Goed zicht met vitamine C

Het is niet onvermijdelijk om steeds minder goed te gaan zien naarmate je ouder wordt. Dr. Sarah Myhill stelt dat verziendheid en andere ‘leeftijdsgerelateerde’ oogziekten kunnen worden teruggedraaid met antioxidanten zoals vitamine C.

Dat we met het ouder worden slechter zullen gaan zien en dat je er weinig aan kan doen om dit te voorkomen, lijkt algemeen aanvaard te worden. Het vaakst gaat het om leeftijdsgebonden verziendheid, maar ook glaucoom, leeftijdsgebonden maculadegeneratie en staar worden beschouwd als onderdeel van het verouderingsproces.

Maar daar klopt niets van. Er zijn tal van manieren om achteruitgang van de ogen te vertragen of te stoppen door middel van kleine preventieve maatregelen of corrigerende geneeskunde.

Na mijn eigen advies te hebben opgevolgd, heb ik geen bril meer nodig om te lezen. Dr. Jose Mendonca, een gerenommeerd kaakchirurg en kaakspecialist, kreeg de diagnose bijziendheid (myopathie) en droeg al vanaf zijn elfde een bril, maar nu bestuurt hij een vliegtuig en leest met minimaal corrigerende lenzen. De verbetering gaat nog steeds door, al vanaf 2018.

Ik vermoed dat alle zogenaamde ‘leeftijdsgerelateerde’ oogproblemen grotendeels te wijten zijn aan de verstijving van de lens als gevolg van een tekort aan vitamine C (zie kader), en daarom is vitamine C een van de belangrijkste oplossingen voor deze problemen.

Het proces van zien vereist enorme hoeveelheden energie. De taak van het netvlies is de omzetting van de stimulus van een foton die erop landt naar een elektrisch signaal waarmee de hersenen kunnen werken.
De hersenen maken 2 procent van ons totale lichaamsgewicht uit, maar verbruiken 20 procent van alle opgewekte energie. Het netvlies vereist, in verhouding tot zijn gewicht, nog 10 keer zoveel energie als de hersenen. Maar geen enkel lichaamssysteem kan perfect energie opwekken zonder enige nevenschade te veroorzaken.

Die schade bestaat uit vrije radicalen. Scheikundig gezien zijn vrije radicalen moleculen met een ongepaard elektron. Dit maakt dat ze makkelijk ‘vastplakken’ aan andere stoffen, waardoor deze stoffen beschadigd raken, wat leidt tot degeneratie.

Dit is inderdaad het mechanisme dat resulteert in de drie belangrijkste oogziekten: staar, glaucoom en maculadegeneratie. Om deze vrije radicalen op te ruimen, hebben we een uitstekend antioxidantsysteem nodig (zie kader).

Acute oogsymptomen

  • Elk verlies van gezichtsvermogen dient dringend te worden beoordeeld door een professional
  • Datzelfde geldt voor een heftige ontsteking, pijn of oogletsel
  • Milde ontstekingen zoals conjunctivitis (bindvliesontsteking) kunnen effectief worden behandeld met jodiumolie. Neem wel een zeer zwak mengsel, anders zal het vreselijk prikken!
  1. Doe 100 mg kokosolie in een potje en zet dat op een warme plaats zodat de olie gewoon smelt
  2. Roer er 10 ml Lugol’s jodium (12 procent of 15 procent) doorheen voor een mengsel van 1 procent
  3. Smeer het mengsel over de oogleden en het jodium zal verdampen en in het oog komen. Niet in het oog doen.

In Nederland zijn flesjes met (desinfecterend) jodium van 12 procent niet in de winkel te koop. Je kan Lugol’s wel in 6, 7 of 15 procent bij een paar online leveranciers verkrijgen.

 

Bril stimuleert oogproblemen

Het idee dat we, vooral naarmate we ouder worden, een leesbril nodig heb-ben, is algemeen aanvaard. Biologisch gezien, is het echter aannemelijk – en daarvoor bestaat uitstekend en groeiend bewijs – dat een bril bijdraagt ​​aan maculadegeneratie, staar en glaucoom.

Hoe komt dat? We kunnen zien, om-dat er licht op het netvlies valt. Het licht bereikt echter niet alleen de lens van het oog, maar het hele oog is erbij betrokken.

We moeten zowel ver als dichtbij kunnen zien. Om dit te bewerkstelligen, verandert de lens voortdurend van vorm, net als de hele oogstructuur. De oogspieren veranderen de vorm van het oog van een bol in een ei en weer terug en dit zorgt ervoor dat het netvlies naar voren komt voor ver zien of naar achteren wordt getrokken voor dichtbij zien.

Als de ciliaire spier (kringspier) in het oog zich samentrekt, richt het oog zich op objecten in de buurt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lens dikker wordt, maar omdat hij verankerd zit in de sclera – de taaie maar flexibele oogrok (het oogwit) – zal het oog ook in een eivorm worden getrokken, waardoor het netvlies zich naar achteren beweegt.

Het oog heeft constante oefening nodig voor scherp zicht. Eigenlijk zorgt de vorm van het oog voor de grove afstelling – aanpassing daarvan kan overigens dagen duren – terwijl de lens, die voor de fijnafstelling zorgt, zich binnen enkele seconden scherp kan stellen. Het probleem met brillen is dat ze het oog lui maken; de oogspieren hoeven niet langer hard te werken om de lens scherp te stellen en de oogbol in vorm te houden. De spieren verzwakken door gebrek aan beweging, zodat de oogbol en lens stijf worden en vervormd raken. Het is het oude verhaal: use it or lose it.

Een bril is, net als drugs, verslavend: plezier op de korte, maar pijn op de lange termijn.

Meestal beginnen onze problemen eind veertig, wanneer we voor het eerst moeite krijgen met lezen. De lens moet elastisch zijn, zodat hij boller kan worden om scherp van dichtbij te kunnen zien.
Als deze elasticiteit verloren gaat, ligt het brandpunt achter het netvlies. Dit probleem doet zich ook voor door verzwakking van de ciliaire spieren doordat de lens dan niet bol wordt, en gebrek aan oogtraining maakt ze nog zwakker. Het oog wordt langwerpig en eivormig om dit te compenseren.

Bij bijziendheid is het oog ook eivormig, maar ligt het brandpunt vóór het netvlies. Het bijziende oog kan objecten van dichtbij zien, maar het zicht op afstand is slecht. Een bril om dit te corrigeren, bestendigt slechts de eivorm.

Hoe houd je de oogbol in vorm?

Neem vitamine C in tot darm-tolerantie voor het behoud van de elasticiteit van alle weefsels van het oog.

Oefen het oog. Als je van dichtbij werkt, kijk dan af en toe omhoog en focus op iets in de verte voordat je weer aan het werk gaat.
Een eenvoudige oefening is om een ​​vinger dicht bij je neus te houden en een andere op armlengte. Focus vervolgens eerst op de ene en dan op de andere. Terwijl je dit doet, zie je twee exemplaren van de vinger waarop je niet scherpstelt.

Kies een hobby waarbij je gericht moet kijken op dingen in de verte, zoals een balspel of vogels kijken. Als ik ga wandelen, volg ik met mijn blik constant mijn terriër, Nancy, als ze in de verte aan het jagen is!
Knipper vaak en knijp je ogen af ​​en toe dicht om de oogbol te masseren en te rekken.

Werk altijd in helder licht met het volledige spectrum.

 

 

De problemen van een eivormige oogbol

Met het oog in deze vorm past het glasvochtmembraan niet langer goed aan de achterkant van het oog – het begint los te laten. Ook het netvlies, dat niet meer goed aan de achterkant van het oog past, kan beginnen los te laten.

De bloedvaten aan de achterkant van het oog kunnen uitgerekt worden, waardoor ze kwetsbaarder worden voor schade door suiker en vrije radicalen, met kans op bloedingen en maculadegeneratie.

De kwaliteit van het glasvocht verandert, zodat zuurstof gemakkelijker kan diffunderen, wat betekent dat er te veel zuurstof overgeheveld wordt van de zuurstofrijke achterkant van het oog naar de zuurstofarme lens en dit teveel aan zuurstof veroorzaakt staar. De structuurverandering en samenklontering van collageenvezels in het glasvocht kunnen ook wat vlekjes, zogenaamde ‘mouches volantes’ of ‘floaters’ veroorzaken.

Het trabekelsysteem, dat tussen de iris en het hoornvlies ligt, is een soort filtersysteem dat zorgt voor de afvoer van kamerwater uit de voorste kamer. Dit systeem kan bekneld raken als het oog eivormig wordt, waardoor de waterige vloeistof niet kan wegvloeien. De druk van het kamerwater stijgt dan. Men denkt dat dit het mechanisme is dat optreedt bij glaucoom.

 

Als je al een bril hebt

Draag een bril die een halve dioptrie te zwak is. In het begin zullen de dingen een beetje onscherp zijn. Doe alle oefeningen beschreven op p37 met deze zwakkere bril en neem vitamine C. Na een paar weken, mogelijk maanden, zul je scherper zien. Blijf het proces herhalen met achtereenvolgens zwakkere brillen.

Als je dit proces op kinderen toepast, verander dan de bril met een kwart dioptrie per keer. Het kind wil misschien niet zien om andere redenen (zoals een erg saaie leraar) en is niet zo gemotiveerd om zich op objecten veraf te concentreren. Speel balspellen en laat ze ‘op jacht’ gaan naar objecten.

Blijf de oefeningen op (zie hierboven) doen om het oog in vorm te houden.

 

Laat er licht zijn

Alle ogen, van die van zoogdieren tot die van insecten, hebben zich ontwikkeld in de volle zon. We hebben receptoren in het netvlies voor een breed scala aan golflengten, die niet alleen essentieel zijn voor het gezichtsvermogen, maar ook voor onze circadiane ritmen.

Een kleine pupil beschermt de lens tegen lichtschade. Helder licht is ook essentieel voor het oog om de spieren van de iris en de ciliaire spier te oefenen. Zonnebrillen zijn dus niet goed voor de ogen!
Gebruik binnenshuis helder licht met volledig spectrum, idealiter raamlicht, of gebruik gloeilampen met volledig spectrum. Kunstmatige LED- of halogeenlampen en blauw licht, enz., zijn geen vervanging.

Supplementen om je antioxidantstatus te verbeteren

Om het bindweefsel van het oog elastisch te houden en deze positieve veranderingen mogelijk te maken, heb je veel vitamine C nodig. Dat zorgt voor het opruimen van de vrije radicalen die door zuurstof worden gegenereerd. Hieronder vind je de beste antioxidantsupplementen die je kunt nemen.

Combineer ze met een paleo-ketogeen (PK) dieet. Dit dieet is paleo (geen granen of zuivelproducten) en ketogeen (arm aan koolhydraten, suiker, fruitsuiker, granen en knolgroenten). Het doel is om het lichaam van brandstof te voorzien met vet en vezels, niet met suiker en zetmeel. Het is geen eiwitrijk dieet. Je kan wel wat koolhydraten eten, maar niet te veel, anders werkt het niet.

Neem vitamine C voor darmtolerantie. Begin met minimaal tweemaal daags 2 g vitamine C in de vorm van poeder van ascorbinezuur (of natrium- of magnesiumascorbaat indien je dit niet verdraagt) en verhoog dit elke dag met 1 g. Blijf de dosering verhogen, totdat je diarree krijgt. Houd de dosis 24 uur op dit niveau en experimenteer vervolgens, totdat je het maximale niveau hebt bereikt, maar de ontlasting nog de normale vorm behoudt.

  • Zink 25 mg
  • Koper 1 mg
  • Selenium 200 mcg (tot maximaal 300 mcg voor volwassenen)
  • Vitamine A maximaal 3.000 mcg per dag voor volwassenen
  • Vitamine E 50 mg
  • Vitamine D tot 100 mcg per dag voor volwassenen en kinderen van 11 t/m 17 jaar
  • Glutathion 250 mg
  • Co-enzym Q10 100 mg (tot 200 mg)
  • Natuurlijke antioxidanten in de vorm van groenten en bessen in het PK-dieet

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

De borsten

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

Column Bram Bakker; Innerlijke rust

Alleen al van die uitdrukking kreeg ik jeuk, tot voor kort. Aan ‘rust’ deed ik niet en ‘innerlijk’ vond ik ook maar iets voor zweverige softies. Misschien begon het te schuiven toen ik het boek Rust van Robert Bridgeman las, lang voordat ik bevriend met hem raakte. De...

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier