04-10-2021

Health Corner – Okt/Nov 2021. Slapen

In dit nummer komt meerdere keren slapen aan de orde. In deze editie van de Health Corner duiken we ook in dit fenomeen. Er worden fabels ontkracht, manieren genoemd om in slaap te vallen en gesproken met slaapdeskundigen.

Mocht je het lastig vinden om de video’s of podcasts te kunnen vinden, op onze website kun je alle edities van Medisch Dossier online lezen. Om de links makkelijk te vinden, staan ook alle Health Corner artikelen -met links- op www.medischdossier.org. Zoek naar ‘Health Corner’ in de zoekbalk. Log in om toegang te krijgen tot het artikel.

Relatie tussen slapen en hersenaandoeningen

Komt een depressie voort uit een slechte nachtrust of komt een slechte nachtrust voort uit depressie? En wat heeft een goede nachtrust met de ziekte van Parkinson te maken? In deze aflevering van de RINO Groep Podcast praat hoogleraar Ysbrand van der Werf over het nut van een goede nachtrust en de relatie tussen slaap en hersenaandoeningen.

Te beluisteren via: website Rinogroep of Soundcloud, Spotify en iTunes
Beluister hier

De gevaren van onbehandelde slaapapneu

Longarts en somnoloog Dirk Pevernagie vertelt in deze video over de symptomen en risico’s van onbehandelde slaapapneu, een slaapstoornis waarbij sprake is van ademstilstand tijdens het slapen.

Te bekijken via: YouTube

Feiten en fabels op een rij

Samen met slaapexperts Floris Wouterson en Koko Beerts neemt presentatrice Viviënne van den Assem je mee in de feiten en fabels rondom slaappillen, je smartphone in je slaapkamer en het inhalen van slaapgebrek. Een podcast van SamenGezond.

Hier te beluisteren. En ook via Spotify, Soundcloud en iTunes

College over slaap en psychiatrie

Wat doet een goed slaapritme met onze psychische gezondheid? En hoe past slaap in de behandeling van psychische problemen? Tijdens dit GGZ College gaan diverse experts met elkaar in gesprek over nut en noodzaak van slaap. Paul Seeren, psychiater, praat ons bij over medicatie. Arbeids- en organisatiepsycholoog Barbara Mulder helpt mensen beter te slapen door cognitieve gedragstherapie en Maike Lancel, slaapdeskundige en senioronderzoeker, doet onderzoek naar de relatie tussen slaap en psychische gezondheid.

Te bekijken via: YouTube

Meditatie tegen slaapproblemen

In de podcast Leef Je Mooiste Leven gaat het in deze aflevering over de app Meditation Moments. Duco Kanij, oprichter Therapeutisch Centrum Leiderdorp, heeft in het laboratorium de app getest. We horen de wetenschappelijke resultaten, maar ook alles over neurotransmitters en slaapproblemen. En wat je eraan kunt doen om makkelijker in slaap te vallen en meer rust in jezelf te creëren voordat je gaat slapen.

Te beluisteren via: de podcastapps

Werkt bijslapen in het weekend nu echt?

Tijdschrift Current Biology zocht uit of bijslapen in het weekend nu echt helpt tegen het slaaptekort dat je gedurende de week opliep. In deze uitzending van podcast Focus Wetenschap van NPO Radio 1 gaat wetenschapsjournalist Bouwe van Straten in op dit onderzoek. Helpt bijslapen nu echt?

Te beluisteren via: website NPO Radio 1

Slapelozen aan het woord

Frits Spits bood in augustus 2021 een week lang een luisterend oor aan slapelozen en sprak met slaapdeskundigen van de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL). In het programma De slapelozen worden kennis en tips gedeeld over slapeloosheid en komen mensen aan het woord die die slaap niet kunnen of niet willen vatten.
Vanaf maandag 29 november 2021 zijn de uitzendingen ook op televisie te zien, stem om 22.30 uur af op NPO 2.

Te beluisteren via: website van NPO Radio 1

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...