31-03-2021

Geen stress: ga breien, vissen of bloggen

Breien is een goede hobby voor verlaging van je hartslag, een graadmeter voor stress. Het eindigde als eerste van 20 activiteiten. En heb je geen zin om een trui te breien die niemand wil, probeer dan vissen.

Welke hobby zal het waarschijnlijkst je stressniveau verlagen? Yoga misschien, of wat dacht je van tai chi? Nee, geen van beide: het is breien. Misschien zorgt die slecht passende trui wel voor meer stress bij degene die hem krijgt, maar het breien ervan zal jouw stressniveau verlagen.

Breien kan je hartslagsnelheid, een graadmeter voor stress, met ongeveer 18 procent verlagen. Een tijdje breien, verlaagt je gemiddelde hartslag in rust tot ongeveer 65 slagen per minuut, uitgaande van een gemiddelde van 80.
Zoals de naam al doet vermoeden, is je hartslag in rust het gemiddelde aantal keren per minuut dat je hart klopt als je stil zit. Het gemiddelde kan variëren van 60 tot 100 bpm (beats per minute).

Als breien niet jouw ding is, probeer dan eens vissen, ook zo’n ontspannende hobby. Vissen kan je rusthartslag met ongeveer 10 procent verlagen, tot 72 slagen per minuut. En daarna, geloof het of niet, komt bloggen als derde; daarbij neemt je bpm af tot 74, net als bij kalligrafie, de kunst van het schoonschrijven met aandacht.

In deze stressvolle tijden kan elke hobby die je geestelijk in beslag neemt je helpen kalmeren, zegt Matthew J. Zawadzki van de universiteit van California. Onze gemoedstoestand, kijk op de wereld en hartslag verbeteren allemaal als we onze geest bezighouden in onze vrije tijd.1

Daarop voortbordurend nam het team van diys.com – een online bron voor doe-het-zelf-projecten, huisontwerp, mode en ambachten – de hartslag op van 357 vrijwilligers tussen 20 en 30 jaar oud die allemaal 20 verschillende hobby’s uitprobeerden, terwijl ze een FitBit-horloge droegen dat hun activiteit en hartslag bijhield.2

Het is niet verrassend dat de hobby’s waarvan je hart sneller gaat kloppen fietsen, hardlopen en wandelen zijn. Maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je dan gestrest bent; stress kan je hartslag verhogen, maar een verhoogde hartslag – vooral na zware inspanning – hoeft geen stress te veroorzaken.

Maar ach, wat doet dat ertoe als je die extra lange sjaal nog wil gaan breien? De polsslag van populaire hobby’sDe hobbyexperts van diys.com vroegen meer dan 2.300 mensen naar de hobby’s die ze het meest ontspannend vonden. Vervolgens stelden ze de top 20 van die lijst (zie afbeelding) op de proef: hoe beïnvloeden deze hobby’s de hartslag eigenlijk? Ze gaven FitBits aan 357 gezonde vrijwilligers, die ze bij elke activiteit droegen.

Niet verwonderlijk verhoogden de meer fysieke hobby’s, zoals fietsen en wandelen de hartslag het meest. Maar de hobby’s die werden uitgevoerd, terwijl het lichaam in principe al in rust is – waaronder schilderen, vissen en vooral breien – lieten een positieve invloed zien op de hartslag tot onder het gemiddelde van 80 slagen per minuut, wat doet vermoeden dat deze een direct ‘ontstressend’ effect kunnen hebben.

Bronnen
1 Ann Behav Med, 2015; 49: 605–15
2 Diys.com

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Gewoon een dagje ouder?

Uit nieuw onderzoek zou blijken dat statines geen spierpijn veroorzaken. Onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat oudere mensen last hebben van pijntjes. Er zijn meer dan genoeg onderzoeken die laten zien dat statinegebruikers veel pijn lijden ‘Het lijdt geen...

Uitgelezen; Leer je hond,kat of konijn kennen

De auteurs zijn beiden holistisch dierenarts en laten je in dit boek kennismaken met de Vijf Elementen, een duizenden jaren oude stroming binnen de Chinese geneeskunde. Het doel is om eigenaren van honden, katten en konijnen te leren begrijpen waarom een bepaald dier...

Lasertherapie voor een kerkuil

Proefondervindelijk bewijsIn een NRC-artikel begin dit jaar over lasertherapie en long covid trekken alle bevraagde medisch deskundigen de werking van lasertherapie in twijfel.1 Het succes zou te maken hebben met het placebo-effect van de behandeling. Maar wilde...

Een vertraagde schildklier

Steeds meer mensen hebben te maken met schildklierproblemen. Bij lichte afwijkingen worden deze niet altijd behandeld. Ralph Moorman pleit ervoor dat wel te doen. In dit artikel legt hij uit wat je zelf kunt bereiken met voedings- en leefstijlinterventie. Een huisarts...