We leven steeds langer, maar dat betekent niet automatisch dat we beter af zijn – althans niet volgens de moderne geneeskunde. In de VS zijn 85-plussers de snelst groeiende groep binnen de totale bevolking, en naar schatting zal in 2030 een op de vijf Amerikanen (zo’n 72 miljoen) 65 jaar of ouder zijn. Amerikanen worden dus ouder dan ooit tevoren, maar ze zijn niet per definitie gezonder.
Vorig jaar kondigde het Britse International Longevity Centre aan dat nog geen derde van de Britten in gezonde toestand de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar zal bereiken. Op dit moment heeft een op de vijf 65-plussers in Groot-Brittannië een of andere lichamelijke beperking, die meestal samenhangt met chronische ziekten zoals hart- en vaataandoeningen.
Althans, zo luiden de statistieken van de artsen, maar die hangen sterk af van de definitie die zij hanteren voor ‘gezondheid’ en ‘ziekte’. Op veel terreinen van de medische wetenschap zijn de spelregels in de afgelopen jaren namelijk veranderd. Meestal betekent dit dat de definitie van wat ‘ziek’ heet, ruimer is geworden. Om een voorbeeld te noemen: toen de Amerikaanse Gezondheidsraad in 1998 besloot om de bovengrens voor een gezond cholesterol te verlagen van 6,2 naar 5,1 mml/l, werden opeens 42 miljoen extra Amerikanen als patiënt bestempeld. Ze zouden gevaar lopen en moesten daarom cholesterolverlagers gaan slikken.
Zo verandert de geneeskunde ook steeds opnieuw van mening over wat nou precies een hoge bloeddruk is. Het bepalen van een gezonde bloeddruk lijkt daardoor soms eerder een modegril dan wetenschap. Maar in tegenstelling tot wat we gewend zijn, heeft een groep vooraanstaande hartspecialisten onlangs de grens tussen een veilige en onveilige bloeddruk verhoogd. Iedereen boven de zestig met een bloeddruk tot 150 mmHg wordt nu als gezond beschouwd, terwijl de grens voorheen bij 140 mmHg lag. Dat is goed nieuws, aangezien er steeds meer aanwijzingen zijn dat sommige bloeddrukverlagers levensgevaarlijk kunnen zijn. In het artikel van Bryan Hubbard op pagina 12 leest u alles over een gezonde en ongezonde bloeddruk.
In ons hoofdartikel op pagina 4 vindt u deze keer een fragment uit het nieuwe boek van Patrick Kingsley, The new medicine. In zijn veertigjarige loopbaan als arts heeft Kingsley meer dan vijfduizend patiënten met kanker behandeld, van wie velen een vergevorderde vorm hadden en volgens de reguliere geneeskunde niet meer beter konden worden. Toch overleefden de meesten hun ziekte. Nu Kingsley met pensioen is, spreekt hij vrijuit over zijn onorthodoxe aanpak en zijn succesvolle antikankerdieet. Daarnaast geeft hij andere adviezen voor kankerpatiënten, die u kunt toepassen naast uw reguliere medische behandeling.
Het griepseizoen staat weer voor de deur, maar ren niet te snel naar de apotheek om medicijnen tegen verkoudheid te halen. In deze editie van Medisch Dossier laten we zien dat die soms helemaal niet werken. Bovendien zijn sommige middelen ronduit gevaarlijk voor kinderen, vooral voor de hele kleintjes. Als u liever een natuurlijke behandelwijze kiest, dan kunt u lezen over alternatieven op 14.
Bryan Hubbard en Lynne McTaggart