Health Corner – Angst

Sinds de coronacrisis lijkt het aantal angstklachten flink toegenomen. Vorige editie interviewden wij Paul Smit die uitlegde dat angst en gezondheid een diepe band in onze hersenen hebben, die niet bepaald constructief te noemen is.

In deze health corner geven we een aantal kijk- en luistersuggesties voor lezers die zich verder in het thema angst willen verdiepen. 

De angstpodcast van de vpro

Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand presenteren de vijfdelige podcastserie De angstpodcast. Zij spreken met wetenschappers en bange mensen over wat angst is, waar de grens ligt tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ angsten, en of angst om te buigen is tot een positieve kracht.

Onder meer neuropsycholoog Erik Scherder, psychiaters Nelleke Nicolai, Jan Swinkels en Gerrit Glas, medisch historicus Timo Bolt, cabaretier/acteur Pepijn Schoneveld en de 98-jarige oma van Daan worden bevraagd.
Te beluisteren via: podcastapp >>>

De Angststudio

In De Angststudio onderzoekt journalist, kunstenaar en auteur Mounir Samuel de angsten die leven in onze maatschappij en de individuele angsten van zijn gasten. Soms gaat het om heel persoonlijke angsten, maar ook om bijvoorbeeld de invloed van angst, zoals angstgevoelens stimuleren om kijkcijfers op te krikken of bangmakerij voor politiek gewin. Samuel laat niets onbesproken in deze 10 afleveringen. De Angststudio is gemaakt door Critical Mass.
Te beluisteren via: podcastapps >>>

We are fucked

Klimaatdepressie en eco-anxiety zijn sinds kort officiële diagnoses. In Nederland maken zo’n 200.000 jongeren zich zorgen over de grote klimaatrampen die ze gaan meemaken. Greta Thunberg leert hen dat de wereld vergaat als we zo doorgaan. In de korte documentaire We Are Fucked laat regisseur Eef Hilgers zien hoe drie jongeren hun klimaatzorgen omzetten in actie.
Bekijk hem hier >>>

Patiënt Pedro

Pedro is een hypochonder. Het eerste dat hij ’s ochtends na het wakker worden doet, is voelen of zijn hart nog klopt. Ook ieder kuchje, pijntje, vlekje et cetera is voor hem aanleiding om uit te gaan van het ergste. Hij laat zich daarom bij zoveel mogelijk topdokters preventief screenen op wat kan en wat mag met een intiem en soms ook pijnlijk resultaat. Pedro wil hiermee een nieuw nulpunt en innerlijke rust vinden. ‘Topdokters — Patiënt Pedro’ is een podcast van Woestijnvis en UITGESPROKEN.
Te beluisteren via: podcastapps >>>

Bang

Presentator, dj en producer Sacha Harland wil iets positiefs bijdragen aan de vele podcasts die er al zijn. In de podcast Bang nodigt hij iedere vrijdag gasten uit om een inkijk te geven in hun angsten. Harland schetst hiermee een herkenbaar beeld van een breed scala angsten. Hij hoopt dat hij door met respect en zonder sensatiezucht over dit onderwerp te praten het stigma rondom angst te kunnen doorbreken.
Te beluisteren via: podcastapps >>>

Hoofdzaken

Om mensen inzicht te geven in een angst- of stemmingsstoornis én om het taboe rondom dit onderwerp te doorbreken, maakte de Hersenstichting de zesdelige podcastserie Donkergrijze Cellen. Bekende en onbekende Nederlanders delen hierin hun persoonlijke ervaring en wetenschappers leggen uit wat er bij een angst- of stemmingsstoornis in de hersenen gebeurt. Annemiek Lely, ambassadeur van de Hersenstichting host de serie. Zij zet haar eigen ervaring met een terugkerende depressie in tijdens de gesprekken met onder andere schrijver en cabaretier Mike Boddé, cognitief neurowetenschapper Marie-José van Tol én initiatiefnemer van de campagne #IkbenOpen Leonie Bruggraaf.
Hier te beluisteren >>>
Link: www.hersenstichting.nl/nieuws/hersenstichting-lanceert-podcastserie-donkergrijze-cellen-over-angsten-en-depressie/

Angst, dwang en fobie

Bram Bakker biedt vanuit zijn eigen praktijk ‘De Balanskliniek’ ondersteuning bij medische of psychische problemen. In deze podcast gaat hij in gesprek met Marjolijn van Kooten, cabaretier en directeur van de Angst Dwang en Fobie stichting die openhartig over haar eigen angst en depressie praat. Marjolijn heeft na jaren therapie haar psychische klachten kunnen omvormen tot een kracht die haar helpt om taboes te doorbreken en verbinding te maken met mensen die nu psychische klachten ervaren.
Te beluisteren via: podcastapps >>>

KIBA

Om angstige kinderen in de leeftijd van 7 tot 14 jaar te helpen, bedachten ontwikkelingspsycholoog Anke Klein en haar team een leuke én zinvolle app. Stapsgewijs oefenen de kinderen met het overwinnen van hun angst. Zij kunnen bijvoorbeeld een filmpje van zichzelf uploaden, een succes terugkijken en hun overwinning laten zien aan anderen. De KIBA-training is bedoeld voor kinderen die last hebben van een specifieke angst, bijvoorbeeld voor honden, hoogtes, injecties, onweer, het donker, spinnen of andere dieren.
Te zien via YouTube >>>
Link: www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/10/kinderen-bedwingen-angst—de-kibapodcast

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

De positieve effecten van voetreflextherapie

Groeien met psychosynthese

De invloed van klanken op je lichaam

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Van ziekte en zorg naar gezond gedrag

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier