04-01-2022

Health Corner – Januari 2022. Stem, geluid en gehoor

Eerder in dit nummer las je al een artikel over de verborgen wereld achter je stem. Maar bij je stembanden horen natuurlijk meer zaken.

Wat dacht je van je stemintonatie? Stotteren of afasie. En de wereld van beatboxende stembanden; hoe zien die er eigenlijk van uit? Om te weten hoe het met je stembanden gesteld is, heb je ook gehoor nodig. Daarom geven we in deze Health Corner ook lees- en luistertips over het gehoor.

Bewegend geluid volgen met onze oren

Bewegend beeld volgen met je ogen. Hiernaar is al veel onderzoek gedaan. Gek genoeg is er nog geen onderzoek gedaan naar het volgen van bewegend geluid met je oren. In deze aflevering van Wetenschap Vandaag van NTR Radio 1 wordt ingegaan op het onderzoek dat Marc van Wanrooij van de Radbout Universiteit startte om ook dit fenomeen op te helderen. Kunnen we bewegend geluid volgen met onze oren? En zo ja, kan dit een doorbraak zijn voor dove mensen?
Beluister deze podcast hier >>>

Gehoorschade door lawaai

René van der Wilk, redacteur bij hoorzaken.nl gaat in deze video in op gehoorschade door muziek en lawaai. Ook laat hij ons zien hoe ingenieus ons gehoorsysteem is. Hij sluit af met het belang van gehoorbescherming.
Bekijk deze aflevering via deze link >>>

De acceptatie van ziekte van Ménière

In deze podcast van Paula Hijne horen we alles over de ziekte van Ménière en het acceptatieproces van deze ziekte. Ménière is een ziekte aan het gehoor- en evenwichtsorgaan, die bestaat uit aanvallen van (draai)duizeligheid en klachten van het gehoor als oorsuizen of doofheid. Paula Hijne schreef ook een boek over het leren omgaan met ménière.
Te beluisteren via: Springcast.fm via deze link >>>

Een les over tinnitus

Tinnitus is een duur woord voor oorsuizen. Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. In de vorige editie van Medisch Dossier hebben wij hieraan uitgebreid aandacht besteed. Omroep Flevoland nodigde KNO-arts Jan-Willem Bok uit om uit te leggen wat oorsuizen precies zijn, hoe het ontstaat en hoe je het kunt behandelen.
Te bekijken op YouTube via deze link >>>

De klank van afasie

In de podcastserie In mijn hoofd van Anke van Meer gaat zij in diverse afleveringen op zoek naar de klanken van bijvoorbeeld angst, verliefdheid of eenzaamheid. In de eerste aflevering gaat zij in gesprek met haar vader. Na een herseninfarct heeft hij last van afasie: een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven. Een mooie en boeiende zoektocht naar het terugvinden van taal.
Te beluisteren via deze link >>>

Een beatboxende stemband

Beatboxer Tom Thum produceert heel veel geluiden met zijn stembanden. De grote vraag van Tom is: Wat doen mijn stembanden als ik beatbox? In deze video gaat hij samen met een arts en camera op reis in zijn eigen keel. Al beatboxend legt de arts uit wat er precies gebeurt. Een luchtige video die op humoristische wijze de wereld van de stembanden eens op een andere manier laat zien.
Te bekijken op YouTube via deze link >>>

Stotteren en muziek

In deze aflevering van de podcast Focus Wetenschap van de NTR gaat onderzoeker aan de McGill Universiteit in Montreal, Robert van der Vorst in op stotteren. Zelf heeft hij ook gestotterd en weet dus wat stotterende mensen meemaken. Hij is er met pianospelen vanaf gekomen en doet nu onderzoek naar de relatie tussen muziek en stotteren. In deze podcast geeft hij uitleg over muziek in combinatie met stotteren.
Te beluisteren via deze link >>>

 

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur