08-01-2018

Het HPV-vaccin onder de loep

Er bestaan veel misvattingen over de veiligheid van het HPV-vaccin, zegt Rob Verkerk

Nu veel mensen het vertrouwen kwijtraken in medicijnen als de aangewezen middelen om ons gezond te houden, proberen farmaceutische bedrijven uit alle macht vaccins te verkopen.

Daar is een goede reden voor. Zij kunnen zich daarmee richten op extreem grote aantallen mensen. Met nationale vaccinatieprogramma’s is het bereik van de doelgroep groot (en dat staat gelijk aan veel inkomsten), en en bedrijf is niet aansprakelijk voor eventuele schade ontstaan door toediening van een vaccindoor vaccins.

Deze aansprakelijkheid is bijna dertig jaar geleden in de meeste westerse landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, overgedragen van de vaccinindustrie aan de overheid. Wij, de burgers, krijgen de rekening voor via belastingen.

Laten we, met dit in ons achterhoofd, het zeer actuele probleem van HPV-vaccinatie onder de loep nemen. HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn ruim 100 varianten van dit virus, waarvan enkele baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact. In de VS worden tiener- en prepuberjongens evenals meisjes verleid tot vaccinatie. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijna 90 procent van de adolescente meisjes ingeënt.. In Nederland lag dit percentage in 2016 op 56 procent.

De belangrijkste commissie die de Britse regering adviseert, het Gezamenlijk Comité voor Vaccinatie en Immunisatie (JCVI), heeft onlangs verbazing gewekt door de vaccinatie van jongens niet aan te bevelen.

Deze beslissing komt voort uit de wens kosten te besparen. Het idee is dat als de meeste meisjes al ‘beschermd’ zijn, er minder seksuele overdracht van HPV naar jongens zal zijn. Het zou dan niet nodig zijn om ook nog eens jongens te vaccineren. Ook blijkt uit kankerstatistieken dat HPV-gerelateerde kanker bij vrouwen, vooral baarmoederhalskanker, veel vaker voorkomt dan dat jongens het penis- of orofarynxcarcinoom ontwikkelen.

De beslissing om jongens niet te vaccineren laat een vieze smaak achter. Niet omdat ik bang ben dat jongens extra risico lopen. Het gaat mij om de genderongelijkheid, waar meisjes het volledige risico dragen dat met vaccinatie gepaard gaat.

Het lijkt er steeds meer op dat het voorkomen van ernstige bijwerkingen van het HPV-vaccin, hoger is dan bij andere vaccins. Het is echter dusdanig moeilijk om de cijfers te achterhalen, da het erop lijkt dat regeringen hun best doen om, samen met de vaccinindustrie, deze informatie geheim te houden. Dit alles heeft geleid tot het samenkomen van families van kinderen die lijden onder bijwerkingen van het HPV-vaccin om hun verhaal daarover te vertellen.

Mijn vriend en Amerikaanse collega Tim Reihm heeft het afgelopen jaar interviews afgenomen bij mensen die beweren schade te hebben opgelopen, voor een documentaire die hij aan het maken is. De huidige situatie is tragisch, vooral als je kijkt naar de minachting voor en het negeren van klachten die zijn veroorzaakt door het vaccin, door medici, die overtuigd blijven van de veiligheid van het vaccin, in zijn huidige derde versie.

Het probleem is dat de vaccinindustrie, de overheden en het medisch etablissement ons niet het hele verhaal vertellen. Ze vertellen ons alleen dat HPV een gevaarlijk virus is dat kanker veroorzaakt, maar ze zeggen niet dat we samen met deze familie van virussen zijn geëvolueerd, waaronder de zogenaamde hoog-risico HPV 16 en 18 stammen. Ze vertellen ons niet dat de meesten van ons het HPV virus op een of ander moment in ons leven dragen. En dat er een groot aantal kinderen het virus krijgen overgedragen van hun moeders tijdens vaginale bevallingen, meer dan tijdens de keizersnede.

Moeten we dan aandringen op meer keizersneden en zo steeds meer kinderen blootstellen aan gezondheidsproblemen op de lange termijn, omdat hun immunologisch vermogen zich niet kon ontwikkelen zoals de natuur bedoeld had? Dat vermogen heeft veel te maken met de noodzaak om onszelf aan bacillen bloot te stellen, waarvan de overgrote meerderheid niet alleen goed voor ons is, maar zelfs broodnodig is voor een goede gezondheid. Veel HPV-besmettingen kunnen ook voorkomen worden. Bij pre-tieners en jonge tieners is het immuunsysteem zich nog aan het ontwikkelen. Minder blootstelling aan seksuele activiteiten, kan een hoop besmettingen in deze cruciale fase voorkomen.

Het punt is dat we meerdere onwaarheden te horen hebben gekregen over de veiligheid en effectiviteit van het vaccin, de geschiedenis van HPV en hoe wij samen met microben een interactie hebben. Ons toenemend verlangen naar het niet dragen van virussen heeft de potentie om een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid te worden.

Hoe lang zal het nog duren voordat meer artsen zeggen dat vaginale bevallingen, borstvoeding, minimale blootstelling aan antibiotica en andere medicijnen, een gezond dieet, samen met veel buitenactiviteiten veruit de beste therapieën zijn voor onze kinderen?

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...