04-10-2021

Health Corner – Okt/Nov 2021. Slapen

In dit nummer komt meerdere keren slapen aan de orde. In deze editie van de Health Corner duiken we ook in dit fenomeen. Er worden fabels ontkracht, manieren genoemd om in slaap te vallen en gesproken met slaapdeskundigen.

Mocht je het lastig vinden om de video’s of podcasts te kunnen vinden, op onze website kun je alle edities van Medisch Dossier online lezen. Om de links makkelijk te vinden, staan ook alle Health Corner artikelen -met links- op www.medischdossier.org. Zoek naar ‘Health Corner’ in de zoekbalk. Log in om toegang te krijgen tot het artikel.

Relatie tussen slapen en hersenaandoeningen

Komt een depressie voort uit een slechte nachtrust of komt een slechte nachtrust voort uit depressie? En wat heeft een goede nachtrust met de ziekte van Parkinson te maken? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast praat hoogleraar Ysbrand van der Werf over het nut van een goede nachtrust en de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen.

Te beluisteren via: website Rinogroep of Soundcloud, Spotify en iTunes
Beluister hier

De gevaren van onbehandelde slaapapneu

Longarts en somnoloog Dirk Pevernagie vertelt in deze video over de symptomen en risico’s van onbehandelde slaapapneu, een slaapstoornis waarbij sprake is van ademstilstand tijdens het slapen.

Te bekijken via: YouTube

Feiten en fabels op een rij

Samen met slaapexperts Floris Wouterson en Koko Beerts neemt presentatrice Viviënne van den Assem je mee in de feiten en fabels rondom slaappillen, je smartphone in je slaapkamer en het inhalen van slaapgebrek. Een podcast van SamenGezond.

Hier te beluisteren. En ook via Spotify, Soundcloud en iTunes

College over slaap en psychiatrie

Wat doet een goed slaapritme met onze psychische gezondheid? En hoe past slaap in de behandeling van psychische problemen? Tijdens dit GGZ College gaan diverse experts met elkaar in gesprek over nut en noodzaak van slaap. Paul Seeren, psychiater, praat ons bij over medicatie. Arbeids- en organisatiepsycholoog Barbara Mulder helpt mensen beter te slapen door cognitieve gedragstherapie en Maike Lancel, slaapdeskundige en senioronderzoeker, doet onderzoek naar de relatie tussen slaap en psychische gezondheid.

Te bekijken via: YouTube

Meditatie tegen slaapproblemen

In de podcast Leef Je Mooiste Leven gaat het in deze aflevering over de app Meditation Moments. Duco Kanij, oprichter Therapeutisch Centrum Leiderdorp, heeft in het laboratorium de app getest. We horen de wetenschappelijke resultaten, maar ook alles over neurotransmitters en slaapproblemen. En wat je eraan kunt doen om makkelijker in slaap te vallen en meer rust in jezelf te creëren voordat je gaat slapen.

Te beluisteren via: de podcastapps

Werkt bijslapen in het weekend nu echt?

Tijdschrift Current Biology zocht uit of bijslapen in het weekend nu echt helpt tegen het slaaptekort dat je gedurende de week opliep. In deze uitzending van podcast Focus Wetenschap van NPO Radio 1 gaat wetenschapsjournalist Bouwe van Straten in op dit onderzoek. Helpt bijslapen nu echt?

Te beluisteren via: website NPO Radio 1

Slapelozen aan het woord

Frits Spits bood in augustus 2021 een week lang een luisterend oor aan slapelozen en sprak met slaapdeskundigen van de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). In het programma De slapelozen worden kennis en tips gedeeld over slapeloosheid en komen mensen aan het woord die die slaap niet kunnen of niet willen vatten.
Vanaf maandag 29 november 2021 zijn de uitzendingen ook op televisie te zien, stem om 22.30 uur af op NPO 2.

Te beluisteren via: website van NPO Radio 1

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...