07-06-2021

Health Corner – Juni/Juli 2021. Het immuunsysteem

Als er iets is wat ons de afgelopen tijd duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat een gezond immuunsysteem ons kan behoeden voor ziekte en narigheid. Iedereen kent het woord immuunsysteem inmiddels wel, maar wat is het nu eigenlijk precies, hoe werkt het nu echt en hoe kunnen we het verbeteren? In deze Health Corner een aantal antwoorden.

Mocht je het lastig vinden om de video’s of podcasts te kunnen vinden: op onze website kun je alle edities van Medisch Dossier online lezen. Als je de rubriek Health Corner opzoekt, kom je door simpelweg op het linkje onder het artikel te klikken bij de video of podcast terecht.

Tips om je weerstand te verhogen

Er zijn vijf oorzaken die jouw weerstand kunnen verzwakken. Welke dat zijn, legt diëtist Harriët Verkoelen uit in deze video. Om je verzwakte weerstand te verhogen, geeft ze ook nog enkele tips mee. Kijk bijvoorbeeld eens naar je cholesterol.
Te bekijken via: website gezondNU

Voeding en je immuunsysteem

In deze aflevering van de OERsterk Podcast is Marjolein Dubbers te gast bij Richard de Leth. Oprichtster van de Energieke Vrouwen Academie en schrijfster van het boek Voeding en Immuunsysteem. Ze legt uit wat voeding kan doen met je lichaam en dus ook met je immuunsysteem. En waarom zij kiest voor een holistische aanpak.
Te beluisteren via: de podcastapps

Het immuunsysteem

KLAPSALON is een maandelijkse podcastserie uit België over gezondheid, sport en fitness. In deze aflevering wordt op een rustige manier uitgelegd wat ons immuunsysteem is. Mochten de Engelstalige video’s van de serie Crash Course (zie p63) je dus iets te veel van het goede zijn, dan is deze podcast een goed alternatief.
Te beluisteren via: de podcastapps

Het sleutelwoord is evenwicht

Online platform De Nieuwe Wereld is een samenwerking tussen Centrum Ethos aan VU en Filosofische School Nederland. In deze video spreekt Marlies Dekkers met arts Peter Aelbrecht over de fundamentele rol van het immuunsysteem. Ons immuunsysteem is een zeer complex. Aelbrecht legt uit dat het op drie manieren mis kan gaan: te weinig activiteit bij indringers, te veel activiteit bij zaken waarbij dat nodig is, of activiteit tegen de verkeerde indringers (auto-immuun). Aelbrecht: ‘Het sleutelwoord is evenwicht.’
Te bekijken via: website De Nieuwe Wereld en YouTube

Drie video’s van Crash Course

In deze Engelstalige serie van Crash Course wordt in drie delen uitgelegd wat je moet weten over je immuunsysteem. In de video’s laat Hank Green door middel van animaties zien wat je immuunsysteem nu eigenlijk is en hoe dit kan worden aangevallen.

Crash Course is een YouTube-kanaal van de broers Green. Een kanaal met diverse cursussen over verschillende onderwerpen van geschiedenis tot de processen in je eigen lichaam. Wel een waarschuwing vooraf: Hank Green vuurt de informatie op je af en maakt gebruik van kleurrijke snelle animaties.
Te bekijken op: YouTube

Hoe slaap je immuunsysteem kan verbeteren

In deze TED Talk is slaapwetenschapper Matt Walker aan het woord. Hij legt uit dat uit onderzoeken blijkt dat we in onze slaap onze wapens binnen ons immuun-arsenaal aanvullen. We worden dus wakker met een beter immuunsysteem na een goede nacht slaap. En dus stelt Walker voor om ook aan slapen te denken wanneer je je afweersysteem wilt verbeteren.
Te bekijken via: website TED Talks

Darmcellen helpen bij detecteren parasiet

In de podcastserie ‘Wetenschap Vandaag’ van BNR worden allerlei onderzoeken en fenomenen uitgelegd in korte afleveringen. Alles om antwoorden te geven op de vraag: Hoe werkt de wereld om ons heen en hoe kunnen we hem beter maken? In deze aflevering vertelt Karlijn Meinders over een parasiet die niet werd opgemerkt door een immuuncel. Als ons lichaam met iets geïnfecteerd raakt, moet ons immuunsysteem aan de bak. Uit onderzoek blijkt nu dat onze immuuncellen bij een bepaalde parasiet hulp krijgen van de cellen in onze darmen.
Te beluisteren op: website van BNR en de podcastapps

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...