23-02-2012

Gezonde nagels

Een aantal tips om uw nagels gezond te houden en schimmelinfecties te voorkomen.

Ik ontvang zo veel vragen over hoe je gezonde nagels kunt houden en wat je moet doen bij een nagel met schimmelinfectie (doorgaans besmet met de Trichophyton purpureum), dat ik u graag advies hierover geef.

Hoe onderhoud ik mijn nagels?
• Wrijf elke avond een dun laagje vaseline in uw nagelriemen en de huid rond uw nagels voordat u naar bed gaat en als ze droog aanvoelen. Dit houdt het vocht vast.
• Zorg dat u drie paar schoenen hebt die u afwisselend draagt. Dit voorkomt voet- en teennagelschimmelinfecties.
• Draag sokken van 100 procent katoen. Deze nemen het best vocht op en voorkomen ook schimmelinfecties.
• Gebruik handdoeken in de sportschool en het zwembad nooit samen met anderen en draag in gemeenschappelijke ruimten altijd slippers.
• Vijl uw nagels op de juiste manier – altijd in één richting en nooit heen en weer. Doe het nooit meteen na een douche of bad, omdat de nagels dan zacht zijn en eerder breken. Gebruik bovendien liever een kartonnen nagelvijl dan een metalen. Die laatste gaat namelijk langere tijd mee, waardoor schimmel zich erin kan ophopen.
• Zijn uw nagels broos en droog, eet dan meer voedsel met vitamine A (kaas, abrikozen. broccoli of wortels) en calcium (yoghurt, kaas, sesamzaad/tahin of amandelen) – wat de nagelgroei bevordert – en zink.
• Was uw handen altijd grondig voor u naar bed gaat, droog ze af met een handdoek en smeer ze in met een niet-geparfumeerde vochtinbrengende handcrème.
• Drink veel verse vruchten- en groentesappen. Wortelsap bijvoorbeeld is rijk aan calcium en fosfor, wat helpt om uw nagels te versterken.
• Eet minder suiker en drink minder alcohol. Zwakke nagels kunnen veroorzaakt worden door ijzertekort of leverproblemen als gevolg van een hoge alcoholconsumptie.
• Verminder de hoeveelheid verzadigd vet in uw voedsel maar zorg wel voor voldoende eiwitten. Het verdient aanbeveling behalve vitamine A de hoeveelheid vitamine B, C, D en E in uw voedsel te verhogen.
• Knip uw nagels zo vaak als nodig is. Gebruik een kartonnen nagelvijl om daarna ruwe hoekjes bij te vijlen of als u een gebroken nagel hebt.
• Droog natte handen na huishoudelijk werk, tuinieren of baden ten minste twee minuten lang af met een goed absorberende handdoek. Na het zwemmen of douchen moet u ook uw tenen zorgvuldig afdrogen, ook ertussen. Blijven die vochtig, dan is er meer risico op schimmel.
• Knip uw teennagels recht af. Dit helpt bij veel (maar niet bij alle) mensen tegen het ingroeien van de teennagels. Dit is vooral van belang bij diabetici. Het verdient aanbeveling dat die hun voeten regelmatig door een professional laten controleren om problemen te vermijden.
• Gebruik nooit nagellakremover op basis van aceton of formaldehyde. Dit kan bij sommige mensen allergische reacties uitlokken. Gebruik in plaats daarvan een remover met acetaat – de kans op allergische reacties is daarbij gering.

Ga schimmel zo te lijf
Hebt u eenmaal een schimmel, houd de geïnfecteerde nagel dan kort en haal met een scherp zakmesje regelmatig en voorzichtig de schimmel onder de nagel uit. Anders groeit hij daar door en maakt de nagel steeds dikker. Stip de nagelranden en het nagelbed elke ochtend aan met een wattenstaafje gedoopt in tea tree-olie (Malaleuca alternifolia) en elke avond met betadine jodium (een povidon-joodoplossing). Dit moet u ongeveer drie maanden volhouden, want de schimmel heeft tijd nodig om te reageren op een plaatselijke uitwendige behandeling.
Dat is de reden dat de reguliere geneeskunde u terbinafine hydrochloride (bijv. Lamisil van Novartis) wil laten slikken. Hier zit echter een reeks negatieve bijwerkingen aan vast, zoals buikklachten, urticaria (galbulten), gewrichts- en spierpijn, smaakveranderingen, levertoxiciteit, het vasthouden van vocht, ernstige huidreacties, zoals toxische epidermale necrolyse (TEN) – met blaarvorming en vervolgens loslating van de huid –, psychiatrische aandoeningen, psoriasis en lupus erythematosus(SLE)-achtige effecten.
Volgens mijn praktijkervaring is de minst agressieve plaatselijke orthodoxe remedie die met de alcohol- en zuurvrije nagellak ClearZal, gefabriceerd door DiaDerm Laboratories in de Verenigde Staten. Hij is verkrijgbaar via internet, ook in Nederland1. In uitzonderingsgevallen kan deze een milde huidreactie als bijwerking hebben.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com.)

1http://www.expresschemist.co.uk/

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Moed

Het is een publiek geheim: ons zorgstelsel staat onder druk. De wachtlijsten groeien gestaag, de kosten lopen op en de klanttevredenheid laat in toenemende mate te wensen over. Ook van zorgprofessionals hoor je steeds meer ontevreden geluiden: de werkdruk is te hoog...

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...