16-09-2018

Gevaarlijk in Californië

De recente beslissing van de staat Californië om koffietenten te verplichten een waarschuwingsbord voor kanker te plaatsen, is slechts een van de maatregelen die nu van kracht zijn onder de wetgeving ‘Proposition 65’.

Wenkbrauwen werden gefronst toen een rechter in Californië oordeelde dat koffieketens waarschuwingsborden moeten ophangen waarop staat dat koffie kanker kan veroorzaken.

Een vreemde regel, maar in dit geval had ‘The Golden State’ wel een (zij het een theoretisch) punt. Het probleem bij koffie is een chemische verbinding, acrylamide genaamd, die wordt geproduceerd tijdens het roosterproces. Deze stof is namelijk een carcinogeen (kankerverwekkend middel).

Maar u zou een enorme hoeveelheid koffie moeten drinken voor u hier kanker van kunt krijgen. U zou ongeveer 100 koppen per dag moeten drinken om gevaarlijk hoge blootstellings-niveaus te bereiken. Toen vorig jaar een vergelijkbare waarschuwing tegen acrylamide in chips werd voorgesteld, wees een wetenschapper erop dat iemand 160 keer meer chips zou moeten eten dan hij nu deed, en dan nog zou dit slechts het niveau zijn waarvan toxicologen veronderstellen dat ze tumoren veroorzaken bij muizen.

Verrassend genoeg kwam niemand uit de koffie-industrie, branders, distributeurs of retailers met enig bewijs dat deze claim weerlegt of suggereert dat de drank gunstige effecten heeft op de gezondheid.

Een eenvoudige zoekopdracht had hen kunnen leren dat het Internationaal Instituut voor Onderzoek naar Kanker (IARC) in 2016 de classificatie voor koffie als een ‘mogelijk oorzaak van kanker’ heeft veranderd in ‘niet te classificeren als oorzaak van kanker’. En onderzoekers van de Universiteit van Milaan suggereren zelfs dat de kans op leverkanker en endometriumkanker afneemt bij iedere extra kop, terwijl eerdere studies ook al aantoonden dat koffie een beschermend effect heeft tegen mond- en prostaatkanker.1

Maar niemand zocht dit dus uit, en daarom zal de waarschuwing waarschijnlijk bij koffietenten door heel Californië opduiken. Het heeft allemaal te maken met Proposition 65: een wet van de staat Californië die stelt dat bedrijven met tien werknemers of meer ‘een duidelijke aannemelijke waarschuwing’ moeten geven over het gebruik van bepaalde chemische stoffen die kanker, geboorteafwijkingen of vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Literatuur
1. Eur J Cancer Prev, 2017; 26: 424-32

Californië waarschuwt

Volgens Proposition 65 moeten organisaties, winkels en openbare gelegenheden een waarschuwingsbord plaatsen waarop staat dat bepaalde chemische stoffen die gebruikt worden kanker, geboorteafwijkingen of vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Sara Chodosh van Popular Science hielp de lijst samenstellen.

Tiffany lampen
Deze lampen bevatten lood en dat is mogelijk een carcinogeen, en daarom moet een kankerwaarschuwing vermeld worden. Maar u zou waarschijnlijk aan de lamp moeten likken om uw gezondheid in gevaar te brengen.

Koffie
Koffie bevat de chemische stof acrylamide, die kanker kan veroorzaken (hoewel u er vermoedelijk 100 koppen per dag van zou moeten drinken voor het u overkomt).

Pretparken
De attracties kunnen metaalstof en dieseluitlaatgassen afgeven, en daarom moeten de eigenaren overal in het park borden plaatsen waarmee ze waarschuwen voor kanker.

Boten
Boten moeten voorzien worden van een waarschuwing, omdat ze koolstofmonoxide en andere chemische stoffen uitstoten.

Hotels
Als mensen roken in hotels en de bar alcohol serveert, moeten mensen gewaarschuwd worden voor de kans op kanker.

Auto’s
Zie boten.

Tonijn
Tonijn bevat veel kwik (behalve als ze uit veilige wateren komen) en hetzelfde geldt voor zwaardvis en marlijn. Dit is een van de meer zinvolle waarschuwingen. Zwangere vrouwen kunnen deze vissen beter niet eten, en ook andere mensen moeten enigszins voorzichtig zijn.

Houten vloeren en meubelen
Alle vloeren en meubelen moeten voorzien worden van een gezondheidswaarschuwing, omdat ze nog steeds houtstof kunnen afgeven.

Pompoen-puree
Ja, net als koffie kan pompoenpuree acrylamide bevatten en daarom moet er een kankerwaarschuwing op staan.

Aardappelen
Het ligt er vooral aan hoe ze bereid worden. De gezondheidsautoriteiten van Californië adviseren om ze eerst 30 minuten onder water te laten staan alvorens ze te koken. Ze kunnen beter niet gefrituurd of gebakken worden, omdat dit de acrylamideniveaus doet stijgen.

Alcohol
Ja, iedere dag veel alcohol drinken kan kanker veroorzaken, en daarom is het misschien terecht om mensen hiervoor te waarschuwen, maar een drankje per dag zal waarschijnlijk niet heel veel schade veroorzaken (tenzij u heel veel pech hebt).
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...