04-08-2008

Hartaanval of fatale reactie op kleurstof?

Een tijdje geleden was mijn moeder helemaal buiten adem toen ze de trap op was gelopen. Het leek wel alsof ze een astma-aanval had. We beleden op advies van de huisartsdienst een ambulance. Het ambulancepersoneel diende mijn moeder zuurstof toe , maar toen dat niet hielp, werd ze naar het ziekenhuis vervoerd.De laatste keer dat mijn moeder en ik in Petersborough waren, kocht ze een vitaliseren tonicum van een bekend merk, dat de kleurstof Poncea 4r (E124) bevatte.

Bij thuiskomst las mijn moeder op het doosje dat je het middel beter niet kon gebruiken wanneer je allerigisch was voor aspirine, omdat het dan tot astmatische symptomen kan leiden. Als je niet helemaal zeker van je zaak was, kon je beter de apotheker raadplegen, vermeldde het doosje nog.

Met mijn moeders recepten voor angina en hoge bloeddruk bij ons besloten we onze apotheker te vragen of mijn moeder veilig het tonicum samen met de aspirine en de voorgeschreven tabletjes die ze al slikte kon nemen. Men zei dat het tonicum geen kwaad kon.

Binnen een dag of twee nadat mijn moeder het tonicum was begonnen te nemen, kreeg ze echter last van benauwdheid op de borst en astmatische klachten; het volgende dat ik weet is dat ze gereanimeerd werd in het ziekenhuis. Als het een hartaanval was waaraan mijn moeder is gestorven, dan was die het gevolg van een bronchospasme. Dit alleen al kan een bijwerking van de aspirine zijn geweest.

Toen ik haar kastjes leegmaakte, besefte ik pas goed wat er gebeurd kan zijn. We zullen wellicht nooit weten wat de precieze oorzaak van haar hartaanval is geweest. Maar de vraag die onbeantwoord bleef, is: was de kleurstof in het tonicum er debet aan?
Andere lezers zullen misschien ook willen weten of deze mogelijkheid bestaat.
PC – Irthlingborough, Northants

 

ANTWOORD VAN DE REDACTIE : E124, of Ponceau 4R, is een synthetische koolteer- en azo-kleurstof die in de Verenigde Staten en Noorwegen verboden is. De stof werkt op dieren als een carcinogeen (kankerverwekkende stof) en kan heftige reacties veroorzaken bij astmatici en mensen die allergisch zijn voor aspirine.

Het specifieke tonicum dat uw moeder nam, bevat ook E104, ofwel Quinoline Yellow, dat in Australië, Noorwegen en de Verenigde Staten verboden is vanwege het vermoedelijke verband met allergische dermatitis (huidontsteking).

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...