05-05-2021

Health Corner – Mei 2021

In rubriek Health Corner delen we kijk- en luistertips voor bewuste gezondheidskeuzes.

Over elk onderwerp is tegenwoordig een podcast, documentaire of filmmateriaal te vinden. Dit geldt ook zeker voor medische onderwerpen. In deze rubriek geeft de redactie van Medisch Dossier enkele kijk- en luistertips.

De Universiteit van Nederland – Waarom krijg je stress van thuiszitten

De Universiteit van Nederland zorgt op internet voor gratis colleges van de beste wetenschappers van Nederland met onder andere onderwerpen als: Hoe verhoog je je pijngrens? Wat is hooikoorts? En hoe ga je om met stress? In deze aflevering legt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder uit hoe stress kan ontstaan door thuiszitten. Want nu we allemaal wat vaker thuis zijn, hebben we misschien sneller last van een kort lontje of een onrustig gevoel. Hij geeft in deze video ook tips om stress te verminderen.
Te bekijken via YouTube

Waarom massage een goed idee is

Hoe ondersteunt massage kinderen met ADHD? Of hoe helpt een massage bij een depressie? In De Massage Podcast gaat Erik Zoomers, gediplomeerd holistisch masseur, op ontdekkingstocht naar antwoorden op deze vragen.
Te beluisteren via: de podcast-apps http://www.massagehelpt.nl/massage-podcast/

Hoe kom je van een nachtmerrie af?

Nachtmerries. Iedereen kent het wel: in een droom ben je verlamd of zit je vast terwijl er een dreiging is. Bij sommige mensen komen deze elke avond terug en dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er ook een manier om van deze enge dromen af te komen. Klinisch psycholoog en slaaponderzoeker Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam vertelt je hoe.
Te bekijken via deze link.

In gesprek over burn-out

Lex Bohlmeijer gaat in deze podcast van De Correspondent in gesprek met Patrick van Luijk, Olympisch oud-sporter, die weet hoe je lichamelijk en mentaal tot het uiterste kunt gaan en hoe je van maximale prestaties kunt herstellen. Tegenwoordig focust hij zich op burn-out. Hoe kun je dit voorkomen en hoe kom je er weer zo goed mogelijk vanaf?
Te bekijken via: de podcast-apps

Verandert het zelfhulpboek ons?

Deze periode van onzekerheid is goed nieuws voor het zelfhulpboek. Als er een jaar was wat vragen over de gezondheid opriep, dan was het 2020 wel. In deze radiodocumentaire van de VPRO van Laura Stek wordt het zelfhulpboek besproken. Wat zegt het over ons? Is het veranderd in de tijd? Ze spreekt met Maarten van Den Heuvel en sociologe Micki McGee.
Te beluisteren via: website van VPRO

Gregg Braden – Human by Design:

From evolution by chance to transformation by choice
Nieuw DNA-onderzoek laat mogelijk zien dat de evolutie van mensen meer inhoudt dan wat Darwin ontdekte: het ontstaan van onze soort is meer dan alleen willekeurige evolutionaire mutaties. In deze Engelstalige video vertelt Gregg Braden, schrijver van bewustwordingsliteratuur, je over DNA-onderzoek en waarom hij denkt dat het ons leven meer betekenis en potentieel geeft dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Te bekijken via: YouTube

Word een vroege vogel!

Lienke de Jong heeft een missie. Elke Nederlander eerder uit bed halen voor een energieke ochtend. Ze is ervan overtuigd dat je hierdoor een fitter en gelukkiger gevoel krijgt, waardoor je succesvoller wordt. In deze aflevering van haar podcastserie Dear Good Morning gaat ze in gesprek met hersenexpert Daphne Feller over hoe we ons brein zo kunnen trainen dat we onze motivatie niet verliezen na een aantal keer vroeg opstaan. Ze legt uit hoe je duurzaam gemotiveerd blijft.
Te beluisteren via: Spotify en ITunes

Tips voor het veganistisch dieet

Rineke Dijkinga, orthomoleculair natuurgeneeskundige en auteur bij Medisch Dossier, vertelt bij Gezondheidsnieuwsradio waarop je moet letten als je een veganistisch dieet overweegt. Met tips over supplementen en de plek waar je informatie haalt over de risico’s van dit dieet.
Te beluisteren via:  www.gezondheidsnieuwsradio.nl/rineke-dijkinga/

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur