De kracht van koorts

Zowel medici als complementaire therapeuten experimenteren met speciale lichtstraling die het lichaam kunnen verhitten en zo de celreparatie op gang brengen.

Jarenlang is hyperthermie (een verhoogde lichaamstemperatuur) uit de gratie geweest (zie het hoofdartikel van dit nummer), maar momenteel zijn pioniers in de wetenschap juist aan het experimenteren met therapie op basis van die lichaamstemperatuur.

Ze maken daarbij gebruik van energie uit infrarood licht: een niet-zichtbaar deel uit het elektromagnetische (EM) spectrum. Dit deel ligt net onder het zichtbare rood licht, vandaar de term ‘infrarood’ ofwel ‘onder het rood’. Het omvat drie golflengtes: nabij, midden en ver infrarood. De laatste heeft de langste golflengte.

Ver-infrarood heeft een te lange golflengte om zichtbaar te zijn voor het menselijk oog, maar wel voelen we deze in de natuur voorkomende energie uit de zon (en zelfs uit een heet lamppeertje) als een aangename warmtestraling. Hij verwarmt ons door het licht direct om te zetten in warmte zonder dat de temperatuur van de lucht rondom stijgt.

Uiteindelijk wordt de lichaamstemperatuur hierdoor hoger en gaan de lichaamssappen zich sneller door het lichaam verplaatsen1. Daardoor gaan we behoorlijk zweten bij een veel lagere temperatuur dan bij normale verwarming, zoals bijvoorbeeld in een sauna.

Voor hart en vaten

Een groot gedeelte van het onderzoek naar thermale therapie wordt verricht in het Verre Oosten, zoals aan de Universiteit van Kagoshima in Japan. Uit de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar het gebruik van infrarood sauna’s voor patiënten met chronisch hartfalen bleek dat door deze sauna’s de binnenbekleding van bloedvaten kan verbeteren en ook de mate waarin de bloedvaten zich kunnen verwijden. Dat betekent dat infraroodverwarming goed zou kunnen werken bij de behandeling van atherosclerose2.

In het onderzoek kregen twintig patiënten (gemiddelde leeftijd 62 jaar) met licht tot ernstig chronisch hartfalen dagelijks een kwartier infrarood sauna gevolgd door bedrust. Deze onderzoeksgroep werd vergeleken met een controlegroep proefpersonen die vergelijkbaar was met de onderzoeksgroep.

Bij alle deelnemers werd met behulp van echografie de bloeddoorstroming gemeten aan de hand van de verwijding van de hartslagaderen, terwijl de hartfunctie werd gemeten aan de hand van een bepaalde peptide in de hersenen. Wanneer dit gehalte hoog is, wijst dit op een hartziekte.

Al na twee weken vertoonden zeventien van de twintig patiënten die de infrarood sauna’s gebruikten, duidelijke verbetering van de bloeddoorstroming en een duidelijke afname van de hersenpeptides. In de controlegroep traden geen veranderingen op.

In een eerder onderzoek had dit onderzoeksteam de ‘thermale behandeling’ met behulp van infraroodsauna’s onderzocht bij 25 jongere mannen (gemiddelde leeftijd 38 jaar) met minimaal één risicofactor voor hart- en vaatziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of roken.

Allemaal hadden ze aan het begin van het onderzoek een verminderde bloedvatverwijding, maar na twee weken dagelijkse behandeling met infraroodsauna’s was hun bloedvatverwijding duidelijk verbeterd in vergelijking met tien gezonde controle-proefpersonen3.

Deze bevindingen uit Kagoshima zijn herhaald in een Amerikaans onderzoek van de Mayo Clinic4 en in een onderzoek dat aan diverse instellingen uitgevoerd is met 188 patiënten. Ook hier werden verbeteringen van de hartfunctie aangetoond5.

Werkingsmechanisme

Hoe werkt de genezing door ver-infrarood licht? Bij proefdieronderzoek ontdekte het Japanse onderzoeksteam dat saunatherapie het gehalte van het eiwit stikstof-synthase verhoogt dat voorkomt in de bekleding van de aorta, de hoofdslagader die vanuit het hart naar het lichaam gaat.

Voor een gezonde hartfunctie en verwijding van de coronaire bloedvaten (de bloedvaten die het hart zelf van bloed voorzien) is het cruciaal dat er genoeg stikstof (NO) aanwezig is. Bij hun onderzoek nam het gehalte NO na een week al met een factor 40 toe en al vlakte die initiële stijging af, toch bleef het gehalte 50 procent hoger dan daarvoor.

Tevens wordt door infraroodsauna’s het gehalte prostaglandine in de urine lager, dat als een teken van oxidatieve belasting (te veel vrije radicalen in het lichaam) wordt gezien6.

Andere aandoeningen

Niet alleen hartziekten maar ook het chronisch vermoeidheidssyndroom kan verbeteren door infraroodsauna’s. Bij twee patiënten met dit syndroom werd na 15 tot 25 thermale therapiesessies een grote verbetering gevonden van alle symptomen, waaronder vermoeidheid, pijn, slaapproblemen en lichte koorts.

Bovendien vertoonden deze patiënten een jaar later geen tekenen van terugslag7. Infraroodsauna’s zijn tevens een succesvolle behandeling van hartritmestoornissen, perifere hartziekte, chronische pijn en fibromyalgie8,9,10,11.
Interessant is ook dat de edelsteen toermalijn, ontstaan door boriumhoudende gassen, die van nature ver-infrarode golven uitstraalt, duidelijk de activiteit van witte bloedcellen stimuleert en verbetert en de peroxidatie van vetzuren remt12. Andere onderzoeken tonen aan dat ver-infrarood licht de groei bevordert, de bloeddoorstroming in de huid verbetert en een rustige slaap bevordert13.

Verder veronderstelt het Japanse onderzoeksteam dat infraroodsauna’s zelfs het gewicht, het cholesterol en de bloeddruk tot normale proporties kunnen terugbrengen. Dat zou betekenen dat deze sauna’s een belangrijke preventieve behandelvorm kunnen zijn voor veel van de ziekten die door onze moderne levensstijl veroorzaakt worden14.

Lynne McTaggart

BRONNEN:

1Int J Biometeorol, 1989; 33: 145-150
2J Am Coll Cardiol, 2002; 39: 754-759
3J Am Coll Cardiol, 2001; 38: 1083-1088
4Circulation, 1995; 91: 2582-2590
5J Cardiol, 2008; 52: 79-85
6Jpn Heart J, 2004; 45: 297-303
7J Psychosom Res, 2005; 58: 383-387
8Circ J, 2004; 68: 1146-1151
9J Am Coll Cardiol, 2007; 50: 2169-2171
10Psychother Psychosom, 2005; 74: 288-294
11Intern Med, 2008; 47: 1473-1476
12Int J Biometeorol, 1993; 37: 133-138
13Int J Biometeorol, 1989; 33: 145-150
14Exp Biol Med, 2003; 228: 1245-1249

 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Lynne McTaggart

Voorwoord: De waarheid bestaat niet

Reflectie: Mediteren tegen Alzheimer

Voorwoord: Gekke vrouwen

Voorwoord: Het einde van allergieën

Op de Vloer

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Lynne McTaggart avatar

Over de auteur

What Doctor’s Don’t Tell You, het moederblad van Medisch Dossier is eind 1998 opgericht door Lynne McTaggart samen met haar man Bryan Hubbard. Daarnaast is McTaggart toonaangevend wetenschapsjournalist en auteur van meerdere succesvolle boeken. Ook is zij woordvoerder op het gebied van bewustzijn, kwantumfysica en geneeskunde.
Lees meer artikelen van Lynne McTaggart