Genezing begint in de keuken

Zowel Ivan als Beth Misner wisten kanker te bestrijden met diverse alternatieve geneeswijzen, maar de belangrijkste pijler van hun Misner Plan is een antikankerdieet met geneeskrachtige gerechten.

In maart 2012 kreeg Ivan Misner – een wereldberoemde expert op het gebied van zakelijke netwerken en grondlegger van Business Networking International (BNI) – de diagnose prostaatkanker. Op dat moment was hij nog een groot voorstander van de standaard Amerikaanse keuken en had weinig interesse in gezonde voeding en alternatieve geneeskunde. Maar hij maakte zich ook ernstig zorgen over de neveneffecten van de behandelmogelijkheden die zijn arts voorstelde: chirurgie, radiotherapie of chemotherapie. Nadat hij gezien had hoe zijn vrouw Beth erin slaagde om te genezen van haar ooraandoening en migraines met naturopathische behandelingen, besloot Ivan volledig over te stappen op alternatieve methodes om van zijn kanker te genezen. De behandelingen hadden het gewenste effect: gedurende vier jaar kwam de kanker tot stilstand.

In 2016 begon Ivans PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen, een marker van de groei van prostaatkanker) weer te stijgen en ging hij naar de CIPAG kliniek in Baja Californië, waar hij een aantal alternatieve behandelingen onderging en een tijdelijke hormoonblokker kreeg. Na 21 dagen stopte de groei van Ivans prostaatkanker opnieuw. Kort daarna kreeg Beth de diagnose borstkanker. Met een genetische test werden zeven DNA-mutaties ontdekt en een ontbrekend gen dat van invloed was op het reinigend vermogen van haar lichaam. Nadat ze net als Ivan koos voor alternatieve geneeswijzen ging haar borstkanker al vier maanden na de diagnose terug van stadium II naar stadium I. Tegelijkertijd wees alles erop dat de bloedtoevoer naar de belangrijkste tumor afgesneden was.

Hun ontdekkingstocht – en hun behandeling – begon in de keuken. Ziehier de basis van het Misner Plan, een compleet programma met kookboek, dat zij gebruikten om van hun kanker te genezen en om anderen te helpen.

Het Misner Plan

Het Misner Plan kent drie fases:
Fase 1 – 8 Dagen Detox
Fase 2 – Post Detox
Fase 3 – De rest van uw leven
Het mooie van de fases van het Misner Plan is dat u heel snel ontdekt hoe en wanneer u naar een andere fase kunt gaan naarmate uw gezondheid verbetert.

Fase 1

Fase 1 is gebaseerd op een reiniging die ontwikkeld werd door William Kellas van het Center for Advanced Medicine in Encinitas, Californië. Het is een acht dagen durende detox waarbij de focus ligt op het eten van voedsel dat de reiniging ondersteunt en stimuleert, en het mogelijk maakt dat alle giftige stoffen door het lichaam veilig afgevoerd kunnen worden.

We adviseren u met klem om uw arts te raadplegen voor en tijdens Fase 1, zeker als u een ziekte hebt waarvoor u op dat moment wordt behandeld. Als u medicatie slikt, gaat u hiermee door. Maar bespreek dit ook met uw arts voor u met de detox start. Uw medicatie moet mogelijk aangepast worden, omdat de biochemie van uw lichaam verandert tijdens de 8 Dagen Detox.

Mensen voor wie Fase 1 niet geschikt is, zijn vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, mensen met type 1 diabetes, mensen met een vergevorderd stadium van kanker die in rap tempo gewicht verliezen, en mensen die antistollingsmiddelen of medicijnen tegen hartritmestoornissen en convulsies slikken. Iedereen die te kampen heeft met bijnieruitputting zal gevolgd moeten worden door een arts.

In Fase 1 mag u geen honger lijden en niet proberen om te vasten. U hebt de plantaardige voedingsstoffen, vezels en antioxidanten in de voorgeschreven voedingsmiddelen nodig voor het hele proces. De 8 Dagen Detox is verdeeld in twee stappen: alleen specifieke koolhydraatarme groenten, gezonde oliën en kruiden gedurende de eerste vier dagen; en daarna dezelfde koolhydraatarme groenten, gezonde oliën en kruiden in combinatie met glutenvrije volle granen gedurende de laatste vier dagen.

Het afvoeren van giftige stoffen en zware metalen kan ervoor zorgen dat u zich vermoeid voelt of pijn heeft. Drink voor iedere kilo lichaamsgewicht 30 ml gezuiverd water tijdens Fase 1, 2 en 3. Als u bijvoorbeeld 60 kilo weegt, drinkt u 1800 ml water per dag.

Er zullen momenten zijn tijdens het eerste jaar en ook later nog waarin u Fase 1 in zijn geheel of als een mini-detox zal willen herhalen. Een vier dagen durende mini-detox na lange reizen of vakanties helpt goed om uw lichaamsfuncties weer op elkaar af te stemmen en uw gezondheid te behouden.

Het testen van de pH-waarde (zuurtegraad) van uw lichaam is belangrijk tijdens Fase 1. Het is een eenvoudige en relatief nauwkeurige manier om te controleren of er sprake is van gisting van onverteerd voedsel in de darm, met een verstoring van de zuurtegraad van het lichaam als gevolg. Het kan ook helpen om na te gaan wat uw lichaam wel en niet kan verdragen en hoe dat van invloed is op uw gezondheid.

Idealiter ligt de pH-waarde van de ochtendurine tussen 5,8 en 6,2. Als de pH-waarde hoger is dan 6,2 kan dat wijzen op gisting of een voedselallergie. In dat geval zou u bepaalde voedingsmiddelen minder of helemaal niet meer moeten eten om gezond te blijven en uw spijsvertering te verbeteren.

Als de pH-waarde van de urine niet in het optimaal bereik ligt, is het aan te bevelen om langer dan 30 dagen in Fase 2 te blijven totdat de pH-waarde tussen de 5,8 en 6,2 ligt. U kunt de Fase 1/Fase 2-cyclus tot drie keer veilig herhalen, maar maak Fase 1 niet langer dan acht dagen. Uw lichaam heeft rust nodig tussen de reinigingen door.

Test uw urine dagelijks tijdens de acht dagen van Fase 1 en daarna een keer per week en noteer de exacte pH-waarden in een dagboek.

Fase 1 Voedingslijst

De met * gemarkeerde voedingsmiddelen zijn bijzonder goed voor mensen met actieve kankercellen

Groenten (biologisch) voor dag 1 tot 8
Stoom de groenten, bak ze in een stoomoven of eet ze rauw. Af en toe groenten bestrijken met druivenpitolie of theezaadolie en roosteren op een infrarood grill is oké, maar laat ze niet aanbranden.

Aan te bevelen zijn:
Artisjokken
Asperges
Broccoli* (ook brocollikiemen)
Spruiten*
Kool* (ook paksoi* en raapstelen*)
Bloemkool*
Selderij (ook bleekselderij en knolselderij)
Koriander
Komkommer
Knoflook*
Druivenbladeren
Groene groenten (groene bladgroenten, groene bonen, courgette, spinazie, mosterdbladeren en bitterblad)
Boerenkool* (ook zeeboerenkool)
Koolrabi
Kombu
Nori
Okra’s
Olijven (in water met alleen zeezout, geen tafelzout, geen azijn of bewaarmiddelen)
Uien* (gele, witte, rode uien en alle groenten uit de uienfamilie, zoals lente-ui of bosui, sjalotten en prei)
Peterselie, alle soorten
Radijs*
Rabarber
Kiemgroenten
Zomersquash, zoals gele squash, Italiaanse of Mexicaanse grijze courgette
Waterkers*

Vermijd:
Avocado’s
Bonen
Bieten
Wortels
Maïs
Aubergine
Jicama, yam-boon of bangkwang
Paddenstoelen
Pastinaak
Pepers
Aardappels
Koolraap
Sojabonen
Tomaten
Yam (Afrikaanse wortelknol)
Wintersquash, zoals eikelkalebas, flespompoen of spaghettipompoen
Gefermenteerde groenten, zoals zuurkool, kimchi of miso

Volle granen en zaden (biologisch) voor dag 5 tot 8
Gekookt tot ze goed kauwbaar zijn, niet te hard en niet te zacht:
Amarant
Bruine rijst
Boekweit
Gierst
Quinoa
Teff
Pilav (Turkse rijst met knoflook en uien)

Vermijd:
Witte rijst, om het even welke soort, ook risotto
Couscous of faro ‘rijst
Haver
Granen met gluten (tarwe, spelt, kamut en gerst)
Wilde rijst (dit is geen rijst, maar een graszaad)

Specerijen en kruiden (biologisch) voor dag 1 tot 8
Cayenne en rode pepervlokken
Koriander, vers of gedroogd
Kaneel
Dille
Knoflook
Gember, geschild en versgeraspt
Citroensap, vers geperst
Munt
Oregano, vers
Peterselie, vers
Rosemarijn, vers
Zeezout
Stevia blad, heel

Vermijd:
Stevia extract
Alle vormen van suiker (met inbegrip van honing, siroop, melasse, sap, agave, ruwe suiker, bruine suiker, sucrose, fructose, xylitol, beet en kokosnoot)
Azijn of voedsel dat azijn bevat of erin gemarineerd is
Sojasaus of tamarinde

Groenten/peulvruchten (biologisch)
Geen tijdens Fase 1

Fruit (biologisch) voor dag 1 tot 8
Citroen

Olie (biologisch) voor dag 1 tot 8
Alle olies moeten, tenzij anders aangegeven, koud gebruikt worden en pas toegevoegd worden na het koken:
Citrusolie (een druppel voor de smaak)
Lijnzaadolie
Saffloerolie

Olie die koud gebruikt kan worden en ook om te koken en bakken
Kokosolie (koken op een lage temperatuur)
Ghee of geklaarde boter (voor koken en bakken)
Druivenpitolie (koken, bakken en grillen)
Olijfolie, extra vergine (koud en voor koken, bakken en grillen)
Rode palmolie, extra vergine, koude persing, biologisch (koken, bakken en grillen)
Theezaadolie (koken, bakken en grillen)

Vermijd:
Koolzaadolie
Arachideolie (pinda-/aardnotenolie)
Spek
Boter

Dranken voor dag 1 tot 8
Schoon, gezuiverd water
Groene thee (1 kop per dag)
Kruidenthee: munt, frambozenblad, kamille en Pau d’Arco

Dierlijke eiwitten
Geen tijdens Fase 1

Rauwe, gekiemde noten (biologisch)
Geen tijdens Fase 1

Zaden/pitten (biologisch)
Geen tijdens Fase 1

Alternatieven voor melk (biologisch)
Geen tijdens Fase 1
Fase 2
Fase 2 begint met dag 9, onmiddellijk na Fase 1, en duurt tot dag 30. Eet dezelfde groenten en granen die u at tijdens de 8 Dagen Detox, maar nu mag u enkele dierlijke eiwitten toevoegen.
Afhankelijk van de reactie van uw lichaam op Fase 1, kunt u ervoor kiezen om Fase 2 twee of drie maanden te laten duren. Deze fase is zeer efficiënt om het hunkeren naar bepaalde middelen (craving) tegen te gaan, en om de gezondheid te bevorderen van mensen met ernstige aandoeningen, voor mensen die meerdere medicijnen tegelijk gebruiken, en voor mensen die veel gewicht moeten verliezen.
Enkele dingen die erop wijzen dat u beter langer in Fase 2 kunt blijven zijn:

  • Een pH-waarde van de urine die niet binnen het ideale bereik valt na Fase 2 de eerste keer doorlopen te hebben.
  • De wens om gewicht te blijven verliezen totdat u uw ideale gewicht en percentage lichaamsvet bereikt hebt.
  • U hebt nog steeds gezondheidsproblemen die niet uit zichzelf zijn overgegaan, zoals een hoge bloeddruk, een te hoog bloedsuikergehalte, weinig energie en migraine.

Fase 2

Voedingsmiddelen die u mag toevoegen aan die van Fase 1

Dierlijke eiwitten
Kaas, geiten- of schapenmelk zonder antischimmelmiddelen, zoals natamycine, en op voorwaarde dat u geen ontstekingsziekte hebt
Eieren, biologisch, van graskippen indien mogelijk (1 eigeel per 3 witten)
Gevogelte, zonder antibiotica en hormonen, ongeveer om de 2 weken
Kip
Kalkoen

Zeevruchten
(gevangen in de natuur en niet gekweekt)
Kabeljauw
Heilbot
Schelvis
Kreeft
Zalm
Sint-Jakobsschelp
Garnalen
Witvis

Yoghurt, volle biologische (geiten- of schapenmelk indien mogelijk, en alleen als u geen ontstekingsziekte hebt)

Fase 2 Supplementenschema
De toevoeging van de volgende supplementen van volle granen zullen het immuunsysteem blijven versterken en alledaagse giftige stoffen verwijderen.

Bij de maaltijden
2 Premier Digest
1 Premier Clay
1 Premier Probiotica

Om de reiniging van het lichaam te bevorderentijdens Fase 2 kunt u eenmaal per week genieten van een Medi-Clay-FX en een Medi-Body-Bath. Probeer ze even ver van elkaar te spreiden. Bijvoorbeeld op zondag een Medi-Clay-FX en op donderdag een Medi-Body-Bath.

Fase 3

Als u op dit punt aangekomen bent mag u genieten van een aantal dieettoevoegingen, zoals (zelfgebakken) glutenvrij brood, glutenvrije pannenkoeken, een aantal toetjes op basis van fruit, de zoetere groenten, zoals bieten, wortels, tomaten en jicama (yam-boon of bangkwang), en fruit dat rijk is aan antioxidanten. U kunt nu ook natuurlijke zoetstoffen gebruiken, zoals rauwe honing, rauwe kokossiroop, agavesap en rauwe agavesiroop. Bakken met glutenvrij meel en notenboter eten kan deel gaan uitmaken van uw dagelijkse routine. En u kunt ook weer een aantal lekkernijen toevoegen, zoals Nieuw Zeelands lam of een kleine portie pure biologische chocolade met minstens 80 procent cacao.
(Een complete lijst van Fase 3 voeding vindt u op MisnerPlan.com)

Detox supplementen
De volgende supplementen zijn ontwikkeld om extra voedingsstoffen toe te voegen die u nodig hebt tijdens het reinigen, en om de giftige stoffen uit uw lichaam te helpen afvoeren.

Het merk dat wij aanbevelen is Premier Research Laboratories uit Austin, Texas, online verkrijgbaar (www.unlimitedhealth.nl):

Bijvoorbeeld:
Premier Cleanse
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 2 om te beginnen en iedere dag 1 toevoegen tot u er 4 neemt bij iedere maaltijd
Premier Digest
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 bij het opstaan en 1 voor ieder uur dat u wakker bent
Premier Clay
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 per dag
Premier Probiotics
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 per dag
AloeMannan-FX
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 1 na iedere maaltijd

Facultatief:
Medi-Clay-FX
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: wissel af met een van de twee volgende voor 2 baden per dag
Medi-Soak Cleanse
Medi-Body Bath

Citroen en artisjokpasta

Voor 2 personen
Dit is een Fase 1-recept. De citroenen en de artisjokken smaken heerlijk samen en zorgen voor een aangename afwisseling in het basismenu.

Ingrediënten
1 kop courgette in juliennereepjes (zie hieronder)
1 kop gele squash pompoen in juliennereepjes
druivenpitolie of theezaadolie
3 eetlepels gele ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
2/3 kop artisjokharten, in stukjes (uit de diepvries mag ook)
1/3 theelepel zeezout
1/4 theelepel gemalen rode peper
3/4 kop verse peterselie, fijngehakt
1½ theelepel citroensap
¼ kop verse basilicum, fijngehakt

Bereiding
1. Gebruik een spiraalsnijder of een opzetstuk van een foodprocessor om lange juliennereepjes van de pompoen en courgette te maken (of koop voorverpakte pompoen- en courgettespaghetti in de supermarkt).
2. Strooi zout over de reepjes en leg ze ongeveer 20 minuten in een vergiet in de gootsteen. Laat het overtollig water wegvloeien, anders veranderen de reepjes in een zompige massa voordat u ze in de pan doet. Dep ze droog met keukenpapier.
3. Gebruik een middelmatig grote koekenpan, voeg net genoeg druivenpit- of theezaadolie toe om de bodem te bedekken. Verhit de pan met de olie.
4. Voeg de ui toe en fruit licht tot deze bruin begint te worden.
5. Voeg de knoflook toe en fruit 30 seconden.
6. Voeg de courgette en pompoenreepjes, de artisjokken, zout, rode pepervlokken, peterselie, citroensap en basilicum toe, en verwarm alles al roerend. Haal van het vuur af. Serveer onmiddellijk.
Tip: als u haast hebt en geen tijd hebt om uien en knoflook te fruiten, kunt u een dressing van citroen en olijfolie gebruiken in plaats van knoflook, citroensap en kruiden.

Bron: Healing Begins in the Kitchen: Get Well en Stay There with the Misner Plan van Beth en Ivan Misner (Createspace) – www.MisnerPlan.com

Als u uw maaltijden klaarmaakt:
1. Gebruik biologisch geteelde en zorgvuldig gewassen groenten en fruit.
2. Vers geniet altijd de voorkeur, uit de diepvries mag als u geen verse kunt krijgen.
3. Vermijd genetisch gemodificeerde (GM) ingrediënten (soja, koolzaadolie, lecithine of xanthaangom zijn vaak genetisch gemodificeerd). Als het product 100 procent gecertificeerd biologisch is, kunt u ervan op aan dat de ingrediënten niet genetisch gemodificeerd zijn.
4. Als er water in een recept staat, gebruik dan gefilterd water of bronwater uit een glazen fles, als u niet beschikt over gefilterd kraanwater.
5. Vermijd het gebruik van yoghurt en boter of ghee (geklaarde boter) tijdens Fase 2 en 3 als u een ontstekingsziekte hebt, waaronder kanker, artritis, een auto-immuunziekte of iets vergelijkbaars. Gebruik anders kleine hoeveelheden yoghurt (bij voorkeur gemaakt van geiten- of schapenmelk) en ghee gemaakt van biologische boter van grasgevoerde koeien.
6. Gebruik altijd hormoonvrij en antibioticavrij vlees van graskoeien, of in de natuur gevangen vis.
7. Gebruik tijdens Fase 1 en 2 uitsluitend de kruiden of kruidenmix die bij de desbetreffende fase hoort en gebruik ze rijkelijk. Ze zitten vol krachtige fytonutriënten en veel antioxidanten waarvan aangetoond is dat ze bijdragen aan een gezond immuunsysteem.
8. Omdat van koemelkproducten bekend is dat ze kunnen leiden tot congestie (een overmatige bloedophoping in een orgaan) en een verhoogde slijmproductie, zijn ze geschrapt in het Misner Plan. Een uitzondering hierop is yoghurt op basis van koemelk, als u geen geiten- of schapenmelkyoghurt kunt krijgen. Het incidenteel gebruik van harde, gedroogde kaas op basis van koemelk, zoals Asiago en Parmezaan, is toegestaan tijdens Fase 3, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden. Neem liever harde schapenkaas, zoals Pecorino Romano, als u die kunt krijgen.

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Eten als medicijn

Groeien met psychosynthese

Kruiden en voedingsstoffen

De invloed van klanken op je lichaam

Recepten voor een gezond hart

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier