Eenvoudige huismiddeltjes

Vlakbij huis vinden we alles wat we nodig hebben tegen hooikoorts, haarverlies en nog veel meer kwalen

Er is een groot aantal huismiddeltjes voor allerlei kwalen – van acne tot haarverlies – die even simpel als doeltreffend zijn. Hieronder noem ik een aantal dat al generaties lang met succes in mijn familie wordt gebruikt – en de ingrediënten hoeven niet van ver te komen.

Tegen hooikoorts

Gebruik versgeplukt of droog gras uit de tuin (wacht met plukken tot het in bloei staat). Maak een aftreksel hiervan, ververs dit regelmatig en drink dagelijks een kopje. Begin hiermee zo’n twee maanden voordat het pollenseizoen echt begint.
Een alternatief hiervoor zijn GRAZAX tabletten, gemaakt van Timothee(gazon)gras (Phleum pratense) en de pollen daarvan. De fabrikant is ALK-Abelló Ltd. Laat deze onder de tong smelten1.

Voor de huid

Acne. Aromatherapeuten en huidartsen bevelen lavendelolie aan bij lichte vormen van acne. Doe de olie op een watje en dep de acneplekken een paar maal per dag2.

Huidirritaties. Neem een goed rijpe avocado. Maak het vruchtvlees fijn, meng dit met een theelepel zonnebloem- of maisolie en een theelepel geitenyoghurt en breng het mengsel op de huid aan als gezichtsmasker of op andere plekken. Laat het 15 minuten zitten en was het daarna af3.

Onzuivere huid (met vlekjes en mee-eters). Breng 100 gram geraspte mierikswortel aan de kook met een halve liter melk. Laat het afkoelen en wrijf de huid hiermee in4. Etterende wondjes. Dep deze eerst met een aftreksel van 100 gram geraspte mierikswortel en daarna met koude honing die tevoren gesteriliseerd is door deze ‘au bain marie’ te verhitten5.

Voor de mond

Slechte adem. Neem twee theelepels gemalen karwijzaad op 250 ml kokend water. Laat dit 10 minuten trekken en filter het vervolgens. Drink dit met kleine slokjes tijdens de gewone maaltijd6.
Ontstoken tandvlees of aften (tandvleeszweertjes).

Doe een hoog gevulde eetlepel gedroogde bosbessen in een pan met een kopje koud water. Verhit dit, laat het 10 minuten zachtjes trekken en giet het vervolgens door een zeefje. Spoel hier elk uur de mond mee. In plaats van gedroogde bosbessen kunnen ook salieblaadjes gebruikt worden7,8.

Voor haar en hoofdhuid

Roos. Meng 25 ml klitwortelolie met een eierdooier en een theelepel vers citroensap. Wrijf dit in de hoofdhuid en laat het de hele nacht zitten (leg wel een handdoek over het kussen). Spoel het de volgende ochtend uit9. Haarverlies. Klop een eidooier los met 5 eetlepels olijfolie en 10 eetlepels rum.

Wrijf dit mengsel stevig in de hoofdhuid en bedek het hoofd daarna met een douchemuts. Laat het de hele nacht intrekken (leg een handdoek over het hoofdkussen!) en spoel het de volgende ochtend uit. Ook kunt u uw hoofdhuid regelmatig masseren met thee van brandnetel- of lavendelblaadjes. Om een vollere haardos te krijgen kunt u het haar na het wassen spoelen met de inhoud van een half flesje bier10,11.

Voor de ogen

Vermoeide ogen. Giet 1 liter kokend water in een kom met 4 eetlepels duitse of ‘echte’ kamillebloemen en laat dit 10 minuten trekken. Hou het gezicht met gesloten ogen in de damp. Ooglidontsteking met plakkerige afscheiding in de ogen.

Smeer op kamertemperatuur gebrachte kwark op de gesloten oogleden en laat dit 15 minuten intrekken. Breng 1 theelepel honing aan de kook met 2 kopjes gefilterd water. Haal het schuim eraf en laat het grotendeels afkoelen. Doop een wattenbolletje hierin en gebruik dit om ogen en oogleden daarna schoon te maken. Herhaal dit zo vaak als nodig is, steeds met een nieuw watje12.

Voor de lippen

Droge lippen. Een simpele komkommer is een perfect middel om de lippen te bevochtigen. Snij deze in schijfjes en wrijf hiermee zachtjes over de lippen. Gesprongen lippen. Wrijf met dunne schijfjes ui over de pijnlijke plekken. U kunt ook een knoflookteentje gebruiken. Verder helpt het om voor het naar bed gaan de lippen in te wrijven met honing.

Harald Gaier

BRONNEN:

1 http://www.alk-abello.com/NL/producten/grazax/Pages/Welcome.aspx
2 www.dermatology-usa.com/web/quest/Acne
3 http://www.dry-skin-care-guide.com
4 http://www.longhaircareforum.com/forums/archive/index.php/t-211503.html
5 http://www.medihoney.com/PDF/Medical_Honey_for_Wound_Care_Still_the_Latest_Resort.pdf, eCAM ‘Advance Access’ published 7 January 2008: Simon A et al., Medical Honey for Wound Care – Still the Latest Resort?, doi: 10.1093/eCAM/nem175
6 http://dental.webinformationonline.com/bad-breath-halitosis/five-herbs-that-can-halt-halitosis/
7 http://www.doctorsofamerica.com/thomas.html
8 http://www.doctorsofusc.com/condition/document/111802
9 http://www.dweckdata.com/Published_papers/Haircare.pdf
10 Arch Dermatol, 1998; 134: 1349-1352
11 http://www.stophairlossnow.co.uk/Nettles.htm
12 http://www.medihoney.com/PDF/Medical_Honey_for_Wound_Care_Still_the_Latest_Resort.pdf

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Harald Gaier

Een fijne boel

Een opknapbeurt voor uw botten

Kruid met superkracht

Geen pijn meer

Medicinale kruiden tegen migraine

Column dr. Wendy Lin; Handzenuw in de knel

Anderhalf jaar geleden kwam een man in mijn praktijk. Hij was net gepensioneerd. Zijn hele leven was hij internationaal correspondent geweest, dus hij had veel tijd achter zijn toetsenbord doorgebracht. Tuinieren was de hobby waarin hij altijd zijn rust had gevonden....

Harald Gaier avatar

Over de auteur

Harald Gaier is iemand naar wie anderen vaak verwijzen als het gaat om complementaire en alternatieve medische en diagnostische technieken. Zes jaar lang was hij als natuurgeneeskundig arts lid van de onderzoekscommissie van de Prince of Wales' Foundation for Integrated Health. Meest recentelijk was hij directeur van medisch onderzoek bij twee grote klinieken in Londen (The Hale Clinic en The Diagnostic Clinic). Zijn gepubliceerde werk omvat de Encyclopaedic Dictionary of Homeopathy en collegiaal getoetste artikelen over darmgerelateerd medisch onderzoek en medische economie.
Lees meer artikelen van Harald Gaier