21-05-2014

Gezond ouder worden

Een paar jaar geleden waagden we het onszelf de volgende vraag te stellen: wat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een lang en gezond leven? Anders gezegd: onder welke voorwaarden is de kans het grootst dat we honderd worden?

We doen al jarenlang onderzoek naar ziektes en gezondheid. En daardoor weten we dat de sleutel tot een ‘lang en gelukkig leven’ geen kwestie is van op 1 januari een paar goede voornemens doen. Het helpt niet om alleen maar een nieuw dieet te gaan volgen, eindelijk weer eens te gaan sporten of zelfs een bepaalde aandoening onder handen te nemen.

Een halfslachtige aanpak is niet de weg naar een gezonde oude dag. Want een volledige, krachtige gezondheid is holistisch, dat wil zeggen: een combinatie van een gezond lichaam en een gezonde instelling, geest, leefomgeving en sociale omgeving. Een gezond leven vraagt ook om een kritische houding ten opzichte van sommige adviezen die de moderne geneeskunde ons geeft.

Voor het omslagartikel van dit nummer (Recept voor een lang leven, zie p. 4) zijn we eerst gaan graven in alle artikelen die we door de jaren heen hebben geschreven over voeding, bewegen en geestelijk welbevinden. Daarin hebben we naar methodes gezocht die ons inziens het meeste bijdragen aan uw gezondheid. Vervolgens hebben we de onderzoeken nageplozen op geneesmiddelen en behandelingen die de hedendaagse geneeskunde gebruikt, maar die – volgens de nieuwste inzichten – zeer waarschijnlijk gevaar opleveren of zinloos zijn.

Verder hebben we gekeken naar welke praktijken bijdragen aan een rijk en gezond geestelijk leven. Er is steeds meer bewijs dat het beste medicijn voor de geest wel eens verbinding zou kunnen zijn: dat u zich verbonden voelt met bijvoorbeeld uw familie, een sociale groep waar u bij hoort, of een hogere macht.

Tot slot hebben we uit al dit materiaal een lijst samengesteld met de 33 beste adviezen die naar onze mening uw kans op een gezonde oude dag optimaliseren. Als u deze adviezen overneemt en in uw leven inpast, kan dit helpen de dokter buiten de deur te houden.

We hopen dat de ouderdom bij u zonder gebreken komt en dat u er met deze tips in slaagt om gezond oud te worden.

Een ander artikel in dit nummer gaat over een gezondheidsrisico waarvoor het bewijs zich opstapelt: onze gewoonte om continu onze mobiele telefoon te gebruiken. Steeds meer landen onderkennen de gevaren daarvan. Guy Hudson is gespecialiseerd in de effecten van elektromagnetische velden op onze gezondheid; hij geeft vanaf p. 16 een aantal adviezen waarmee u de risico’s kunt beperken en uw mobiel veilig kunt gebruiken.

Verder vindt u in deze editie een artikel over de heilzame werking van muziek. Muziektherapie kan helpen bij de genezing van allerlei aandoeningen: van beroerte en ADHD tot dementie. Maar alleen bepaalde soorten muziek werken helend, dus doe zelf een eenvoudige spiertest om uit te vinden welke muziek u positief stemt.

Lynne McTaggart en Bryan Hubbard
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur