04-08-2008

Geheimzinnige ingredienten

Hyperactieve kinderen kunnen gebaat zijn bij een dieet zonder kunstmatige toevoegingen. Deze opvatting is niet nieuw, maar wint steeds meer aan geloofwaardigheid.Van de Universiteit van Southampton verscheen onlangs een publicatie over het verband tussen hyperactiviteit en additieven. De onderzoekers stelden vast dat conserveringsmiddelen en kleurstoffen een ‘significante’ invloed hadden op het gedrag. Ze stellen dat het in het belang van de volksgezondheid is dat deze middelen uit het voedsel verdwijnen1.

Fabrikanten van de snelle hap vegen deze gegevens van tafel. Ze vragen zich af of de inlichtingen die ouders geven over het gedrag van hun kind, wel betrouwbaar kunnen zijn. Toch kunnen de observaties van ouders juist gevoeliger zijn dan laboratoriumgegevens: ouders maken hun kinderen langer mee en in gevarieerder omstandigheden.

Slechts twee jaar geleden ontdekte de werkgroep van de Britse Food Commission een onderzoek dat in een van de laden van de Food Standards Agency verdwenen was. Ook in dit onderzoek werd verband gelegd tussen voedseladditieven en hyperactiviteit. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Asthma & Allergy Research Centre van het Verenigd Koninkrijk. Een groep van 277 kinderen kreeg vruchtensap te drinken waaraan kleine hoeveelheden heel gewone voedseladditieven waren toegevoegd, zoals de kleurstoffen tartrazine (E 102), Sunset Yellow (E 110), Carmoïsine (E 122) en Ponceau 4R (E124) en het conserveringsmiddel natriumbenzoaat (E 211).

De Britse regering had in 1999 de opdracht voor dit onderzoek gegeven; in 2001 werd het afgesloten maar de resultaten werden verworpen en een jaar lang niet openbaar gemaakt omdat de regering de conclusies wetenschappelijk niet overtuigend vond. Bij deze trial gaven de ouders van een kwart van de kinderen aan dat hun kinderen toch significant meer destructief gedrag vertoonden toen ze deze heel gewone voedseladditieven kregen.

In het onderzoek uit Southampton kregen 1873 hyperactieve kinderen gedurende een week een dieet zonder kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen met benzoaat. Toen deze gifstoffen weer aan het dieet werden toegevoegd, hielden de ouders het gedrag van hun kinderen bij. En opnieuw bleek het gedrag van de kinderen in de ogen van hun ouders negatief. Bij hyperactieve kinderen die bovendien ook allergieën hadden, waren de reacties nog heviger.

Het helpt de etiketten te lezen voordat we iets kopen, maar niet alle etiketten zijn duidelijk en gemakkelijk leesbaar. Bij sommige worden alleen de E-nummers vermeld: beslissen wat je koopt in de supermarkt is dan moeilijk, tenzij je alle E-nummers uit je hoofd kent. Een goede tactiek is om alleen vers voedsel te eten, maar voor sommige gezinnen is daar moeilijk aan te komen.

Ook zijn er nogal wat ouders die het te druk hebben om iedere dag de energie op te brengen vers voedsel te kopen en te bereiden. Ze vinden het de verantwoordelijkheid van de regering en de voedselfabrikanten om voeding vrij te houden van additieven die schadelijk zijn voor hun kinderen.

Er gloort een sprankje hoop. De meeste kunstmatige smaak- en kleurstoffen die in het hiervoor vermelde onderzoek worden vermeld, zijn reeds in enkele landen verboden (voor de meest recente gegevens in de Europese Unie: zie www.europa.eu.int; voor Nederland: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden).
Pat Thomas

 

1:Arch Dis Child, 2004; 89: 506-11.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Schonk

Zon zo gek nog niet

Column Bram Bakker; Innerlijke rust

Alleen al van die uitdrukking kreeg ik jeuk, tot voor kort. Aan ‘rust’ deed ik niet en ‘innerlijk’ vond ik ook maar iets voor zweverige softies. Misschien begon het te schuiven toen ik het boek Rust van Robert Bridgeman las, lang voordat ik bevriend met hem raakte. De...

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Schonk avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Schonk