Gezonde nagels

Een aantal tips om uw nagels gezond te houden en schimmelinfecties te voorkomen.

Ik ontvang zo veel vragen over hoe je gezonde nagels kunt houden en wat je moet doen bij een nagel met schimmelinfectie (doorgaans besmet met de Trichophyton purpureum), dat ik u graag advies hierover geef.

Hoe onderhoud ik mijn nagels?
• Wrijf elke avond een dun laagje vaseline in uw nagelriemen en de huid rond uw nagels voordat u naar bed gaat en als ze droog aanvoelen. Dit houdt het vocht vast.
• Zorg dat u drie paar schoenen hebt die u afwisselend draagt. Dit voorkomt voet- en teennagelschimmelinfecties.
• Draag sokken van 100 procent katoen. Deze nemen het best vocht op en voorkomen ook schimmelinfecties.
• Gebruik handdoeken in de sportschool en het zwembad nooit samen met anderen en draag in gemeenschappelijke ruimten altijd slippers.
• Vijl uw nagels op de juiste manier – altijd in één richting en nooit heen en weer. Doe het nooit meteen na een douche of bad, omdat de nagels dan zacht zijn en eerder breken. Gebruik bovendien liever een kartonnen nagelvijl dan een metalen. Die laatste gaat namelijk langere tijd mee, waardoor schimmel zich erin kan ophopen.
• Zijn uw nagels broos en droog, eet dan meer voedsel met vitamine A (kaas, abrikozen. broccoli of wortels) en calcium (yoghurt, kaas, sesamzaad/tahin of amandelen) – wat de nagelgroei bevordert – en zink.
• Was uw handen altijd grondig voor u naar bed gaat, droog ze af met een handdoek en smeer ze in met een niet-geparfumeerde vochtinbrengende handcrème.
• Drink veel verse vruchten- en groentesappen. Wortelsap bijvoorbeeld is rijk aan calcium en fosfor, wat helpt om uw nagels te versterken.
• Eet minder suiker en drink minder alcohol. Zwakke nagels kunnen veroorzaakt worden door ijzertekort of leverproblemen als gevolg van een hoge alcoholconsumptie.
• Verminder de hoeveelheid verzadigd vet in uw voedsel maar zorg wel voor voldoende eiwitten. Het verdient aanbeveling behalve vitamine A de hoeveelheid vitamine B, C, D en E in uw voedsel te verhogen.
• Knip uw nagels zo vaak als nodig is. Gebruik een kartonnen nagelvijl om daarna ruwe hoekjes bij te vijlen of als u een gebroken nagel hebt.
• Droog natte handen na huishoudelijk werk, tuinieren of baden ten minste twee minuten lang af met een goed absorberende handdoek. Na het zwemmen of douchen moet u ook uw tenen zorgvuldig afdrogen, ook ertussen. Blijven die vochtig, dan is er meer risico op schimmel.
• Knip uw teennagels recht af. Dit helpt bij veel (maar niet bij alle) mensen tegen het ingroeien van de teennagels. Dit is vooral van belang bij diabetici. Het verdient aanbeveling dat die hun voeten regelmatig door een professional laten controleren om problemen te vermijden.
• Gebruik nooit nagellakremover op basis van aceton of formaldehyde. Dit kan bij sommige mensen allergische reacties uitlokken. Gebruik in plaats daarvan een remover met acetaat – de kans op allergische reacties is daarbij gering.

Ga schimmel zo te lijf
Hebt u eenmaal een schimmel, houd de geïnfecteerde nagel dan kort en haal met een scherp zakmesje regelmatig en voorzichtig de schimmel onder de nagel uit. Anders groeit hij daar door en maakt de nagel steeds dikker. Stip de nagelranden en het nagelbed elke ochtend aan met een wattenstaafje gedoopt in tea tree-olie (Malaleuca alternifolia) en elke avond met betadine jodium (een povidon-joodoplossing). Dit moet u ongeveer drie maanden volhouden, want de schimmel heeft tijd nodig om te reageren op een plaatselijke uitwendige behandeling.
Dat is de reden dat de reguliere geneeskunde u terbinafine hydrochloride (bijv. Lamisil van Novartis) wil laten slikken. Hier zit echter een reeks negatieve bijwerkingen aan vast, zoals buikklachten, urticaria (galbulten), gewrichts- en spierpijn, smaakveranderingen, levertoxiciteit, het vasthouden van vocht, ernstige huidreacties, zoals toxische epidermale necrolyse (TEN) – met blaarvorming en vervolgens loslating van de huid –, psychiatrische aandoeningen, psoriasis en lupus erythematosus(SLE)-achtige effecten.
Volgens mijn praktijkervaring is de minst agressieve plaatselijke orthodoxe remedie die met de alcohol- en zuurvrije nagellak ClearZal, gefabriceerd door DiaDerm Laboratories in de Verenigde Staten. Hij is verkrijgbaar via internet, ook in Nederland1. In uitzonderingsgevallen kan deze een milde huidreactie als bijwerking hebben.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com.)

1http://www.expresschemist.co.uk/

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Genezen met je handen

Vijf vragen over Craniosacraal therapie

Geen stress: ga breien, vissen of bloggen

De X-factor voor een lang leven

Afvallen? Let op de tijd!

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier