Gezonde voeding: Gids voor een volwaardige voeding

Artsen gaan vaak ervan uit dat we voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen als we gezond en gevarieerd eten. Maar de meeste mensen eten lang niet altijd gezond en gevarieerd. En wie dat wel doet, krijgt nog steeds niet altijd evenveel voedingsstoffen binnen als onze voorvaderen uit hun oerdieet haalden.

Het gevolg is dat veel mensen lijden aan voedingstekorten. Uit onderstaande tabel valt af te lezen hoeveel vitaminen, mineralen en overige stoffen noodzakelijk zijn voor een gezond lichaam én een gezonde geest. De tabel geeft ook aan wat de aanbeveling is, welke symptomen op een tekort wijzen en uit welke voedingsmiddelen we deze stoffen kunnen halen.

Jouw persoonlijke behoefte aan vitamines en mineralen kan om verschillende redenen hoger zijn dan gemiddeld. Een extra dosering kan dan het overwegen waard zijn. Voor een persoonlijk advies over een optimaal gebruik van vitamines en mineralen in hoge doseringen kun je een orthomoleculair diëtist, therapeut of arts raadplegen.

Download de volledige gids

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Een rood lampje: Bram Bakker

Mijn vriend Eric Elbers werkt aan de opvolger van het legendarische boek Het lichaam liegt nooit van haptonoom Ted Troost. Hij vertelt vaak smakelijk over de geschiedenis van dit ondergewaardeerde vak. De grondlegger heette Frans Veldman (1921-2010). Hij was ook de...

Behandelopties zonder medicatie Hyperactieve hond?

Boxer Tyson is geen puppy meer, maar hij is nog steeds hyperactief. Zijn baasjes denken dat hij ADHD heeft. De dierenarts wil daarom Prozac voorschrijven. Is dat nodig? Holistisch dierenarts Rohini Sathish geeft tips zonder medicatie. Hyperactiviteit is een extreem...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier