Hartaanval of fatale reactie op kleurstof?

Een tijdje geleden was mijn moeder helemaal buiten adem toen ze de trap op was gelopen. Het leek wel alsof ze een astma-aanval had. We beleden op advies van de huisartsdienst een ambulance. Het ambulancepersoneel diende mijn moeder zuurstof toe , maar toen dat niet hielp, werd ze naar het ziekenhuis vervoerd.De laatste keer dat mijn moeder en ik in Petersborough waren, kocht ze een vitaliseren tonicum van een bekend merk, dat de kleurstof Poncea 4r (E124) bevatte.

Bij thuiskomst las mijn moeder op het doosje dat je het middel beter niet kon gebruiken wanneer je allerigisch was voor aspirine, omdat het dan tot astmatische symptomen kan leiden. Als je niet helemaal zeker van je zaak was, kon je beter de apotheker raadplegen, vermeldde het doosje nog.

Met mijn moeders recepten voor angina en hoge bloeddruk bij ons besloten we onze apotheker te vragen of mijn moeder veilig het tonicum samen met de aspirine en de voorgeschreven tabletjes die ze al slikte kon nemen. Men zei dat het tonicum geen kwaad kon.

Binnen een dag of twee nadat mijn moeder het tonicum was begonnen te nemen, kreeg ze echter last van benauwdheid op de borst en astmatische klachten; het volgende dat ik weet is dat ze gereanimeerd werd in het ziekenhuis. Als het een hartaanval was waaraan mijn moeder is gestorven, dan was die het gevolg van een bronchospasme. Dit alleen al kan een bijwerking van de aspirine zijn geweest.

Toen ik haar kastjes leegmaakte, besefte ik pas goed wat er gebeurd kan zijn. We zullen wellicht nooit weten wat de precieze oorzaak van haar hartaanval is geweest. Maar de vraag die onbeantwoord bleef, is: was de kleurstof in het tonicum er debet aan?
Andere lezers zullen misschien ook willen weten of deze mogelijkheid bestaat.
PC – Irthlingborough, Northants

 

ANTWOORD VAN DE REDACTIE : E124, of Ponceau 4R, is een synthetische koolteer- en azo-kleurstof die in de Verenigde Staten en Noorwegen verboden is. De stof werkt op dieren als een carcinogeen (kankerverwekkende stof) en kan heftige reacties veroorzaken bij astmatici en mensen die allergisch zijn voor aspirine.

Het specifieke tonicum dat uw moeder nam, bevat ook E104, ofwel Quinoline Yellow, dat in Australië, Noorwegen en de Verenigde Staten verboden is vanwege het vermoedelijke verband met allergische dermatitis (huidontsteking).

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Luister naar je gevoel maar bepaal zelf je handelen

Gordelroos en netelroos; een natuurlijke blik

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier