04-08-2008

Geheimzinnige ingredienten

Hyperactieve kinderen kunnen gebaat zijn bij een dieet zonder kunstmatige toevoegingen. Deze opvatting is niet nieuw, maar wint steeds meer aan geloofwaardigheid.Van de Universiteit van Southampton verscheen onlangs een publicatie over het verband tussen hyperactiviteit en additieven. De onderzoekers stelden vast dat conserveringsmiddelen en kleurstoffen een ‘significante’ invloed hadden op het gedrag. Ze stellen dat het in het belang van de volksgezondheid is dat deze middelen uit het voedsel verdwijnen1.

Fabrikanten van de snelle hap vegen deze gegevens van tafel. Ze vragen zich af of de inlichtingen die ouders geven over het gedrag van hun kind, wel betrouwbaar kunnen zijn. Toch kunnen de observaties van ouders juist gevoeliger zijn dan laboratoriumgegevens: ouders maken hun kinderen langer mee en in gevarieerder omstandigheden.

Slechts twee jaar geleden ontdekte de werkgroep van de Britse Food Commission een onderzoek dat in een van de laden van de Food Standards Agency verdwenen was. Ook in dit onderzoek werd verband gelegd tussen voedseladditieven en hyperactiviteit. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Asthma & Allergy Research Centre van het Verenigd Koninkrijk. Een groep van 277 kinderen kreeg vruchtensap te drinken waaraan kleine hoeveelheden heel gewone voedseladditieven waren toegevoegd, zoals de kleurstoffen tartrazine (E 102), Sunset Yellow (E 110), Carmoïsine (E 122) en Ponceau 4R (E124) en het conserveringsmiddel natriumbenzoaat (E 211).

De Britse regering had in 1999 de opdracht voor dit onderzoek gegeven; in 2001 werd het afgesloten maar de resultaten werden verworpen en een jaar lang niet openbaar gemaakt omdat de regering de conclusies wetenschappelijk niet overtuigend vond. Bij deze trial gaven de ouders van een kwart van de kinderen aan dat hun kinderen toch significant meer destructief gedrag vertoonden toen ze deze heel gewone voedseladditieven kregen.

In het onderzoek uit Southampton kregen 1873 hyperactieve kinderen gedurende een week een dieet zonder kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen met benzoaat. Toen deze gifstoffen weer aan het dieet werden toegevoegd, hielden de ouders het gedrag van hun kinderen bij. En opnieuw bleek het gedrag van de kinderen in de ogen van hun ouders negatief. Bij hyperactieve kinderen die bovendien ook allergieën hadden, waren de reacties nog heviger.

Het helpt de etiketten te lezen voordat we iets kopen, maar niet alle etiketten zijn duidelijk en gemakkelijk leesbaar. Bij sommige worden alleen de E-nummers vermeld: beslissen wat je koopt in de supermarkt is dan moeilijk, tenzij je alle E-nummers uit je hoofd kent. Een goede tactiek is om alleen vers voedsel te eten, maar voor sommige gezinnen is daar moeilijk aan te komen.

Ook zijn er nogal wat ouders die het te druk hebben om iedere dag de energie op te brengen vers voedsel te kopen en te bereiden. Ze vinden het de verantwoordelijkheid van de regering en de voedselfabrikanten om voeding vrij te houden van additieven die schadelijk zijn voor hun kinderen.

Er gloort een sprankje hoop. De meeste kunstmatige smaak- en kleurstoffen die in het hiervoor vermelde onderzoek worden vermeld, zijn reeds in enkele landen verboden (voor de meest recente gegevens in de Europese Unie: zie www.europa.eu.int; voor Nederland: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden).
Pat Thomas

 

1:Arch Dis Child, 2004; 89: 506-11.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Artsen weten wel beter

Je krijgt een medicijnrecept. Je gaat ermee naar de apotheek en krijgt een doosje pillen mee. Op het etiket staat: ‘3x daags 2 tabletten bij de maaltijd’. Je begrijpt de instructies: je moet ze drie keer per dag innemen bij een maaltijd. Maar ga je dat ook doen?  We...

Uitgelezen; Vertroostingen

Nadat psychiater-psychotherapeut Dirk De Wachter werd geconfronteerd met een levensbedreigende ziekte en zich na een operatie in diepe, fysieke ellende bevond, ervoer hij hoe tastbaar de behoefte aan troost aanwezig kan zijn. Het deed hem nadenken over de vragen: wat...

Weet wat je eet

Voeding als medicijn We ontmoeten elkaar online. En dat is een bewuste keuze van orthomoleculair therapeut Rachida Lachhab. Zij werkt bij het programma Nederland Slank/de Metaboloog. Samen met haar collega-therapeuten Liesbeth van Duijn (oprichter) en Pantea Panahi...

Over medicatie en suppletie

Bij hart- en vaatziekten is het essentieel dat de conditie van de bloedvaten optimaal wordt gehouden. Zowel regulier als complementair is het voorkomen van slagaderverkalking ofwel arteriosclerose belangrijk. Arteriosclerose is degeneratie van het weefsel van de...