Geen reukvermogen

MIJN MAN IS ZIJN REUKVERMOGEN HELEMAAL KWIJT EN ZIJN SMAAKZIN BIJNA HELEMAAL. DIT KOMT WAARSCHIJNLIJK DOORDAT HIJ ALS KUNSTENAAR JARENLANG OLIEVERFDAMPEN EN TERPENTIJNOLIE HEEFT INGEADEMD. DAAR WERKT HIJ NU NIET MEER MEE. HIJ IS BIJ KEEL- NEUS- EN OORARTSEN GEWEEST EN HEEFT VERSCHILLENDE ALTERNATIEVE BEHANDELINGEN GEPROBEERD, WAARONDER HOMEOPATHIE, ACUPUNCTUUR EN ELEKTRISCHE GENTHERAPIE, MAAR ZE HEBBEN ALLEMAAL NIETS GEHOLPEN. WEET U EEN BEHANDELING DIE MISSCHIEN WEL HELPT?
CE, via e-mail.

Ons reukvermogen neemt over het algemeen af naarmate we ouder worden en stoornissen van het olfactorisch systeem komen vaker voor dan we denken. Volgens het Amerikaanse National Institute on Deafness and Other Communication Disorders komen elk jaar ruim 200.000 mensen bij de dokter vanwege het verlies van hun reukzin of aanverwante problemen. Anosmie – de medische term voor het onvermogen te ruiken – heeft niet alleen aanzienlijk ondermijnende effecten op de kwaliteit van leven, maar brengt ook risico’s met zich mee. Zo is een anosmisch persoon niet in staat brand te ruiken, of een gaslek, zure drank of rottend voedsel, wat tot voedselvergiftiging kan leiden.

Het verlies van reukzin gaat vaak gepaard met verminderde smaakzin. De smaakzin van uw echtgenoot lijkt nog intact, omdat hij nog in staat is de verschillende soorten voedsel te onderscheiden (zoet, zuur, pittig). Wat verward kan worden met de smaak van voedsel is het aroma, dat bepaald wordt door de karakteristieke geur. Het is belangrijk precies de oorzaak van de anosmie van uw echtgenoot te achterhalen, omdat de uitkomst daarvan afhangt.

De meest voorkomende oorzaak van anosmie is een fysieke obstructie (zoals een zwelling of een ontsteking) van de luchtwegen door intranasale poliepen, chronische sinusitis of allergische rhinitis. Deze aandoeningen kun je oplopen door allergieën die op hun beurt met gevoeligheid voor chemische stoffen gepaard kunnen gaan. Allergiespecialist dr. John Mansfield heeft veel patiënten behandeld die hun reuk- of smaakzin om een van deze redenen waren verloren.

Als anosmie gepaard gaat met een rhinitis (loopneus) die het hele jaar door optreedt, dan wordt deze bijna altijd veroorzaakt door een allergie, zegt hij, en wel voor stof, huismijt, schimmels, voedsel, chemische stoffen of zwammen. Het kan zijn dat de langdurige beschadiging door chemische stoffen de allergie voor een bepaalde stof heeft verergerd en dat het niet om de verfproducten zelf gaat.

Heeft uw echtgenoot geen last van een loopneus en is het verlies van zijn reukzin inderdaad te wijten aan chemische gevoeligheid, dan hoeven zijn symptomen niet per se het gevolg te zijn van permanente schade. Ze kunnen ook optreden door voortdurende blootstelling aan de chemische stof in kwestie. Vergeet niet dat olieverf en terpentine, net als parfums, formaldehyde, fenol en benzine, van gas en olie afkomstige koolwaterstoffen zijn. Waarschijnlijk wordt uw echtgenoot daaraan blootgesteld via de centrale verwarming en/of het fornuis op olie of gas, of door een bepaald soort tapijt of spaanplaat (formaldehyde), zachte plastics (fenol) en benzine, of via geuren en toiletartikelen (parfums).

Wanneer we zo nu en dan aan deze koolwaterstoffen worden blootgesteld, krijgen we over het algemeen geen symptomen. Bij voortdurende blootstelling daarentegen wel.  Dr. Mansfield stelt voor een meetapparaat aan te schaffen om het stikstofmonoxidegehalte in de lucht binnenshuis te meten. Dan kunt u zien of deze misschien heel hoog zijn door uw fornuis of centrale verwarming. Of wacht tot het wat warmer wordt, sluit dan uw gasapparaten af en zet een week lang alle ramen open. Kijk dan eens of het beter gaat met uw man. Nog een mogelijkheid is een huidtest te laten doen op gevoeligheid voor gas, benzine, diesel, fenol of formaldehyde.

Blijkt uw echtgenoot gevoelig voor koolwaterstof, dan kunt u het best uw gasfornuis door een elektrisch fornuis vervangen en uw cv op gas – als dat kan –naar buiten verplaatsen om deze een neutralisatie- of desensibilisatieprogramma te laten ondergaan. U zou toiletartikelen met dergelijke chemicaliën ook moeten vermijden. Volgens dr. Jean Monro, deskundige op het gebied van chemische gevoeligheid en verbonden aan het Britse Breakspear Hospital, hebben mensen met allergieën – ook degenen die hun reukzin kwijt zijn – vaak zinkgebrek. ‘Meer zink kan de allergie verminderen en het probleem verlichten,’ zegt ze. Het is ook bewezen dat zink van belang is om zowel reuk- als smaakzin te behouden.1

1 Ann Intern Med, 1983; 99: 227-39

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Uitgelezen; Wie ben ik als niemand kijkt

Liesbeth Woertman onderzoekt in dit boek het leven van vrouwen in vooral de derde levensfase (na de pensionering) en de laatste vierde levensfase (vanaf ongeveer 75 jaar). Wat betekent het voor hen om een ouder lichaam te hebben in een tijd van geseksualiseerde,...

Basisrecept voor elke dag

Heb jij dat ook aan het begin van een nieuw jaar? Ik sta altijd een beetje te trappelen van ongeduld. Wat zal het nieuwe jaar aan bijzondere ontmoetingen en ontwikkelingen met zich meebrengen? Voor wat voor uitdagingen komen we te staan? Hoe zullen de seizoenen...

Innerlijke reis; ik blijf me verwonderen

Een tante gaf Kor Koetje een boek uit de boedel van een boer, en dat bracht hem in zijn tienerjaren op het pad van de natuurgeneeskunde. Het was Homeopathie in de praktijk van dr. J. Voorhoeve uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Koetjes’ schoonzus was zijn eerste...

Boezemfibrileren vaak niet opgemerkt

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is een veelvoorkomende volksziekte bij mensen op hogere leeftijd. Het wordt niet altijd opgemerkt door de arts of de patiënt. Boezemfibrilleren is goed behandelbaar, maar onbeschermd is er een sterk verhoogde kans op...