Een vertroebelde blik

Zwakke ogen worden zo sterk geassocieerd met ouderdom dat de reguliere geneeskunde er een aantal labels op heeft geplakt die ongeveer hetzelfde betekenen als ‘afgetakeld’. Wat dacht u van termen als ‘ouderdomsstaar’ of ‘seniel cataract’, en ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie’ (LMD) of ‘veroudering van het netvlies’? Er wordt als vanzelfsprekend aangenomen dat uw ogen (nog) sneller slijten dan de rest van uw lichaam. En dat een verslechtering van uw gezichtsvermogen, net als grijze haren, onherroepelijk is verbonden aan het ouder worden.

Wij zijn zo vrij daar anders over te denken. Uit nieuw onderzoek van de Tuftsuniversiteit in Boston blijkt dat diverse zogenaamde ziektes die miljoenen westerlingen van hun scherpe blik beroven – van LMD en staar tot diabetische retinopathie (beschadiging van het netvlies door diabetes) – wel eens een- en dezelfde oorzaak zouden kunnen hebben, namelijk een voedingspatroon met te veel bewerkte suikers.

Het onderzoek heeft weinig aandacht gekregen. Maar als bewerkte suikers daadwerkelijk de oorzaak van deze aandoeningen vormen, dan hangen oogziektes nauw samen met andere belangrijke welvaartsziektes, zoals hart- en vaatziekten en alzheimer. Dat betekent ook dat ze niet onvermijdelijk horen bij het ouder worden, maar voor een groot deel voorkomen of zelfs teruggedraaid kunnen worden als we onze leefstijl aanpassen.

Ons hoofdartikel van deze maand gaat in op die aspecten van uw leefstijl die u vroegtijdig van uw zicht kunnen beroven. Ook besteden we aandacht aan natuurlijke supplementen die helpen om veelvoorkomende oogziektes tegen te gaan.

In een ander artikel bespreken we een dagelijkse gewoonte die uw gezondheid ten goede kan komen, namelijk uw schoenen uittrekken. Ons lichaam is een elektrisch systeem en is daarom aan dezelfde ‘storingen’ onderhevig als alle elektrische apparaten in ons huis. Vanwege die mogelijke storingen worden alle elektrische toestellen geaard: ze staan voortdurend in direct contact met het ‘nulpunt’ van de aarde, die boordevol met elektronen en negatieve ionen zit. Zonder deze aarding zou elektrische apparatuur last hebben van haperingen.

Volgens elektrotechnicus Clinton Ober geldt voor ons mensen hetzelfde. Maar door onze moderne leefstijl zijn we van de aarde geïsoleerd geraakt. Daardoor hebben we vaker last van storingen, die zich uiten als ziektes, zoals ontstekingen en hartproblemen. Een eenvoudige behandeling die we allemaal kunnen toepassen, is aarden: met onze blote voeten contact maken met de grond. Daar hebben we geen expert voor nodig − of die nu arts of elektricien is.

Verder leggen we op uit hoe u na een TIA of ‘miniberoerte’ kunt omgaan met het verhoogde risico op een beroerte zonder dat u meteen aspirine hoeft te slikken − de standaardbehandeling van de reguliere geneeskunde om beroertes te voorkomen. En omdat het griepseizoen weer in zicht komt, vertelt onze columniste Annemarie Colbin u meer over de behandeling van kinderen met koorts. Zij stelt dat u een kind het best kunt laten uitzieken, en beter niet kunt proberen de temperatuur omlaag te krijgen.
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere artikelen van Medisch Dossier

Kruiden en voedingsstoffen

Recepten voor een gezond hart

Voeding en supplementen: speciaal voor kinderen

Alles over ayurveda; met een korreltje Himalayazout

Voed je darmen in de zomer

Spierherstel het hele bewegen telt

Bij botbreuken ligt de focus vaak op herstel van het gewricht, zonder aandacht voor spierkrachtverlies. Maar als je noodgedwongen niet kunt bewegen, neemt de spiermassa razendsnel af. Gevolg: onnodig lang revalideren. Daar weet fervent hardloper Heidy van Beurden...

Vroeg kinderlijk trauma

Jaarlijks zijn 118.000 kinderen tot 18 jaar slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Het werkelijke aantal ligt veel en veel hoger. Veel gevallen blijven ongezien, onopgemerkt en onbehandeld. Met alle negatieve effecten van dien. Vooral trauma dat in de eerste zeven...

Uitgelezen: De helende kracht van de adem

Mijn boek De helende kracht van de adem biedt een grote verscheidenheid aan eenvoudige, directe en diepgaande oefeningen met de adem (Sanskriet: prana, Tibetaans: lung). Deze oefeningen kunnen het welzijn van lichaam, energie en geest op verschillende niveaus...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur

Lees meer artikelen van Medisch Dossier