04-10-2021

Health Corner – Okt/Nov 2021. Slapen

In dit nummer komt meerdere keren slapen aan de orde. In deze editie van de Health Corner duiken we ook in dit fenomeen. Er worden fabels ontkracht, manieren genoemd om in slaap te vallen en gesproken met slaapdeskundigen.

Mocht je het lastig vinden om de video’s of podcasts te kunnen vinden, op onze website kun je alle edities van Medisch Dossier online lezen. Om de links makkelijk te vinden, staan ook alle Health Corner artikelen -met links- op www.medischdossier.org. Zoek naar ‘Health Corner’ in de zoekbalk. Log in om toegang te krijgen tot het artikel.

Relatie tussen slapen en hersenaandoeningen

Komt een depressie voort uit een slechte nachtrust of komt een slechte nachtrust voort uit depressie? En wat heeft een goede nachtrust met de ziekte van Parkinson te maken? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast praat hoogleraar Ysbrand van der Werf over het nut van een goede nachtrust en de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen.

Te beluisteren via: website Rinogroep of Soundcloud, Spotify en iTunes
Beluister hier

De gevaren van onbehandelde slaapapneu

Longarts en somnoloog Dirk Pevernagie vertelt in deze video over de symptomen en risico’s van onbehandelde slaapapneu, een slaapstoornis waarbij sprake is van ademstilstand tijdens het slapen.

Te bekijken via: YouTube

Feiten en fabels op een rij

Samen met slaapexperts Floris Wouterson en Koko Beerts neemt presentatrice Viviënne van den Assem je mee in de feiten en fabels rondom slaappillen, je smartphone in je slaapkamer en het inhalen van slaapgebrek. Een podcast van SamenGezond.

Hier te beluisteren. En ook via Spotify, Soundcloud en iTunes

College over slaap en psychiatrie

Wat doet een goed slaapritme met onze psychische gezondheid? En hoe past slaap in de behandeling van psychische problemen? Tijdens dit GGZ College gaan diverse experts met elkaar in gesprek over nut en noodzaak van slaap. Paul Seeren, psychiater, praat ons bij over medicatie. Arbeids- en organisatiepsycholoog Barbara Mulder helpt mensen beter te slapen door cognitieve gedragstherapie en Maike Lancel, slaapdeskundige en senioronderzoeker, doet onderzoek naar de relatie tussen slaap en psychische gezondheid.

Te bekijken via: YouTube

Meditatie tegen slaapproblemen

In de podcast Leef Je Mooiste Leven gaat het in deze aflevering over de app Meditation Moments. Duco Kanij, oprichter Therapeutisch Centrum Leiderdorp, heeft in het laboratorium de app getest. We horen de wetenschappelijke resultaten, maar ook alles over neurotransmitters en slaapproblemen. En wat je eraan kunt doen om makkelijker in slaap te vallen en meer rust in jezelf te creëren voordat je gaat slapen.

Te beluisteren via: de podcastapps

Werkt bijslapen in het weekend nu echt?

Tijdschrift Current Biology zocht uit of bijslapen in het weekend nu echt helpt tegen het slaaptekort dat je gedurende de week opliep. In deze uitzending van podcast Focus Wetenschap van NPO Radio 1 gaat wetenschapsjournalist Bouwe van Straten in op dit onderzoek. Helpt bijslapen nu echt?

Te beluisteren via: website NPO Radio 1

Slapelozen aan het woord

Frits Spits bood in augustus 2021 een week lang een luisterend oor aan slapelozen en sprak met slaapdeskundigen van de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). In het programma De slapelozen worden kennis en tips gedeeld over slapeloosheid en komen mensen aan het woord die die slaap niet kunnen of niet willen vatten.
Vanaf maandag 29 november 2021 zijn de uitzendingen ook op televisie te zien, stem om 22.30 uur af op NPO 2.

Te beluisteren via: website van NPO Radio 1

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur