryan Hubbard

De medicijnen zijn heerlijk

Het Laatste woord: De illusie van de goochelaar

Het laatste woord; Is het beter om niets te voelen?

Het laatste woord

Artsen weten wel beter

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Bryan Hubbard avatar

Over de auteur

Bryan Hubbard studeerde filosofie aan de universiteit van Londen. Hij is de echtgenoot van Lynne McTaggart en samen zijn zij directeur van twee uitgeverijen, WDDTY Publishing Ltd en New Age Publishing Ltd. Hij is uitgever van het maandblad What Doctors Don’t Tell You. ( Het moederblad van Medisch Dossier)
Lees meer artikelen van Bryan Hubbard