10-02-2019

Een schone motor met vetten

Neem uw gezondheid in eigen hand door uw lichaam van de juiste brandstof te voorzien volgens de methode van Joseph Mercola.

Recent onderzoek geeft aan dat de meeste gevallen van kanker bij volwassenen niet worden veroorzaakt door beschadigd DNA, maar door een gebrekkig metabolisme. Mitochondriën spelen een belangrijke rol bij het ontsporen van biologische systemen, waardoor iemand ziek wordt. Deze kleine energiefabriekjes in uw lichaamscellen zetten voedsel en zuurstof om in energie. Als grote aantallen mitochondriën niet goed functioneren, is het onmogelijk om gezond te blijven en wordt u kwetsbaar voor chronische ziekten en kanker. Dit is een essentiële verandering in de benadering van ziekte en gezondheid. Want als ziekte het gevolg is van metabolische disfunctie, dan rijst direct de vraag hóe we die disfunctie kunnen verbeteren of beter: voorkomen. De voedingsmiddelen die u elke dag tot u neemt, zijn van directe invloed op de toestand van uw mitochondriën.

ls u voeding kiest die een gunstig effect heeft op uw mitochondriën, verkleint u de kans dat het genetisch materiaal wat zich in die kleine organellen bevindt, beschadigd raakt en een ziekmakende kettingreactie in gang zet.

Meer over mitochondriën

Mitochondriën (beschouw ze maar als micro-organen) zijn minuscule energiefabriekjes die in vrijwel alle cellen voorkomen. Onderzoekers schatten dat mitochondriën ongeveer 10 procent van uw lichaamsgewicht voor hun rekening nemen. Eén van hun belangrijkste functies is de productie van energie door voedingsstoffen uit de suikers en vetten die u eet, te verbinden met zuurstof uit de lucht die u inademt. De meeste cellen bevatten tussen de 80 en 2000 mitochondriën. Hoe sterker metabolisch actief cellen zijn – denk aan cellen in het hart, brein, lever, nieren en spieren – hoe meer mitochondriën ze bevatten.

Gezonde en goed functionerende mitochondriën zijn daarom van levensbelang. Dit enorme organenleger werkt elke seconde van de dag keihard, waarbij het 10.000 keer meer energie produceert dan de zon. Het optimaliseren van de mitochondriële functie is daarom één van de eenvoudigste en meest veelbelovende nieuwe strategieën voor het verbeteren van uw gezondheid en het voorkomen van ziekten zoals kanker.

Vrije radicalen en energieproductie

Elke cel in uw lichaam heeft voortdurend energie nodig. Het grootste deel daarvan wordt door uw mitochondriën geproduceerd middels voeding en zuurstof. Dit proces wordt oxidatieve fosforylering genoemd en is verantwoordelijk voor de productie van een ongelooflijke hoeveelheid energiemoleculen: adenosinetrifosfaat (ATP). Uw mitochondriën zijn goed voor de productie van zo’n 50 kg aan ATP per dag. Tijdens de oxidatieve fosforylering vindt er in uw mitochondriën een ingewikkelde reeks chemische reacties plaats. Aan het eind van de keten reageren elektronen met zuurstof om water te vormen. Een zeker percentage elektronen lekt uit de elektronentransportketen en vormt de zogenaamde reactieve zuurstofverbindingen, in het Engels Reactive Oxigen Species en hierna verder aangeduid met ROS. Deze zeer reactieve atomen vormen vrije radicalen die in potentie destructief zijn.

Ze reageren met andere moleculen in zogenaamde oxidatiereacties om hun instabiele elektrische lading te neutraliseren. Oxidatie is in wezen ‘biologisch roesten’. Dit creëert een sneeuwbaleffect met als gevolg een spoor van biologische vernieling. Vrije radicalen kunnen uw DNA beschadigen door het replicatieproces te verstoren. Volgens huidig onderzoek is uw DNA elke dag slachtoffer van10.000 tot 100.000 aanvallen van vrije radicalen. Deze factoren kunnen leiden tot de aftakeling van weefsel, waardoor u vatbaarder wordt voor ziekte. Denk aan de ziekte van Alzheimer, atherosclerose en hartaandoeningen, kanker, grauwe staar en de ziekte van Parkinson.

In tegenstelling tot wat u zou verwachten na dit betoog, spelen vrije radicalen óók een rol bij uw gezondheid. Ze regelen een groot aantal belangrijke cellulaire functies, ze zijn verantwoordelijk voor de kankerbestrijdende effecten van pro-oxidatieve chemotherapie, en ze spelen een rol bij de heilzame effecten van beweging. Een lastig dilemma, want u moet vrije radicalen dus niet lukraak onderdrukken. Vrije radicalen helpen bijvoorbeeld bij het stimuleren van apoptose (zelfdood) bij kankercellen.

Het juiste evenwicht

Hoe bewaart u het juiste evenwicht bij de productie van ROS? Het antwoord op deze vraag is makkelijker dan u zou vermoeden. In plaats van het bestrijden van grote hoeveelheden vrije radicalen met behulp van antioxidanten, kunt u kiezen voor het produceren van minder vrije radicalen. En daar komt vet als brandstof om de hoek kijken. Vet is, in tegenstelling tot koolhydraten (waaronder suikers), een schone brandstof die relatief weinig schadelijke residuen achterlaat in het lichaam. Daarom is uw voeding zo belangrijk.

Een voedingspatroon dat rijk is aan hoogwaardige vetten en voldoende eiwitten en arm aan netto koolhydraten (totale hoeveelheid koolhydraten minus de vezels) optimaliseert de capaciteit van uw mitochondriën. Zo wordt een brandstof geproduceerd die samen met een laag gehalte aan glucose in uw bloed veel minder ROS en secundaire vrije radicalen produceert, dan wanneer u voornamelijk koolhydraten eet.

Koolhydraten zijn dus een veel minder schone brandstof dan vetten. Als u overstapt op een vetrijk en koolhydraatarm voedingspatroon, daalt de blootstelling van uw mitochondriën aan oxidatieve schade met 30 tot 40 procent ten opzichte van het gebruik van suikers als belangrijkste brandstofbron.

Mitochondriële Metabolische Therapie

Onderzoek levert het onomstotelijke bewijs dat optimaal functionerende mitochondriën van cruciaal belang zijn voor uw algemene gezondheid. Ze produceren ongeveer 90 procent van de energie die u nodig hebt om te overleven en gezond te blijven. Om uw lichaam in staat te stellen om kanker en vrijwel alle ernstige ziekten te voorkomen en bestrijden, moet u goed voor uw mitochondriën zorgen. Dat kan door uw eetpatroon aan te passen op basis van Mitochondriële Metabolische Therapie (MMT).

In plaats van het onder controle houden van de symptomen van chronische ziekten, beoogt MMT voorkomen van de oorzaak van chronische ziekten en voortijdige veroudering. En die oorzaak bestaat uit niet goed functionerende mitochondriën.

MMT is een ‘ketogeen’ dieet, dat gebaseerd is op het vermijden van koolhydraten en de focus legt op gezonde vetten, beperkte eiwitten en veel groenten. Dit dieet is een belangrijk wapen in de strijd tegen onder andere kanker, alzheimer, MS en de ziekte van Parkinson.

MMT-vriendelijke voedingsmiddelen

MMT, of het ketogeen dieet dankt z’n naam aan het feit dat bij vetverbranding ketonen in de bloedbaan terechtkomen die een schonere verbranding opleveren van glucose(suiker)verbranding. Ketose is gewoon een onderdeel van uw metabolisme. Een onderdeel dat onvoldoende aan bod komt bij de huidige westerse dieetgewoonten. Suikers en koolhydraten voeren daarin de boventoon. Deze verbranding levert schadelijke en levensbedreigende residuen op. Voor alle groenten en fruit geldt: liefst biologisch en lokaal verbouwd. Dierlijke eiwitten bij voorkeur uit de biologische landbouw van grasgevoerde dieren en zuivelproducten dan ook nog bereid uit rauwe melk.

Van start met een aangepaste mindset

Hoeveel informatie u ook hebt vergaard, als u een grote verandering in uw leven niet met een open mind en open hart tegemoet treedt, beperkt u de kans op succes. Dus waarom zou u tijd verspillen aan een valse start? Uit onderzoek blijkt dat een dieet dat gebaseerd is op vetverbranding binnen enkele dagen belangrijke en krachtige gezondheidsveranderingen teweeg kan brengen.

Als u zowel de informatie als de inspiratie hebt die nodig zijn, haalt u zoveel mogelijk profijt uit het ketogene dieet. Voordat u begint, moet er een fundamentele verschuiving in uw denkpatroon plaatsvinden. Zie uzelf als een actieve en sterke deelnemer op het gebied van uw eigen gezondheidszorg. Iets heel anders dus, dan de manier waarop het conventionele medische systeem te werk gaat. Binnen dat systeem worden patiënten gezien als ontvangers van zorg, wat over het algemeen betekent dat artsen beslissingen nemen en u daarin meegaat.

Als u uzelf 100 procent overgeeft aan de zorg van artsen, vergt dat minimale inspanning en een soort blind vertrouwen. Vaak is het beter het heft in eigen hand te nemen. Met name als het gaat om preventieve zorg voor de gezondheid.

‘Vasten’ als aanvulling op MMT

Net als bewegen is vasten een biologische stressfactor die metabolische processen in gang zet. Deze bevorderen de algemene gezondheid. Door te vasten kunt u de eetgewoonten van onze verre voorouders, die nog in uw oergenen verankerd zijn, nabootsen. Zo brent u het lichaam terug naar een meer natuurlijke toestand die past bij ons oorspronkelijke DNA van de jager/verzamelaar. De verrassende voordelen van vasten op een rijtje:
• De bloedsuikerspiegel stabiliseert zich
• Het insulineniveau gaat omlaag, de insulineresistentie verbetert
• Darmen en immuunsysteem krijgen rust, waardoor het lichaam zich kan herstellen
• Er worden ketonen geproduceerd: goed voor het be-houd van spiermassa en de gezondheid van het brein
• De stofwisselingssnelheid gaat omhoog, u valt dus makkelijk af
• Beschadigde cellen worden verwijderd, biologische functies worden geoptimaliseerd en ontstekingen geremd
• Uw hongergevoel neemt af
• Overtollig vet wordt verbrand
• Lagere productie van kankerbevorderende hormonen en ontstekingsbevorderende cytokinen
• Vertraging verouderingsproces, door vermindering vrije radicalen
• Beschermt de hersenfunctie en is mogelijk de sleutel tot preventie van alzheimer en andere chronische hersenaandoeningen

Een simpele en goed op te brengen manier om te vasten is ‘piekvasten’ zoals ik het heb genoemd. Hierbij gaat het erom dat u alles wat u eet en drinkt bínnen 6 tot 11 uur consumeert. Zo eet u dus 13 tot 18 uur per dag niets. De eenvoudigste manier om piekvasten toe te passen, is zo laat mogelijk ontbijten en ’s avonds zo vroeg mogelijk eten. Stel: u ontbijt om 8 uur en nuttigt het avondeten om 20 uur, dan vast u dus – moeiteloos – 12 uur. U kunt dit eenvoudig opvoeren door wat later te ontbijten en wat vroeger te dineren. Als uw lichaam gewend is aan het ketogene dieet, zult u merken dat het vasten u steeds makkelijker valt.

In dit artikel stip ik de hoofdlijnen aan uit mijn boek Vet als brandstof. Hier wordt veel dieper op de materie ingegaan en vindt u onmisbare achtergrondinformatie over dit revolutionaire voedingsplan om kanker te bestrijden, de prestaties van het brein te verbeteren en meer energie te krijgen.

Vet als brandstof. Een revolutionair voedingsplan om kanker te bestrijden, de prestaties van je brein te verbeteren en meer energie te krijgen Dr. Joseph Mercola

MMT-vriendelijke voedingsmiddelen

Groenten:
• Asperges
• Avocado’s
• Bladgroenten
• Bleekselderij
• Bloemkool
• Boerenkool
• Broccoli
• Champignons
• Courgette
• Komkommers
• Kool
• Sla
• Spinazie
• Spruitjes
Als uw lichaam zich heeft aangepast aan vetverbranding, kunt u beperkte hoeveelheden van de volgende groenten toevoegen:
• Aubergine
• Knoflook
• Koolraap
• Pastinaak
• Paprika
• Tomaten
• Uien

Fruit:
• Bosvruchten (handjevol)
• Grapefruit (enkele partjes)

Eiwitten:
• Eieren
• Gevogelte
• Rundvlees
• Wildgevangen vis en schaal- en schelpdieren
• Lamsvlees
• Orgaanvlees
• Sardines en ansjovis
• Varkensvlees met inbegrip van kleine hoeveelheden bacon en worst
• Wild

Zuivelproducten:
• Harde kazen als cheddar en parmezaan
• Zachte, vetrijke kaas als brie
• Dikke slagroom
• Zure room zonder toevoegingen
• Volvette roomkaas zonder toevoegingen

Noten en zaden:
• Chiazaad
• Hazelnoten
• Hennepzaad (gepeld)
• Kokos (vruchtvlees, melk, room, meel)
• Lijnzaad, pas vlak voor het eten vermalen
• Macadamianoten
• Paranoten (een paar per dag want ze bevatten veel eiwitten)
• Pecannoten
• Pompoenpitten
• Rauwe cacaonibs
• Zwart komijnzaad
• Zwart sesamzaad

Snacks:
• Natuurlijk gefermenteerde augurken zonder azijn
• Avocado’s
• Olijven

Vetten en oliën:
• Eendenvet
• Cacaoboter
• Extra vierge olijfolie
• Gefermenteerde groenten
• Kokosolie
• Rauwe biologische boter of ghee
• Reuzel

Zoetstoffen:
• Erythritol
• Luo Han Guo, oftewel Monnikskruid
• Stevia, vloeibaar
• Xylitol
 

Wilt u dit artikel lezen?

Als abonnee kunt u dit artikel gratis lezen door in te loggen op uw account. Nog geen abonnee? Sluit nu een abonnement af.

Andere archief artikelen

De medicijnen zijn heerlijk

In de Verenigde Staten konden de grote farmaceutische bedrijven rechtstreeks reclame maken voor hun middelen. Het gevolg daarvan was dat mensen hun arts onder druk zetten om een recept voor zo’n medicijn uit te schrijven. Door de invloed van sociale mediaplatforms is...

Medisch Dossier avatar

Over de auteur