31-07-2008

Hepatitis B vaccinatie

IK WIL DE OPLEIDING VOLGEN VOOR VROEDVROUW MAAR WIL DE VEREISTE VACCINATIE VOOR HEPATITIS B NIET ONDERGAAN. Is hiervoor een oplossing te bedenken? Verder zou ik willen weten wat de risico’s zijn voor een vroedvrouw als ze deze ziekte oploopt.
– Naam en adres bij de redactie bekend

Hoewel hepatitis B zeer besmettelijk is (met weinig voorspellende symptomen), komt deze ziekte niet vaak voor (minder dan 0,5 procent in Noord-Amerika en West-Europa en 2 tot 7 procent in Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en Oost Europa). In tropisch Afrika en Zuidoost Azië zijn de getallen hoger: 8 tot 20 procent1. Overal worden vrouwen getest op hepatitis B als ze zwanger zijn, ook als ze niet tot risicogroepen behoren, maar het aantal zwangere vrouwen dat geïnfecteerd is, is eveneens laag.

In stadscentra zijn de getallen het hoogst en blijkt de infectie samen te hangen met etniciteit. In Engeland trof men in een groep van 3522 zwangere vrouwen in de West Midlands maar 20 (0,56 procent) draagsters aan2. In streken met een bevolking die overwegend tot de middenklasse behoort, zoals East Anglia en Oxford, komt de ziekte nog minder vaak voor, respectievelijk 0,083 en 0,15 procent3. In Nederland worden sinds 1989 zwangere vrouwen gescreend; de prevalentie is 0,4 procent4.

Het risico dat een vroedvrouw door een kraamvrouw besmet raakt, heeft te maken met prikincidenten en spetteren van besmet bloed of vruchtwater op de slijmvliezen van de mond, de ogen of een open wond. Dit risico stijgt sterk bij bepaalde handelingen zoals het breken van de vliezen, aanraken van foetale schedel-elektrodes en inknippen en hechten van het perineum: handelingen die geen voordeel opleveren en ook voor de moeder riskant zijn. Ook als de zwangere vrouw op haar rug op ooghoogte van de vroedvrouw ligt, is de kans dat deze vruchtwater of bloed in haar ogen of haar mond krijgt groter.

In Nederland wordt werkers in de gezondheidszorg ten zeerste aanbevolen zich te laten vaccineren; consequenties voor de beroepsuitoefening heeft dit echter niet. In de meeste opleidingen wordt automatisch gevaccineerd maar er wordt niet bij gezegd dat men kan weigeren. Het lijkt echter logischer om het medisch personeel regelmatig op hepatitis B te testen dan om algemeen te vaccineren.

Houd in uw achterhoofd dat in 10 procent van de gevallen de vaccinatie mislukt5; ook is het goed te bedenken dat het vaccin onder andere gist, aluminium en kwik bevat. Het is in verband gebracht met auto-immuunziekten zoals artritis6, neurologische aandoeningen zoals het syndroom van Guillain-Barré7, multiple sclerose en darmaandoeningen8 bij daarvoor gevoelige personen.
Als u zich als vroedvrouw niet laat vaccineren, laat u dan regelmatig testen op hepatitis B9.

BRONNEN:
1J Med Virol, 1994; 44: 144-51

2Epidemiol Infect, 1994; 113: 523-8
3Epidemiol Infect, 1996; 117: 121-31
4Medisch Contact, 19 september 2003
5Nurs Times, 1995; 91: 29-31
6Scand J Rheumatol, 1995; 24: 50-52
7J Med Assoc Thai, 2000; 83: 1124-1126
8Hepatogastroenterology, 2002; 49: 1571-1575
9Hepatitis B: A Serious Hazard, RCM Position Paper 9a, maart 1999

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...