05-05-2021

Health Corner – Mei 2021

In rubriek Health Corner delen we kijk- en luistertips voor bewuste gezondheidskeuzes.

Over elk onderwerp is tegenwoordig een podcast, documentaire of filmmateriaal te vinden. Dit geldt ook zeker voor medische onderwerpen. In deze rubriek geeft de redactie van Medisch Dossier enkele kijk- en luistertips.

De Universiteit van Nederland – Waarom krijg je stress van thuiszitten

De Universiteit van Nederland zorgt op internet voor gratis colleges van de beste wetenschappers van Nederland met onder andere onderwerpen als: Hoe verhoog je je pijngrens? Wat is hooikoorts? En hoe ga je om met stress? In deze aflevering legt hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder uit hoe stress kan ontstaan door thuiszitten. Want nu we allemaal wat vaker thuis zijn, hebben we misschien sneller last van een kort lontje of een onrustig gevoel. Hij geeft in deze video ook tips om stress te verminderen.
Te bekijken via YouTube

Waarom massage een goed idee is

Hoe ondersteunt massage kinderen met ADHD? Of hoe helpt een massage bij een depressie? In De Massage Podcast gaat Erik Zoomers, gediplomeerd holistisch masseur, op ontdekkingstocht naar antwoorden op deze vragen.
Te beluisteren via: de podcast-apps http://www.massagehelpt.nl/massage-podcast/

Hoe kom je van een nachtmerrie af?

Nachtmerries. Iedereen kent het wel: in een droom ben je verlamd of zit je vast terwijl er een dreiging is. Bij sommige mensen komen deze elke avond terug en dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig is er ook een manier om van deze enge dromen af te komen. Klinisch psycholoog en slaaponderzoeker Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam vertelt je hoe.
Te bekijken via deze link.

In gesprek over burn-out

Lex Bohlmeijer gaat in deze podcast van De Correspondent in gesprek met Patrick van Luijk, Olympisch oud-sporter, die weet hoe je lichamelijk en mentaal tot het uiterste kunt gaan en hoe je van maximale prestaties kunt herstellen. Tegenwoordig focust hij zich op burn-out. Hoe kun je dit voorkomen en hoe kom je er weer zo goed mogelijk vanaf?
Te bekijken via: de podcast-apps

Verandert het zelfhulpboek ons?

Deze periode van onzekerheid is goed nieuws voor het zelfhulpboek. Als er een jaar was wat vragen over de gezondheid opriep, dan was het 2020 wel. In deze radiodocumentaire van de VPRO van Laura Stek wordt het zelfhulpboek besproken. Wat zegt het over ons? Is het veranderd in de tijd? Ze spreekt met Maarten van Den Heuvel en sociologe Micki McGee.
Te beluisteren via: website van VPRO

Gregg Braden – Human by Design:

From evolution by chance to transformation by choice
Nieuw DNA-onderzoek laat mogelijk zien dat de evolutie van mensen meer inhoudt dan wat Darwin ontdekte: het ontstaan van onze soort is meer dan alleen willekeurige evolutionaire mutaties. In deze Engelstalige video vertelt Gregg Braden, schrijver van bewustwordingsliteratuur, je over DNA-onderzoek en waarom hij denkt dat het ons leven meer betekenis en potentieel geeft dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Te bekijken via: YouTube

Word een vroege vogel!

Lienke de Jong heeft een missie. Elke Nederlander eerder uit bed halen voor een energieke ochtend. Ze is ervan overtuigd dat je hierdoor een fitter en gelukkiger gevoel krijgt, waardoor je succesvoller wordt. In deze aflevering van haar podcastserie Dear Good Morning gaat ze in gesprek met hersenexpert Daphne Feller over hoe we ons brein zo kunnen trainen dat we onze motivatie niet verliezen na een aantal keer vroeg opstaan. Ze legt uit hoe je duurzaam gemotiveerd blijft.
Te beluisteren via: Spotify en ITunes

Tips voor het veganistisch dieet

Rineke Dijkinga, orthomoleculair natuurgeneeskundige en auteur bij Medisch Dossier, vertelt bij Gezondheidsnieuwsradio waarop je moet letten als je een veganistisch dieet overweegt. Met tips over supplementen en de plek waar je informatie haalt over de risico’s van dit dieet.
Te beluisteren via:  www.gezondheidsnieuwsradio.nl/rineke-dijkinga/

 

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...