Endoscopie: Gevaren van de optische ‘scope’

Endoscopie is de directe visualisatie van het maagdarmkanaal met behulp van een endoscoop, een flexibele slang met een cameraatje dat klein genoeg is om in lichaamsholten zoals de maag, dikke dark, longen en slokdarm te passen. Jarenlang heeft deze schijnbaar veilige procedure vele risico’s met zich meegedragen, en heeft ze problemen veroorzaakt als perforatie van de slokdarmwand, van de maag of twaalfvingerige darm, infecties en ongunstigi reacties op anesthesie.

In sommige gevallen heeft de procedure er zelfs toe geleid dat de patiënt overleed. Bij onderzoek in 36 Britse ziekenhuizen bleek dat 1 op de 2000 patiënten binnen dertig dagen na een endoscopie overleed. Een derde van deze sterfgevallen was te wijten aan complicaties bij de narcose.

Bovendien kwamen er 20 perforaties voor in 774 procedures, waarvan er 8 fataal waren, wat een sterftecijfer van bijna 1 op 100 opleverde1. Nadat dit onderzoeksrapport was verschenen, is er geen grootschalig onderzoek gedaan naar de procedure. Toch blijven er berichten over overleden patiënten komen2.

Verdoving

Omdat de endoscoop het lichaam binnendringt, wordt de patiënt verdoofd om te voorkomen dat hij of zij door onrustige bewegingen de procedure verstoort. Meestal wordt een propofolnarcose gebruikt, maar van sommige patiënten is bekend dat ze bewusteloos zijn geraakt als gevolg van te hoge doses, meestal toegediend door onervaren artsen.

Besmetting

Een ander probleem is dat de schoonmaakprocedures voor endoscopen lastig en tijdrovend zijn. Maar zonder grondige desinfectering en reiniging is het risico op besmetting groot. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) bracht in de zomer van 2003 een rapport uit dat stelde dat 24 procent van de geteste endoscopen meer dan 100.000 verschillende typen bacteriën bevatten, zelfs na reiniging en desinfectering. Het rapport veroorzaakte veel onrust over het risico op het endoscopisch overbrengen van besmetting.

Ook al zijn er geen gevallen van HIV-infectie als gevolg van endoscopie bekend, wel bestaat er bewijs dat door endoscopie hepatitis B en C, en de ziekte van Creutzfeld-Jakob zijn overgebracht3. Ook zijn er epidemieën van mycobacteriële infecties veroorzaakt door een besmette endoscopische uitrusting of desinfecteringsmachines4.

De Society of Gastroenterology Nurses and Associates publiceerde in 1990 richtlijnen voor schoonmaakprocedures van endoscopische instrumenten. In het rapport wordt echter toegegeven dat er problemen optreden vanwege de ‘complexe en fragiele structuur’ van de endoscoop.

Vergif

Nog een probleem rondom endoscopische procedures betreft de desinfecterende middelen die nodig zijn om de endoscopische instrumenten schoon te maken. Vastgesteld werd dat deze middelen zeer giftig zijn, en bijwerkingen veroorzaken als opzwelling van de tong en bloederige diarree, zowel bij patiënten als bij het medisch personeel dat in aanraking kwam met niet zorgvuldig gereinigde instrumenten5.

Megan McAuliffe

BRONNEN:
1 Gut, 1995; 36: 462-7

2 Med J Aust, 2002; 176: 147
3 Gut, 1983; 24: 171-4; J Clin Gastro-enterol, 1999; 28: 290.
4 J Infect Dis, 1989; 159: 954-8
5 Endoscopy, 1995 ; 27 : 139-40
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Ruhe

No results found.

Marktwerking en zorg?

Veel politici spreken zich uit over marktwerking in de zorg. Volgens sommigen helpt concurrentie om kosten te beteugelen. Volgens anderen leidt het juist tot meer kosten en minder kwaliteit. De uitspraken van voor- en tegenstanders zijn niet altijd onderbouwd. Ten...

Gastcolumn: Emoties kun je als voedsel verteren

Er is de afgelopen jaren een gestage toename te zien van het aantal mensen dat psychische aandoeningen ontwikkelt.1 Dat is zorgelijk, maar eigenlijk ook relatief eenvoudig te veranderen. De kern van het probleem is dat veel mensen hun emoties niet adequaat kunnen...

De borsten

Zacht, rond, fier, stevig, klein, hangend, veranderd of zelfs afwezig na een operatie… Borsten zijn er in vele prachtige soorten en maten. Ze bestaan uit vetweefsel, bindweefsel, ligamenten én borstklieren; elke borst is gevuld met zo’n vijftien tot twintig lobben die...

Holistische hulp bij een kinderwens

Zwanger worden, het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch heeft 1 op de 5 stellen vruchtbaarheidsproblemen - en dat worden er steeds meer. In haar praktijk begeleidt Ingrid Schoonveld vrouwen met een onvervulde kinderwens. Schoonveld werkte al jaren in de communicatiesector...

Beter naar je gevoel (leren) luisteren deel 2

In het eerste deel van dit tweeluik las je waarom het een uitdaging kan zijn om naar je gevoel te luisteren. In dit tweede deel gaan we in op het maken van gezonde voedingskeuzen, door een situatie te creëren waarin je op je gevoel kunt leren vertrouwen. Belangrijke...

Ruhe avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Ruhe