08-10-2023

Essentiële oliën als luchtzuiveraar

Kunnen essentiële oliën een bijdrage leveren aan een schone lucht? De afgelopen jaren hebben veel onderzoekers gezocht naar het antwoord op deze vraag. Recent onderzoek toont aan dat vooral de kleinste terpeen-verbindingen in essentiële oliën de lucht voor een groot deel vrijmaken van rondzwevende microben.

In ziekenhuizen zijn bacteriën en schimmels een voortdurend probleem. Ook in de lucht. Essentiële oliën in de lucht kunnen besmetting verminderen. Dat bleek bijvoorbeeld in 2018, tijdens een studie op twee afdelingen van een middelgroot Oostenrijks ziekenhuis. De concentratie bacteriën werd er vóór en na de verdamping gemeten. Deze verdamping bestond uit een mengsel van citroen en zilverspar. Vooral in de eerste twee uren van de verdamping werden de concentraties bacteriën en schimmels met respectievelijk 40% en 30 tot 60% gereduceerd. Op twee kamers (15 tot 25 m2) werden diffusers neergezet met 3 druppels essentiële olie. Zo weinig olie met zo’n fantastisch resultaat!

Er zijn vele manieren waarop bacteriën in patiëntenkamers kunnen binnendringen: onder andere door hoesten en niezen, door activiteit van het personeel, door wassen, aankleden en bedden verschonen. Vooral het bed verschonen geeft een stijging van de ‘ziekenhuisbacterie’ Meticillineresistente Staphylococ-cus aureus (MRSA) in al met MRSA geïnfecteerde kamers. Onderzoekers vonden genoeg bewijs dat de lucht in de kamers verbonden is met de verspreiding van infecties.

Veel pathogenen (biologische ziekteverwekkers, bijvoorbeeld een bacterie, virus of schimmel) worden via de lucht verspreid. We weten uit de natuur dat essentiële oliën anti-bacterieel en schimmeldodend zijn. De structuur van de moleculen speelt daarbij een belangrijke rol. Door het lipofiele karakter van de verbindingen kunnen ze de celwand van de bacterie of schimmel beïnvloeden en de membranen doorlaatbaar maken. Dit maakt essentiële olie geschikt om mogelijke infecties te voorkomen en te bestrijden. Vooral monoterpenen, aanwezig in de oliën van citroen en zilverspar, hebben deze functie.1 Maar naar mijn mening zou het resultaat hetzelfde zijn geweest bij andere citrus- en dennenoliën.

In een recent onderzoek naar ver-betering van de luchtkwaliteit op plaatsen met cultureel erfgoed bleek tea tree, of tea tree in combinatie met tijm, de lucht zo sterk te verbeteren dat het advies is om op plaatsen waar onder meer schilderijen hangen, kleine percentages hiervan te vernevelen.2 In het onderzoek gaf tea tree 77,3% minder rondzwevende schimmels en 95% minder rondzwevende bacteriën. En dat zonder schade. De onderzoekers merkten op dat hoe lager werd gedoseerd, des te effec-tiever de rondzwevende microben werden bestreden.

Bronnen:
1. Lanzerstorfer, A. et al (2019). The influence of air-dispersed essential oils from lemon (Citrus limon) and silverfir (Abies alba) on airborne bacteria and fungi in hospital rooms. Journal of Environmental Science and Health. Part A, Toxic/hazardous substances & environmental engineering, 54(3):256-260.
2. Diaz-Allonso, J. et al. (2021). Innovative use of essential oil cold diffusion system for improving air quality on indoor cultural heritage spaces. International Biodeterioration& Biodegradation, 162:105251. Jan;109:1000-1007.

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

Het laatste woord; Patiënten en cliënten zijn vooral mensen

Als mens hebben we veel rollen. We zijn ouder en/of kind, partner, grootouder, buurman of -vrouw, collega, teammaat en nog veel meer. Op het moment dat iemand ernstig ziek wordt, blijft er vaak nog maar één rol over: die van patiënt. Voor iedereen is de zieke mens...

Eten als medicijn

De overgang vormt een kantelpunt in de gezondheid van elke vrouw. In Eten als medicijn: overgang legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken uit hoe het vrouwenlichaam in deze levensfase verandert. Met haar adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke...

Groeien met psychosynthese

In een souterrain aan de Amsterdamse Lijnbaansgracht zit de psychosynthese praktijk van Wim Verbeek (61). Een trap voert naar beneden, de wachtruimte in. Daarachter ligt zijn praktijk, warm en zacht verlicht. Verbeek, stevige handdruk en vriendelijke oogopslag, gaat...

Luister (niet) altijd naar je gevoel; Deel 1

In dit eerste deel van een tweeluik over ‘luisteren naar je gevoelens’ legt Cindy de Waard uit waarom dit zo belangrijk is. En waarom het niet altijd verstandig is om naar je gevoel te luisteren. Zij bekijkt het onderwerp vanuit een holistisch perspectief, met...

Je knie heeft zorg nodig

Vorig jaar kwam een man van 43 weer terug in mijn praktijk. Vier jaar eerder was hij bij mij geweest met knie-artroseklachten. De specialist had hem gezegd dat er geen genezing mogelijk was. Bezoeken aan meerdere behandelaars en acupuncturisten hadden hem ook niet...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur