Gevaarlijke interacties

Een verkeerde combinatie van medicijnen die vrij vaak voorgeschreven worden, kan tot bijwerkingen leiden.

Er zijn zo’n 8500 reguliere geneesmiddelen op de markt. Het is dus praktisch onmogelijk om te onthouden welke wisselwerkingen die kunnen hebben met gevaar voor uw gezondheid. Daarom hier een kort overzicht van de combinaties van de meest gebruikte geneesmiddelen die verkeerd kunnen uitpakken.

Atorvastatine is een cholesterolverlager. Gelijktijdig gebruik van vitamine B3 (niacine; zit ook in vitamine B complex) kan verslapping en functieverlies van spieren veroorzaken.

Acetylsalicylzuur (aspirine) werkt tot drie dagen na inname nog bloedverdunnend. Neem dus nooit aspirine binnen drie dagen voor een chirurgische ingreep, een botoxinjectie of een tandextractie. Wanneer daarbij ook een ontstekingsremmer wordt gebruikt, is de kans op een maagbloeding tien keer zo groot.

Azathioprine is een immunosuppressivum en wordt gebruikt bij darmontstekingen en reumatoïde artritis. Bij gebruik samen met een middel dat preventief werkt voor jicht (allopurinol, Zyloric) ontstaat verstoring van het metabolisme van azathioprine, met als mogelijk gevolg ernstige bloedarmoede.

Celecoxib is een pijnstiller die wordt gebruikt voor de pijn bij artrose, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew (ankyloserende spondylitis). In combinatie met bloedverdunners is de kans op een bloeduitstorting aanzienlijk hoger.

Dextromethorphan is een stof die in vrij verkrijgbare middelen tegen hoest en verkoudheid zit, onder andere in Vicks en Dampo-producten. Wanneer tegelijkertijd monoamino-oxydaseremmers (bijvoorbeeld tranylcypromine) tegen depressies en Parkinson worden gebruikt, kan de patiënt gaan lijden aan agitatie (ernstige onrust) en koorts.

Indomethacine is een pijnstiller die vaak wordt voorgeschreven bij gewrichtsklachten. Het vermindert de werking van bloeddrukverlagers, van diuretica (plaspillen), bètablokkers en van ACE-remmers. Het gevolg is een verhoogd risico op een cardiovasculair (hart-vaat)accident, zoals een hartaanval of een beroerte.

Loperamide wordt gebruikt bij diarree. Een tablet werkt vier dagen. Bij gelijktijdig gebruik van quinidine – een middel tegen hartritmestoornissen – wordt het bloedgehalte van loperamide twee à drie keer zo hoog, waardoor buikkrampen, duizeligheid, huiduitslag, sufheid en zelfs darmobstructie (paralytische ileus: verlamming van de darmbewegingen) kunnen ontstaan.

Metformine wordt gebruikt bij diabetes. Gelijktijdig gebruik van bepaalde bloedverdunners (acenocoumarol, marcoumar, warfarine) verhoogt de kans op een beroerte.

Naproxen is een NSAID die gebruikt wordt bij reumatische aandoeningen, jicht en gewrichtsontsteking. De combinatie met cortison vergroot de kans op een maagzweer aanzienlijk.

Pantoprazol is een maagzuurremmer, toegepast bij zweren van de dunne darm en bij zure oprispingen (het terugvloeien van maaginhoud naar de slokdarm). Bij gelijktijdig gebruik van de bloedverdunner clopidogrel (onder andere in Plavix) werkt dit laatstgenoemde middel minder.

Paracetamol. De afbraaktijd hiervan is twee dagen. Het is af te raden om gedurende die dagen fenobarbital (voor epilepsie) te gebruiken – er bestaat dan gevaar voor leverbeschadiging.

Prednisolon is een middel bij infectieuze aandoeningen. Het tast de maagwand aan bij tegelijkertijd langdurig gebruik van medicatie voor reumatische aandoeningen. Wordt daarbij nog een bepaald soort antistollingsmiddel gegeven (trombocytenaggregatieremmers), dan bestaat de kans op een inwendige bloeding.

Pregabaline is een anti-epilepticum, ook gebruikt voor neuropatische pijnen als bij diabetische neuropathie, fibromyalgie, pijn na gordelroos (postherpetische neuralgie) en rugpijn door een discusafwijking. De merknaam is Lyrica.
Pregabaline versterkt ook in hoge mate de effecten van psychotrope benzodiazepinen, zoals lorazepam: de kalmerende werking evenals het geheugenverlies (amnesie).

Simvastatine is een cholesterolverlagend middel. Bij gelijktijdig gebruik van antibiotica, met name erytromycine en claritromycine, bestaat het risico van nierbeschadiging en ernstige spierschade.

Overleg met uw arts als u, naar aanleiding van dit overzicht, vragen hebt over de middelen die u gebruikt. Raadpleeg voor mogelijk verkeerde interacties tussen een geneesmiddel en een kruidenmiddel een geregistreerd natuurgeneeskundige of kruidengeneeskundige.

Harald Gaier
Harald Gaier is erkend Brits natuurgeneeskundige, osteopaat, homeopaat en kruidengeneeskundige. (Meer informatie: www.drgaier.com)
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Joanna Evans

Alternatieven: Stress

Endometriose

Artritis genezen?

Puur en simpel

De kracht van de geest

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Joanna Evans avatar

Over de auteur

Joanna is al meer dan 20 jaar werkzaam als psychotherapeut voor volwassenen en kinderen, met een specifieke expertise in traumabehandeling. Haar werk is gepubliceerd door Parent Co. Joanna heeft altijd een liefde gehad voor schrijven, wat van jongs af aan al aanwezig was. In haar vrije tijd geniet ze ervan om samen met haar echtgenoot langs de zuidoostkust van de Verenigde Staten te reizen, in elk seizoen, zelfs tijdens de hete en vochtige zomer.
Lees meer artikelen van Joanna Evans