Een paar jaar geleden waagden we het onszelf de volgende vraag te stellen: wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een lang en gezond leven? Anders gezegd: onder welke voorwaarden is de kans het grootst dat we honderd worden?
We doen al jarenlang onderzoek naar ziektes en gezondheid. En daardoor weten we dat de sleutel tot een ‘lang en gelukkig leven’ geen kwestie is van op 1 januari een paar goede voornemens doen. Het helpt niet om alleen maar een nieuw dieet te gaan volgen, eindelijk weer eens te gaan sporten of zelfs een bepaalde aandoening onder handen te nemen.
Een halfslachtige aanpak is niet de weg naar een gezonde oude dag. Want een volledige, krachtige gezondheid is holistisch, dat wil zeggen: een combinatie van een gezond lichaam en een gezonde instelling, geest, leefomgeving en sociale omgeving. Een gezond leven vraagt ook om een kritische houding ten opzichte van sommige adviezen die de moderne geneeskunde ons geeft.
Voor het omslagartikel van dit nummer (Recept voor een lang leven, zie p. 4) zijn we eerst gaan graven in alle artikelen die we door de jaren heen hebben geschreven over voeding, bewegen en geestelijk welbevinden. Daarin hebben we naar methodes gezocht die ons inziens het meeste bijdragen aan uw gezondheid. Vervolgens hebben we de onderzoeken nageplozen op geneesmiddelen en behandelingen die de hedendaagse geneeskunde gebruikt, maar die – volgens de nieuwste inzichten – zeer waarschijnlijk gevaar opleveren of zinloos zijn.
Verder hebben we gekeken naar welke praktijken bijdragen aan een rijk en gezond geestelijk leven. Er is steeds meer bewijs dat het beste medicijn voor de geest wel eens verbinding zou kunnen zijn: dat u zich verbonden voelt met bijvoorbeeld uw familie, een sociale groep waar u bij hoort, of een hogere macht.
Tot slot hebben we uit al dit materiaal een lijst samengesteld met de 33 beste adviezen die naar onze mening uw kans op een gezonde oude dag optimaliseren. Als u deze adviezen overneemt en in uw leven inpast, kan dit helpen de dokter buiten de deur te houden.
We hopen dat de ouderdom bij u zonder gebreken komt en dat u er met deze tips in slaagt om gezond oud te worden.
Een ander artikel in dit nummer gaat over een gezondheidsrisico waarvoor het bewijs zich opstapelt: onze gewoonte om continu onze mobiele telefoon te gebruiken. Steeds meer landen onderkennen de gevaren daarvan. Guy Hudson is gespecialiseerd in de effecten van elektromagnetische velden op onze gezondheid; hij geeft vanaf p. 16 een aantal adviezen waarmee u de risico’s kunt beperken en uw mobiel veilig kunt gebruiken.
Verder vindt u in deze editie een artikel over de heilzame werking van muziek. Muziektherapie kan helpen bij de genezing van allerlei aandoeningen: van beroerte en ADHD tot dementie. Maar alleen bepaalde soorten muziek werken helend, dus doe zelf een eenvoudige spiertest om uit te vinden welke muziek u positief stemt.
Lynne McTaggart en Bryan Hubbard